Life can be tasteFULL

6 Ιανουαρίου, 2009

Μια πεντανόστιμη βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα 2009

Βασιλόπιτα 2009

Μας την έκανε δώρο ο Στέλιος Παρλιάρος τα Χριστούγεννα και με έπεισε να επιλέξω την συνταγή του φέτος.

Την έφτιαξα τέσσερις φορές και μοίρασα στους φίλους μου. Σε μεγάλο τσέρκι για το σπίτι, σε μικρά φορμάκια για τα δώρα. Τύλιξα γύρω γύρω κόκκινη κορδέλα, έβαλα τα μικρά κεκάκια σε διάφανα σακουλάκια και τα έδωσα από καρδιάς.  Θυμάμαι το άρωμα και τη γεύση της κάθε μπουκιάς ακόμα!

Πανεύκολη η εκτέλεση, προσοχή στο ψήσιμο. Θέλει μέτριο προς δυνατό φούρνο για 1 ώρα ώστε να ψηθεί καλά στο κέντρο. Αντί για φιστίκι έβαλα κάποια φορά cashews (ψημένα, ανάλατα) και έγινε πιο λευκό το μίγμα. Πιο πολλά δαμάσκηνα & σύκα, πιο σκούρο κέηκ. Πιο πολλά βερύκοκα, πιο ανοικτόχρωμο. Αντί για amaretto, κονιάκ ή ρούμι.

ΥΛΙΚΑ: 250 γρ. Βούτυρο, 250 γρ. Ζάχαρη άχνη, 125 γρ. Αμύγδαλο αποφλοιωμένο αλεσμένο στο μπλέντερ σε σκόνη, 125 γρ. Φιστίκι αιγίνης αποφλοιωμένο αλεσμένο στο μπλέντερ σε σκόνη, 6 μεγάλα Αυγά, 250 γρ. Αλεύρι, 1 κουταλάκι Baking powder, 300 γρ. Ξερά φρούτα ψιλοκομμένα (σύκα, βερύκοκα, δαμάσκηνα), 200γρ. Amaretto.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο amaretto από το προηγούμενο βράδυ.Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τις δύο σκόνες -αμυγδάλου & φιστικιού- μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα. Πολτοποιούμε στο blender τα ξερά φρούτα μαζί με το amaretto και το ρίχνουμε στο πρώτο μίγμα συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά και τα αυγά. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα μαζί με το baking powder. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. τοποθετούμε το μίγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μία ώρα. Στρώστε ένα χαρτί στον πάτο του ταψιού για να είστε σίγουροι ότι θα βγεί χωρίς ατυχήματα.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν αχνίσουμε.

Βίντεο εκτέλεσης

About these ads

3 σχόλια

  1. Α-Π-Α-Ι-Κ-Τ-Η η βασιλόπιτα!

    Σχόλιο από aspros — 13 Φεβρουαρίου, 2009 @ 8:27 πμ

  2. Εγώ πάλι γιατί τη βρήκα μάπα?

    Σχόλιο από drnik — 8 Μαρτίου, 2009 @ 6:50 μμ

  3. Γιατί; δεν αναφέρεις το πρόβλημα, αλλά μπορώ να υποθέσω πως θα σου άρεσαν τα υλικά για να την διαλέξεις. Το αμέσως επόμενο που μπορώ να σκεφτώ είναι αν σου πέτυχε το ψήσιμο. Θέλει πιο χαμηλή θερμοκρασία από τα συνηθισμένα κέικ και περισσότερη ώρα ψήσιμο, γιατί έχει πολλή υγρασία στα υλικά της. Διαφορετικά θα βγεί σαν λασπωμένη.

    Σχόλιο από Vicky — 9 Μαρτίου, 2009 @ 12:02 πμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme. Blog στο WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: