Life can be tasteFULL

13 Μαρτίου, 2009

Limoncello – το χωνευτικό

Limoncello by Michael Chiarello

Limoncello by Michael Chiarello

Τώρα που τα λεμόνια είναι άφθονα, φρέσκα και αρωματικά, είναι ο καιρός να πάρετε όλα τα αιθέρια έλαια που κρύβονται στη φλούδα τους, για να φτιάξετε λιμοντσέλο. Το χωνευτικό λικέρ που κοιμάται στον καταψύκτη σας και σερβίρεται παγωμένο σε σφηνάκια, μετά το γεύμα.

Όσο πιο φρέσκα είναι τα λεμόνια, τόσο πιο αρωματικό θα γίνει το λιμοντσέλο σας.

Ιδανικά χρειάζεται καθαρό οινόπνευμα 95% για να απορροφήσει όλα τα αιθέρια έλαια της φλούδας, το οποίο θα αραιωθεί στη σωστή αναλογία αργότερα. Ψάχνω να βρω τη σωστή αναλογία. Προς το παρόν, έχω ακολουθήσει την παρακάτω συνταγή και σε ένα μήνα θα έχω το  λιμοντσέλο μου έτοιμο για φωτογραφία.

Έχει μια ιδιαιτερότητα αυτή η συνταγή που με παρακίνησε να την διαλέξω. Προσθέτει κλαδάκια λεβάντας, που δίνουν -λέει- πολύ ωραίο λουλουδάτο τόνο στη γεύση.  Θα σας πω.

Προγραμματίστε εγκαίρως. Μην ξεχνάτε σε ένα μήνα σχεδόν έχουμε Πάσχα. Το χωνευτικό μάλλον απαραίτητο θα είναι, τι λέτε;

Το χυμό των λεμονιών μπορείτε να μετατρέψετε σε σπιτικό αναψυκτικό. Δείτε την μαγική λεμονάδα.

Υλικά για 30 σφηνάκια

12 λεμόνια ή λεμόνια και limes, ακέρωτα – από σπίτι
3 κλαδάκια λεβάντας, προαιρετικό
2 λίτρα βότκα  ή ρούμι (απλό όχι παλαιωμένο)
6 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό

Οδηγίες

Χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή πατάτας, αφαιρέστε σε λωρίδες μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας, όχι το άσπρο. Σε γυάλινο μπουκάλι, βάλτε τις φλούδες, τη λεβάντα και προσθέστε τη βότκα ή το ρούμι.  Κλείστε καλά και αφήστε να σταθεί σε σκοτεινό μέρος για 4 εβδομάδες.

Σουρώστε το μίγμα. Διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό, σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει, πριν το προσθέσετε στο ποτό.

Διατηρείται στον καταψύκτη μέχρι 1 χρόνο. Σερβίρεται παγωμένο σε σφηνάκια.

About these ads

17 σχόλια

  1. To limoncello είναι το φετίχ μου !Τα σπιτικά λικέρ με βότκα όμως δεν με ικανοποιούν άλλωστε δεν φτάνουμε τους αλκοολικούς βαθμούς που επιθυμούμε.’Ισως θα έπρεπε να ρωτήσουμε σε φαρμακείο για αλκοόλη κατάλληλη για λικέρ ( δηλ. χωρίς μεθανόλη μέσα ).Να θυμηθώ να το κάνω αύριο και θα σε ενημερώσω.
    Άσχετο , έφτιαξα πολύ ωραία νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια στη θέση της συκωταριάς…

    Σχόλιο από Γιώτα — 15 Μαρτίου, 2009 @ 5:47 μμ

  2. Ναι, ας κάνουμε κι ένα μπουκάλι με καθαρή αλκοόλη για να κάνουμε γευστική δοκιμή το Πάσχα (χικ). Να ψάξουμε λίγο και την αναλογία αραίωσης με το σιρόπι. Τέλεια!
    Την συνταγή για τη μαγειρίτσα γρήγορα ανέβασέ την στο facebook group (http://www.facebook.com/group.php?gid=55333718790). Μόλις την μαγειρέψω θα την ανεβάσω στα άρθρα.

    Σχόλιο από Vicky — 15 Μαρτίου, 2009 @ 7:37 μμ

  3. Ο Ηλίας Μαμαλάκης προτείνει την ακόλουθη συνταγή για λιμοντσέλο, που αναζητούσα:
    Φλούδες από 8 λεμόνια μένουν για 1 εβδομάδα μέσα σε 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιείας.
    Αραιώνω με σιρόπι από 700γρ. ζάχαρη και 1200γρ. νερό.
    Το αφήνω να σταθεί για 2-3 ημέρες και το φυλάω στην κατάψυξη.
    Τελικά όλα έχουν τη λογική τους. Σε δυνατό οινόπνευμα τα φλούδια αφήνουν τα αρώματά τους πολύ πιο γρήγορα.
    Και η αραίωση έχει ίδια ποσότητα ζάχαρης στο λίτρο και απλά αυξάνει η αναλογία του νερού.
    Οικονομικά συμφέρει περισσότερο να κανεις λιμοντσέλο με οινόπνευμα ποτοποιείας.

    Σχόλιο από Vicky — 19 Μαρτίου, 2009 @ 7:59 μμ

  4. Ολα καλα.Που βρισκουμε ομως οινοπνευμα ποτοποιειας.Αυτο δεν κυκλοφορει ελευθερα και δεν εχουμε ολοι γνωστους.παντως ασχετα αν βρισκουμε, με αυτο ειναι τελειο. Μας λετε αν ξερετε τροπο να το βρουμε._

    Σχόλιο από μαρι — 21 Μαρτίου, 2009 @ 12:14 μμ

  5. Τελικά Βίκυ μάθαμε πως θα βρούμε οινόπνευμα ποτοποιίας? Έχω φρέσκα λεμονάκια για να φτιάξω το λιμοντσέλο :)

    Σχόλιο από Vicki Kolovou — 1 Μαΐου, 2009 @ 10:39 μμ

    • Εφαγα τόσο χρόνο ψάχνοντας το διαδίκτυο να μάθω αν το οινόπνευμα ποτοποιίας είναι το καθαρό οινόπνευμα, διαβάζοντας ατελείωτα σχόλια, με ασαφές αποτέλεσμα. ‘Ελεγα να ρωτήσω φαρμακοποιό για να είμαι σίγουρη. Τελικά σήμερα το πρωϊ έκανα την αυτονόητη ενέργεια, που θα έπρεπε να κάνω από την πρώτη ημέρα. Τηλεφώνησα στο Γενικό Χημείο του Κράτους, Διεύθυνση Αλκοόλης και Αλκοολούχων ποτών και μου το επιβεβαίωσαν πανηγυρικά. Το οινόπνευμα ποτοποιίας είναι το καθαρό οινόπνευμα, 95 βαθμών, το οποίο πωλείται στα σουπερ μάρκετ και στα φαρμακεία. Διαδώστε το.

      Σχόλιο από Vicky — 18 Μαΐου, 2009 @ 9:15 πμ

      • Οινόπνευμα ποτοποιίας είναι οινόπνευμα 94-95%.Παραπάνω βαθμούς δε θα βρεις και ο λόγος είναι πως οινόπνευμα απόσταξης φτάνει μέχρι τους 95 βαθμούς.Το υπόλοιπο 5% είναι νερό.Για να πάρεις καθαρότερο πρέπει να το καθαρίσεις χημικά, να πληρώσεις αδρά και χωρίς να έχει κάποιο νόημα διότι το 95αρι κάνει μια χαρά τη δουλειά του.
        Όμως δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το οινόπνευμα που πουλάνε φαρμακεία και Super Markets.Εκτός του ότι λόγω κακής συσκευασίας (τουλάχιστο για τα Super Markets) το οινόπνευμα έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα και άρα αραιώνεται με την υγρασία της ατμόσφαιρας σιγά σιγά (με αποτέλεσμα να πεφτούν σιγά σιγα και οι βαθμοί (το οινόπνευμα έχει τη τάση να απορροφά την υγρασία και να αραιώνεται)), στο οινόπνευμα του εμπορίου βάζουν και χημικές ουσίες για να παρεμποδίζουν τη χρήση του για ποτά.Είναι το λεγόμενο denaturated alcohol το οποίο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, κολώνιες και συναφή προιόντα.Εαν βρεις καθαρό οινόπνευμα στα σουπερμαρκετ ο προμηθευτής έχει παρανομήσει διότι δεσμεύεται από το νόμο να πουλάει νοθευμένο οινόπνευμα, ακατάλληλο για βρώση. Διακίνηση και εμπορεία καθαρού οινοπνεύματος συνοδεύεται από φόρους (είναι πολλά τα λεφτά άρη) και από απίστευτη γραφειοκρατία. Δε το ρωτάς ξανά στο χημείο? Μου φαίνεται μεγάλη παράλειψη που δε στο ανέφεραν ή που σου είπαν πως το οινόπνευμα του εμπορίου είναι ακίνδυνο. Το denaturated alcohol πικρίζει οπότε εάν το δοκιμάσεις έστω και αραιωμένο με νερό και πικρίζει ελάχιστα μη το χρησιμοποιείς για το παραπάνω σκοπό.
        Φιλικά
        Παναγιώτης

        Σχόλιο από phchem — 1 Ιουνίου, 2009 @ 4:54 πμ

      • Σ’ευχαριστώ Παναγιώτη για το σχόλιό σου. Διπλό τσεκάρισμα αυτή τη φορά.
        Α. Το ΓΧΚ, το οποίο ελέγχει τους παρασκευαστές οινοπνεύματος, επιβεβαιώνει ότι το οινόπνευμα που πωλείται στα σουπερ μαρκετ και στα φαρμακεία, και γράφει ότι είναι καθαρό οινόπνευμα είναι παράνομο να είναι οτιδήποτε άλλο. Ότι γράφει ότι είναι καθαρό οινόπνευμα είναι καθαρό οινόπνευμα, χωρίς καμμία άλλη πρόσμιξη, και είναι κατάλληλο για παρασκευή λικέρ. Ο “αθέμιτος” ανταγωνισμός στα έτοιμα λικέρ δεν διασφαλίζεται από την νοθευμένη ποιότητα αλλά από την ακριβή τιμή. Πήρα από φαρμακείο καθαρό οινόπνευμα 500ml και πλήρωσα 15€. Στο σούπερ μάρκετ το κλασσικό μπουκάλι των 430ml νομίζω πως στοιχίζει σημαντικά φθηνότερα.
        Β. Πήρα τηλέφωνο παρασκευαστή οινοπνεύματος, Αφοι Χ. Παυλίδη, και επιβεβαίωσα τα παραπάνω: όταν το μπουκάλι γράφει καθαρό οινόπνευμα είναι καθαρό οινόπνευμα. Είναι παράνομο να είναι οτιδήποτε άλλο.
        Να κάνουμε σαφές ότι το καθαρό οινόπνευμα είναι κατάλληλο για παρασκευή σπιτικών λικέρ γιατί με τους υψηλούς οινοπνευματικούς βαθμούς απορροφά γρήγορα τα αιθέρια έλαια των φρούτων/ μπαχαρικών και είναι κατάλληλο για κατανάλωση ΜΟΝΟ μετά την αραίωση με νερό και ζάχαρη στις σωστές αναλογίες.

        Σχόλιο από Vicky — 1 Ιουνίου, 2009 @ 9:01 πμ

      • Vicky
        Ξερεις την αναλογια καθαρου οινοπνευματος με νερο για να γινει σωστο για χρηση σπιτικου Λικερ?????

        Σχόλιο από Erik — 6 Ιουνίου, 2009 @ 4:11 μμ

      • Μπορείς να ακολουθήσεις τη συνταγή που έχει δώσει ο Μαμαλάκης στο Μπουκιά και Συχώριο από μια κυρία στην Αμφισσα, είναι γραμμένη στο σχόλιο 3 και το αντιγράφω:
        “Φλούδες από 8 λεμόνια μένουν για 1 εβδομάδα μέσα σε 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιείας.
        Αραιώνω με σιρόπι από 700γρ. ζάχαρη και 1200γρ. νερό.
        Το αφήνω να σταθεί για 2-3 ημέρες και το φυλάω στην κατάψυξη”.
        Δοκίμασέ το έτσι. Αν σου φανεί δυνατό, πρόσθεσε λίγο νερό ακόμα (ίσως άλλα 300 γραμμάρια).

        Σχόλιο από Vicky — 6 Ιουνίου, 2009 @ 4:50 μμ

      • δεν κατάλαβα το καθαρό οινόπνευμα 95’ειναι κατάλληλο για λικέρ η οχι?

        Σχόλιο από nikos — 13 Ιουνίου, 2009 @ 9:02 πμ

      • Το καθαρό οινόπνευμα 95βαθμών είναι κατάλληλο για χρήση στην ποτοποιία, όπως δηλώνει το Γενικό Χημείο του Κράτους και παράγεται μόνο από αδειούχους ποτοποιούς. Η διεύθυνση “Αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών” είναι διαθέσιμη σε όποιον θέλει να το επιβεβαιώσει για τον εαυτό του. Στο σουπερ μάρκετ(ΑΒ,12.6.2009) η φιάλη των 430ml πωλείται 8,90€ ενώ στο φαρμακείο (Χαλάνδρι, 20.5.2009) αγόρασα 500ml 15€! Το προϊον είναι απολύτως ίδιο “καθαρό οινόπνευμα 95βαθμών” και η τιμή …φαρμακείου!!!

        Σχόλιο από Vicky — 13 Ιουνίου, 2009 @ 8:11 μμ

  6. Αν και θα φανώ επίμονος ή και άπιστος θωμάς λόγω της σοβαρότητας των παρενεργειών θα το κάνω. Δε διαφωνώ με όσα έχεις γράψει και κινδυνεύω να θεωρηθώ κακοπροαίρετος, αλλά στη ελλάδα όπου οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και η συγκάλυψη μεσουρανεί, θα απέφευγα να αγοράσω οινόπνευμα εμπορίου ακόμα και εαν αυτό αναφέρεται ως καθαρό οινόπνευμα. Το καθαρό οινόπνευμα ως όρος χρησιμοποιείται (λόγω παραλείψεων κυρίως)και για το denaturated οινόπνευμα. Τα όρια είναι ασαφή και παίζουν ανάλογα τη χώρα. Οι υψηλές τιμές στο αλκοόλ οφείλονται όπως είπες και στην ανάγκη για έλεγχο των οινοπνευματωδών εκ μέρους του κράτους , λόγω των κοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και δεν είναι κατι νέο. Ο έλεγχος πάνω στο αλκοόλ έχει λίγους αιώνες ζωής και ξεκίνησε στην περιοχή της βόρειας αγγλίας(ιρλανδία, σκοτία με τα πρώτα αποστακτήρια μπερμπον/ ουισκι). Η διαφορά στη τιμή μεταξύ σουπερ μαρκετ και φαρμακείου μπορεί να οφείλεται σε χαμηλότερους βαθμούς, στο ότι ένα από τα δύο είναι denaturated και το άλλο όχι ή απλώς μιλάμε για κερδοσκοπία. Και πάλι δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Τελικά αυτό που θέλω να πω είναι πως εάν δεν αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα στη συσκευασία τους βαθμούς και το εάν πρόκειται για αλκοόλ ποτοποιίας ή κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, καλό θα ήταν να αποφύγουμε την χρήση για λικέρ. Εάν βέβαια έχουμε πρόσβαση σε αποστακτήρια τα οποία είναι νόμιμα και διαπιστευμένα και μας διαβεβαιώνουν για τη ποιότητα του αλκοόλ που πωλούν τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας(υπάρχει και το θέμα της δυνατότητας λιανικής πώλησης βεβαίως). Διαφορετικά καλή είναι και η vodka 50%-60% και ας χρειάζεται και λίγο παραπάνω χρόνος για την εκχύλιση των ελαίων της λεμονόφλουδας.Τι 7 μέρες τι ένας μήνας? Ούτως ή άλλως δε μας πιέζει κάποιος να τελειώσουμε το λικέρ γρήγορα.
    Γίνομαι ενοχλητικός το ξέρω αλλά ελλιπείς ελεγκτικοί μηχανισμοί σε συνδυασμό με ένα αστείο κράτος πρέπει να μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς.
    Τα παρακάτω είναι τα πλέον χρησιμοποιούμενα χημικά για τη νόθευση με σκοπό την αποτροπή για τη χρήση σε ποτά.
    Mεθανόλη : Τοξική( προκαλεί ανακοπή της καρδιάς) με όριο τα 50 ml =1/20 του λίτρου. Το όριο είναι για σωματικό βάρος 60-70kg. Mεγαλόσωμοι άνθρωποι έχουν λίγο υψηλότερες ανοχές. Το 1/3 της παραπάνω ποσότητας(ίσως και χαμηλότερο) προκαλεί τύφλωση ενώ είναι επιβλαβής ακόμα και με την επαφή με το δέρμα και την εισπνοή.Ιδιαίτερα επιρρεπή είναι τα μάτια.
    Πυριδίνη :Τοξική κατά την επαφή με το δέρμα, την εισπνοή και τη κατάποση. Πιθανό καρκινογόνο. Χρόνια χρήση οδηγεί σε κήρωση του συκωτιού και σε νεφρική ανεπάρκεια. Όριο (σε δοκιμές σε ζώα είναι περίπου 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους, πιθανό να είναι παρόμοιο και για τον άνθρωπο)

    btw? Πόσο περίπου πωλείται το “καθαρό” οινόπνευμα σε σουπερ μαρκετ στην ελλάδα?

    Σχόλιο από phchem — 1 Ιουνίου, 2009 @ 8:16 μμ

  7. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΡΑΚΙ ΑΠ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΠΟΡΩ Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΚΕΡ

    Σχόλιο από Ανώνυμος — 7 Ιουλίου, 2009 @ 6:33 μμ

    • Φυσικά μπορείς. Το κάθε αλκοολούχο απόσταγμα έχει τη δική του γεύση και μυρωδιά. Η βότκα θεωρείται πιο ουδέτερη σε γεύση και άρωμα, γι’αυτό επιτρέπει να αναδεικνύεται το άρωμα του φρούτου που χρησιμοποιείς για λικέρ. Η ρακή συχνά έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα, αλλά αν εσένα σου αρέσει, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Κάνε μια δοκιμή. Και πες μας εντυπώσεις.
      Στο λικέρ φράουλας με ωρίμανση, η Νίκη Μερκούρη χρησιμοποίησε τσικουδιά.

      http://tastefull.wordpress.com/2009/06/13/%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%81-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7/

      Σχόλιο από Vicky — 7 Ιουλίου, 2009 @ 8:39 μμ

  8. To Limoncello του εμπορίου, είναι λιγάκι θολό και αυτό νομίζω οτι το κάνει πιό exciting στο ποτήρι. Μήπως γνωρίζει κανείς τι χημικό βάζουν μέσα?

    Σχόλιο από SPYPAP — 13 Ιουλίου, 2009 @ 7:27 πμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme. Create a free website or blog at WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 41 other followers

%d bloggers like this: