Life can be tasteFULL

17 Απριλίου, 2009

Φρέσκο λικέρ φράουλας – για άμεση κατανάλωση

Φρέσκο λικέρ φράουλας

Φρέσκο λικέρ φράουλας

Πιο γρήγορο και αρωματικό λικέρ από αυτό δεν νομίζω πως μπορείτε να φτιάξετε!

Είναι συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και σας τη θυμίζω γιατί εκτός από το να το προσφέρετε στους δικούς σας ανθρώπους είναι ιδανικό να το κάνετε δώρο στους φίλους σας.

Πηγαίνοντας καλεσμένοι σε φιλικά τραπέζια, σκεφτείτε πόση χαρά θα δώσετε στην παρέα αν φέρετε ένα σπιτικό λικέρ φράουλας για να το πιείτε παγωμένο μετά το φαγητό!

Είναι λικέρ της ημέρας! Δηλαδή πίνεται φρέσκο, δεν χρειάζεται να ωριμάσει εβδομάδες στο ντουλάπι σας. Θα σας πάρει μισή ώρα να το ετοιμάσετε (και να πλύνετε και τα σκεύη!) και θα το φυλάξετε στον καταψύκτη ή στο ψυγείο σας όλο το καλοκαίρι (αν αντέξει!). Την ίδια μέρα που το φτιάχνετε μπορείτε να το απολαύσετε.

Ακόμα εδώ είστε; γρήγορα στο μανάβη για φράουλες! Α.. και στο σουπερ μάρκετ για βότκα.

Υλικά:

  • 400 γρ. φράουλες
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 800 ml βότκα
Φρέσκο λικέρ φράουλας - ιδέα για δώρο

Φρέσκο λικέρ φράουλας - ιδέα για δώρο

Εκτέλεση:

Πλένετε, καθαρίζετε, βάζετε στο μπλέντερ τις φράουλες κομμένες σε μικρά κομματάκια. Προσθέτετε τη ζάχαρη και πολτοποιείτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά, να βραχεί η ζάχαρη και να πολτοποιηθεί ομοιογενώς όλο το μίγμα.

Ρίχνετε σε μπολ, προσθέτετε τη βότκα, ανακατεύετε και γεμίζετε όμορφα μπουκάλια (που μπαίνουν στην κατάψυξη) με το αρωματικό λικέρ. Αν σας αρέσει η δροσιά του φρέσκου δυόσμου, προσθέστε ένα κλαδάκι (πλυμμένο, στεγνωμένο) μέσα σε κάθε μπουκάλι.

Αν το διατηρείτε στην κατάψυξη, το λικέρ είναι πιο σιροπιαστό όταν το σερβίρετε. Αν το φυλάτε στο ψυγείο, είναι απλώς παγωμένο. Φροντίστε να έχετε πάντα στην κατάψυξη άδεια ποτήρια σφηνάκια (μέσα σε ένα τάπερ) για να είστε προετοιμασμένοι για ξαφνικά τραταρίσματα.

About these ads

9 σχόλια

  1. Καλό. Πολύ καλό. Δροσιστικότατο. Ήπια 4 σφηνάκια και μετά δεν είχα μεγάλη διάθεση για δουλειά. Μήπως είμαι αλλεργικός στην φράουλα?

    Σχόλιο από aspros — 21 Απριλίου, 2009 @ 9:53 πμ

  2. Μπα, δεν νομίζω. Στη βότκα μήπως; :)

    Σχόλιο από Vicky — 22 Απριλίου, 2009 @ 10:31 πμ

  3. Αποκλείεται! Ίσως να είναι ο δυόσμος.

    Σχόλιο από aspros — 22 Απριλίου, 2009 @ 6:00 μμ

  4. Bίκυ μου, έφτιαξα τολικέρ και το βρήκα πολύ δυνατό! Αντίθετα βρήκα πολύ δροσερό και ελαφρύ το λικέρ της Νίκης Μερκούρη και σας δίνω τη συνταγή.

    1 κιλό ώριμες φράουλες,1λτρ.τσίπουρο(4 φλιτζανια) ή 2 φλιτζ.τσίπουρο και 2 φλιτζ. ούζο. 2 κουταλιές σιρόπι γρενανδίνη και 3&1/2 φλιτζ. ζάχαρη.
    Πλένουμε καλά τις φράουλες,αφαιρούμε το κοτσανάκι, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε στη μέση. τις βάζουμε σε βαθύ πυρεξάκι και προσθέτουμε το ποτό και τη γρενανδίνη. Αν θέλουμε και ένα φυλαράκι δυόσμο ή μέντα.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δύο μέρες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε εκτός ψυγείου για άλλες δύο μέρες σκεπασμένο μ΄ένα τούλι. Ανακατεύουμε κάπου κάπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Τέλος αφαιρούμε τις φράουλες και σουρώνουμε σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι του λίτρου. Διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται με θριμματισμένο πάγο. Είναι υπέροχο! Περιμένω εντυπώσεις…

    Σχόλιο από Εύη — 24 Απριλίου, 2009 @ 11:20 μμ

  5. Εύη, πήρα φράουλες σήμερα και τις έβαλα με τσίπουρο στο ψυγείο όπως λέει η συνταγή. Όπως την βλέπω, είναι πιο ελαφριά γιατί έχει ίδιες αναλογίες αλκοόλ, φρούτου, ζάχαρης. Σε μερικές μέρες θα σου πω πως μου φαίνεται. Και σε μένα φαίνεται δυνατό το λικέρ της Αργυρώς, αν πιω πολύ. Όμως, το σερβίρω σε μικρά παγωμένα σφηνάκια και αυτή η γουλιά είναι ότι χρειάζεται για να καθαρίσει τη γεύση σου, να φρεσκάρει τη διάθεση και να δώσει ένταση στη γρανίτα ή στο παγωτό. Επίσης αν θέλω να πιώ περισσότερο, το σερβίρω σε ποτήρια του μαρτίνι γεμισμένα με τριμμένο πάγο.

    Σχόλιο από Vicky — 25 Απριλίου, 2009 @ 8:31 μμ

  6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΕΥΗ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΦΡΑΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΝΙΚΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΜΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    Σχόλιο από ΜΑΡΙΑ — 5 Μαΐου, 2009 @ 10:19 μμ

    • Μαρία μου δυστυχώς ούτε εγώ έχω αυτή τη συνταγή. Σου δίνω παρακάτω 3 συνταγές που βρήκα και νομίζω ότι είναι πολύ καλές αλλά σίγουρα να βάλεις πολύ λιγότερη ζάχαρη απ΄όσο λένε. Εγώ θα δοκιμάσω την 3η και θα σας πω σύντομα. Καλή επιτυχία!

      Φράουλα γλυκό του κουταλιού με μαστίχα!

      Ένα γλυκό κουταλιού που φτιάχνω πολύ συχνά γιατί α)είναι πεντανόστιμο (το άρωμα της μαστίχας είναι ανεπανάληπτο με την φράουλα), β)είναι πανεύκολο, γ)σερβίρεται μόνο του, ή με γιαούρτι ή με παγωτό και είναι άκρως εντυπωσιακό. Σας παραθέτω την συνταγή όπως την είχα βρει στο ημερολόγιο της Ευης Βουτσινά για το 2004, με την διαφορά ότι εγώ βάζω την μισή ζάχαρη από αυτή που λέει η συνταγή.

      Υλικά

      * 1 κιλό ζάχαρη
      * 1 κιλό φράουλες
      * 3 ποτήρια νερό
      * 1/2 κουτ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
      * 2 κουτ.σούπας χυμός λεμονιού

      Εκτέλεση

      Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρις ότου δέσει σχεδόν το σιρόπι. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες (δεν τις κόβουμε) και τις ρίχνουμε στο σιρόπι που βράζει μαζί με την μαστίχα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10′ ακόμα. Ρίχνουμε το λεμόνι και το αφήνουμε να βράσει ακόμα 1′. Το αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε σε βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.

      Η επιτυχία ειναι σίγουρη.

      Σημείωση: Οι φράουλες πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα όταν το σιρόπι είναι σχεδόν έτοιμο.

      Φράουλα ολόκληρη γλυκό
      Καλοκαιρινό κέρασμα του παλιού καιρού, ένα γλυκό του κουταλιού, και ένα ποτήρι κρύο νερό

      Υλικά:
      1 κιλό φράουλες ώριμες αλλά όχι λειωμένες κατά προτίμηση μικρές
      1 κιλό ζάχαρη
      1 φλυτζανάκι του καφέ νερό (μόνο!)

      Κοβουμε το κοτσανάκι και πλένουμε τις φράουλες. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με το νερό, και από πάνω τη ζάχαρη. Οι φράουλες βγάζουν πάρα πολύ νερό, γι αυτό δεν βάζουμε σχεδόν καθόλου.

      Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε καθόλου, για να μήν λειώσουν οι φράουλες – αλλιώς θα κάνουμε μαρμελάδα.Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται για να γίνει το σιρόπι καθαρό και διαυγές. Θα χρειαστεί περίπου 30′-40′ λεπτά σιγανό βράσιμο.

      Για να δούμε αν έχει δέσει, βάζουμε μια κουταλιά σιρόπι σε ένα πιατάκι να κρυώσει. Αν είναι έτοιμο κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά, και το μεταφέρουμε στα βάζα. Αν το κλείσουμε σε αποστειρωμένα βάζα, συντηρείται για όλο τον χρόνο.

      Tips:1) Αν βράσει περισσότερο από όσο πρέπει, η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει και να σκουραίνει. Ετσι χάνουμε το ωραίο φραουλί χρώμα αλλά και το άρωμα της φράουλας.

      2) Για μένα τα γλυκά του κουταλιού είναι κάπως λιγωτικά και κλέβω λίγο στη ζάχαρη. Βάζω 200-250 γρ λιγότερη. Αν όμως σκοπεύετε να το συντηρήσετε για πολύ, η ζάχαρη είναι απαραίτητη γιατί είναι φυσικό συντηρητικό.

      3) Ταιριάζει και με γιαούρτι, και στα cheesecakes.

      Γλυκό Κουταλιού Φράουλα

      .1 κιλό φράουλες γερές-κόκκινες
      .1 κιλό ζάχαρη
      .2 λεμόνια (χυμό)
      .1 βανίλια
      .1 κουτί γλυκόζη(προαιρετικά)

      -Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φράουλες.
      -Μετά τις αφήνουμε για 3 ώρες με το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας προσεκτικά μερικές φορές.
      -Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 20 λεπτά. Δεν χρειάζεται νερό.

      Σχόλιο από Ανώνυμος — 6 Μαΐου, 2009 @ 12:06 μμ

  7. Γειά σας, τελικά έφτιαξα το πρώτο γλυκό αλλά με αρκετές αλλαγές δικές μου. ‘Εγινε πολύ γρήγορα και είναι πάρα πολύ καλό. ‘Ομως θα προσπαθήσω και με ακόμα λιγότερη ζάχαρη γιατί έβαλα τη μισή και πάλι είναι πολύ γλυκό! (και λιγότερο νερό)
    ‘Εβαλα 1 κιλό φράουλες, 500γρ. ζάχαρη, 400γρ.νερό, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά γλυκόζη και στη μύτη του κουταλιού λίγη μαστίχα κοπανισμένη (δεν ήξερα τι γεύση θα δώσει και φοβήθηκα περισσότερο). Έβαλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσει για 15′ περίπου και όταν έδεσε αρκετά έριξα τις φράουλες(μεγάλες γερές) και την μαστίχα. Αφαίρεσα τον αφρό και τις άφησα 10′ σε δυνατή φωτιά. Τις έβγαλα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και έδεσα λίγο ακόμη το σιρόπι προσθέτοντας και τον χυμό λεμονιού. Τις ξαναέβαλα στην κατσαρόλα 5΄ να δέσουν και κατέβασα απο την φωτιά. Αν σκεφτείτε κάτι άλλο καλύτερο θα ήθελα να μου πείτε για να φτιάξω κι άλλο γλυκό.Καλή επιτυχία σε όλους όσοι προσπαθήσετε!

    Σχόλιο από ΕΥΗ — 8 Μαΐου, 2009 @ 12:06 πμ

  8. Πολύ ωραίο λικέρ και σίγουρα είναι στα συν το ότι δεν θέλει ωρίμανση. Μου αρέσουν τα σπιτικά δώρα τέτοιου τύπου και αύριο στη λαϊκή θα ψάξω για φτηνές φράουλες μήπως και καταφέρω να κάνω μαρμελάδα και λικέρ!

    Σχόλιο από FoodJunkie — 14 Ιουνίου, 2009 @ 4:30 μμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme. Ιστολόγιο στο WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: