Life can be tasteFULL

27 Φεβρουαρίου, 2009

Σούπα κόκκινης κολοκύθας

Σούπα κόκκινης κολοκύθας

Σούπα κόκκινης κολοκύθας

Έκανα αυτή τη σούπα την παραμονή Πρωτοχρονιάς σε τραπέζι φίλων και κοντέψαμε να μην περάσουμε στο κυρίως πιάτο.

Η γεύση της είναι γεμάτη, πιπεράτη, ζεσταίνει το σώμα.

Ο μανάβης στη γειτονιά μου έχει ακόμα στιβαγμένες όμορφες κόκκινες κολοκύθες και με το κρύο που κάνει αυτές τις μέρες, σκέφτηκα να την ξαναφτιάξω.

Η πονηριά με τα τραγανιστά φύλλα φρέσκου φασκόμηλου αξίζει πολλά. Λίγη sour cream για δροσιά και ένα νοστιμότατο crostini παρμεζάνας για παρέα.

Διαλέξτε κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα εσωτερικά (ζητήστε να σας την κόψουν), σφικτή σάρκα και αρωματική.

Έχετε δοκιμάσει να την φάτε ωμή; είναι ζουμερή και πολύ νόστιμη. Η κόρη μου την λέει “το καρπούζι του χειμώνα”.

Α. Ετοιμάστε τα φύλλα φασκόμηλου

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε αρκετό λάδι ελιάς, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ρίξτε μέσα 16 φύλλα φασκόμηλο και αφήστε τα για 30” μέχρι να γίνουν σκούρα και τραγανά. Τα βγάζετε, ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί, κρατάτε λίγο από το αρωματισμένο λάδι σε ένα μπωλάκι (για το σερβίρισμα) και με το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα ξεκινάτε την σούπα.

Β. Ετοιμάστε την σούπα

Στην κατσαρόλα με το αρωματικό λάδι, ρίξτε σε κομμάτια 2 κόκκινα κρεμμύδια (καθαρισμένα), 2 κλωνάρια σέλερυ (χωρίς τα φύλλα και τις κλωστές), 2 καρότα, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, αν θέλετε καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι. Σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.

Προσθέστε 2 κιλά κολοκύθα σε κύβους, 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου και αφήστε το να βράσει. Μετά χαμηλώνετε τη φψτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου (να είναι όλα πολύ μαλακά). Με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε όλα μέσα στην κατσαρόλα (αλλιώς σε δόσεις σττο μπλέντερ). Δοκιμάστε το αλατοπίπερο.

Γ. Ετοιμάστε τα crostini

Κόψτε λεπτές φέτες ψωμιού, αλείψτε τις με λάδι ελιάς, απλώστε τριμμένη παρμεζάνα και πατήστε με το χέρι να κολλήσει. Μπορείτε να να κάνετε και από τις δύο πλευρές.

Ψήστε σε αντικολλητικό ταψί στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Δ. Σερβίρετε το πιάτο

Σερβίρετε σε πιάτο βαθύ ή μπωλ τη σούπα, στη μέση βάλτε μια κουταλιά sour cream (ή αν δεν έχετε γιαούρτι στραγγιστό, με λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο χυμό λεμόνι), ακουμπήστε πάνω της δύο φύλλα φασκόμηλου, περιχύστε με λίγο από το αρωματικό λάδι που φυλάξατε.

Σερβίρει 8 μερίδες. Η συνταγή είναι του Jamie Oliver από το βιβλίο Jamie at home.

About these ads

6 σχόλια

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα ,σ’ευχαριστώ πολύ, θα την φτιάξω την Τετάρτη που έχω καλέσει φίλους για την επέτειο των γάμων μου και θα σου πω τις εντυπώσεις. Σ’ευχαριστω πολύ Vicky. Εάν έχεις καμμιά ιδεα για το τραπέζι θα μ’ενδιέφερε πολύ.

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:40 πμ

    • Την ημέρα του ΟΧΙ είπατε το μεγάλο ΝΑΙ; τολμηρά που είναι τα νιάτα! Να είστε γεροί, να απολαμβάνετε τη ζωή και όλες τις στιγμές αγάπης και χαράς που φέρνει.
      Για το τραπέζι θα πρότεινα να κάνεις ένα καλό άνοιγμα και ένα καλό κλείσιμο. Μόλις έρθουν οι φίλοι σας, στο σαλόνι, μπορείτε να ανοίξετε ένα αφρώδες prosecco (http://tastefull.wordpress.com/2009/03/16/prosecco-di-valdobbiadene/), παρέα με έτοιμες σερβιρισμένες μπουκίτσες – αν προλαβαίνεις να φτιάξεις τις γλυκόξινες κόκκινες πιπεριές (http://tastefull.wordpress.com/2009/10/12/%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%82-relish-amuse-bouche/) ή εναλλακτικά κάτι πιο οικείο, ψητές φέτες σαλάμι με sour cream και βασιλικό (http://tastefull.wordpress.com/2009/03/16/%CF%88%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%86%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-sour-cream-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C/).
      Μετά καθίστε στο τραπέζι, σερβίρισε πρώτα τη σούπα με τα crostini παρμεζάνας, μετά το κύριο πιάτο με τη σαλάτα (πρόσθεσε τυρί στη σαλάτα, για να αποφύγεις το δίσκο με τα τυριά στο τέλος, τα οποία βαραίνουν πολύ το στομάχι και δεν αφήνουν περιθώρια να χαρείς το γλυκό, που επιβάλλεται να είναι εντυπωσιακό τέτοια μέρα).
      Για γλυκό -παρότι οι φίλοι θα φέρουν- θα πρότεινα να φτιάξεις εσύ δικό σου, βάζοντας όλες τις σκέψεις και τις αναμνήσεις της κοινής σας ζωής, όλες τις εικόνες για τις στιγμές που θέλεις να έρθουν, με ευγνωμοσύνη που έχετε βρει ο ένας τον άλλον. Προτείνω μια κατάλευκη μαρέγκα, μεγάλη στρογγυλή – παίρνεις από τον Βάρσο στην Κηφισιά- με χιονάτη σαντιγύ σε κορφούλες και κατακόκκινα ρόδια, όσους σπόρους θέλεις πάνω της. Τα γλυκόξινα ρόδια κόβουν την λιπαρότητα της κρέμας, σκάνε στο στόμα και παρέα με την τραγανή μαρεγκούλα δίνουν καταπληκτικό αποτέλεσμα. Για περισσότερο εφε, στίψε δύο ρόδια στο στίφτη (δεν είναι η ιδανικότερη μέθοδος αλλά η πιο εύκολη), πρόσθεσε μια κουταλιά σούπας ζάχαρη και βάλτο να σιγοβράσει μέχρι να γίνει ένα κόκκινο σιροπάκι. Περιχύνεις την τούρτα με το κρύο παχύρευστο σιρόπι, λίγο πριν την πας στο τραπέζι. Έχε έτοιμα τα ρόδια από το προηγούμενο βράδυ (σε τάπερ στο ψυγείο), φτιάξε και το σιρόπι (και από σήμερα), πάρε έτοιμη τη μαρέγκα (όσο πιο φρέσκια γίνεται, προσοχή στην υγρασία) και τη σαντιγύ και κάνε το στήσιμο λίγο πριν το σερβίρισμα.
      Ελπίζω να σου αρέσουν οι προτάσεις και να απολαύσετε την ημέρα. Άξιοι :)

      Σχόλιο από Vicky — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 3:43 μμ

  2. Kαλησπέρα Vicky μου.Mε τις δικές σου ιδέες εφτιαξα το τραπέζι τέλειο.Για αρχή την κολοκυθόσουπα(έγινε τέλεια. Μπραβο σου),μετά ολόκληρο το κομμάτι της σπαλομπριζολας του χοιρίνου με πατατάκια στο φούρνο με δενδρολίβανο,φασκόμηλο και σκόρδο και για γλύκο μπακλαβά Βηρυτού. Περάσαμε τέλεια. Ήρθαν απο την προηγουμένη οι κολλητές μου και δύο μέρες μαγειρεύαμε ,τρώγαμε και πίναμε. Ετσι όταν ήρθαν οι φίλοι είμαστε σε πλήρη ευθυμία. Ειναι πολύ ωραίο να θυμάσαι ιστόριες με τις φίλες . Μικρά κορίτσια τότε γιαγιάδες τώρα. Τί ωραία που είναι η ζώη,όταν την καταλαβαίνεις.Της κλείνεις συνέχεια το μάτι και της λές. Αντέχω,και χαίρομαι τις ωραίες σου στίγμες για να τα βγάζω πέρα στις δυσκολίες σου που είναι περισσότερες

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 1:17 μμ

    • Σε περίμενα! Πολύ χαίρομαι που κάνατε τριήμερο εορτασμό :) Τόσα χρόνια γάμου, τόσα χρόνια ζωής δικαιούνται τόση χαρά και ευθυμία. Την πάβλοβα με το ρόδι θα την βγάλω για Χριστούγεννα και θα σε παρασύρω να την δοκιμάσεις! Πάντα χαρές και καλές στιγμές!

      Σχόλιο από Vicky — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 4:15 μμ

  3. Καλή εβδομάδα Vicky μου και σ’ευχάριστώ πολύ για την βοήθεια σου.

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 9 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:33 πμ

    • Καλή εβδομάδα, να είμαστε καλά – έχω μπλέξει με κρέμες! κρέμα τυριού, μασκαρπόμε, creme fraiche, sour cream! κάνω δοκιμές, δοκιμές και προσπαθώ να βρω τον ιδανικό προγραμματισμό για φαγητά και γλυκά, που να τα θέλουμε για χριστουγεννιάτικα καλέσματα :)

      Σχόλιο από Vicky — 10 Νοεμβρίου, 2009 @ 11:51 πμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme. Create a free website or blog at WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: