Life can be tasteFULL

2 Σεπτεμβρίου, 2009

Φανουρόπιτα – η γλυκιά πίτα των προσδοκιών

Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα

Όταν αναζητούμε κάτι που χάσαμε ή κάτι που δεν έχουμε ακόμα, οι Έλληνες συνηθίζουμε να τάζουμε μια πίτα στον Άγιο Φανούριο για να μας βοηθήσει να το βρούμε. Η γιορτή του είναι στις 27 Αυγούστου, όμως φανουρόπιτα μπορούμε να φτιάχνουμε όποτε νοιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Οι παραλλαγές της πίτας στηρίζονται στις αναλογίες των υλικών. Περισσότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με κέικ (φουσκωτή και μαλακή). Λιγότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με μπισκότο (πιο χαμηλή και πιο τριφτή). Η συνταγή που σας δίνω ανήκει στη δεύτερη ομάδα.

Το μυστικό, όμως, για να κάνετε φανουρόπιτα που δεν θα σας κάτσει βαριά στο στομάχι, βρίσκεται στην εκτέλεση και όχι στα υλικά. Κτυπήστε καλά στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μα σταματήστε εκεί το χτύπημα. Το αλεύρι πρέπει να το προσθέσετε στο τέλος ανακατεύοντας ελάχιστα με μια ξύλινη κουτάλα όσο χρειάζεται να ενωθεί το μίγμα.

Αν συνεχίσετε το χτύπημα στο μίξερ, τα υγρά υλικά και το χτύπημα αναπτύσσουν στο αλεύρι τους δεσμούς της γλουτένης και μέσα στο μίγμα δημιουργούνται «λαστιχένιες» ενώσεις, εξαιρετικά δύσπεπτες. Το ανακάλυψα όταν, φτιάχνοντας φανουρόπιτα για μια φίλη, κτύπησα το μίγμα στο «σούπερ» μίξερ μου για να γίνει μια «σούπερ» πίτα. Πολύ ευγενικά μου είπε ότι της έπεσε βαρειά στο στομάχι και μετά έψαξα και βρήκα το λάθος.

Η πίτα που έφτιαξα ήταν τριφτή, τραγανή και πολύ ελαφριά στην πέψη. Αν την αφήσετε ξεσκέπαστη να στεγνώσει κάνει καταπληκτικά νηστίσιμα παξιμάδια.

Υλικά:

  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο (160ml)
  • 2/3 κούπας ζάχαρη  (150gr)
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (ενισχυμένο με λίγο κονιάκ ή ρούμι)  (230ml)
  • 1 κουτάλι γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλλα
  • 1 κούπα σταφίδες (ξανθές και/ή μαύρες)  (150gr)
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα (ή αμύγδαλα ή cashews) (120gr)
  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό & 2 κουταλιές γλυκού μπέκιν πάουντερ (220gr)

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο μίγμα, μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού.Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε κανέλλα, σταφίδες, καρύδια και το αλεύρι -κοσκινισμένο με το μπέκιν, ανακατεύοντας ελάχιστα όσο να ενωθούν τα υλικά.

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ, πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγεί καθαρή είναι έτοιμο.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και αναποδογυρίζουμε την πίτα σε σχάρα (στρωμένη με λαδόκολλα για να μην μείνουν τα αποτυπώματά της πάνω στο γλυκό). Όταν κρυώσει εντελώς την αναποδογυρίζουμε ξανά σε πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

About these ads

7 σχόλια

  1. Υπέροχη δείχνει. Από τα αγαπημένα μου γλυκά. Δυστυχώς πρέπει να χάσουμε κάτι για να βρούμε (τουλάχιστον) την φανουρόπιτα. Άσε που παρατηρώ ότι νοικοκυρές φέρνουν πλέον και άσχετα γλυκά την ημέρα του Αγ. Φανουρίου. Μέχρι και μπακλαβαδάκια συσκευασμένα είδα την τελευταία φορά!!!

    Σχόλιο από aspros — 3 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 2:37 μμ

    • Έλα!!! Νόμιζα πως μόνο στα σήριαλ γίνονται αυτά! Σαν τη Ναταλί που πήγε να αγοράσει φανουρόπιτα από το ζαχαροπλαστείο (!) και τελικά πήγε μια black forest στην εκκλησία!!!! :)

      Σχόλιο από Vicky — 4 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 8:01 πμ

      • Ναι, άστα! Του χρόνου κατά τις αρχές Αυγούστου θα πω στον παπά της ενορίας να κάνει μια αναφορά στο μπλογκ σου, μπας και φάμε καμμιά φανουρόπιτα της προκοπής :)

        Σχόλιο από aspros — 4 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 8:05 πμ

  2. Σου ευχομαι καλο χειμωνα.
    Θα αναφερω μια ιστορια Φανουροπιτας,ειναι πραγματικη.
    Πριν περιπου τεσσερα χρονια η συζυγος μου εκανε μια φανουροπιτα οπως το κανει αρκετες φορες τον χρονο.
    Ειχα προς πωληση ενα αυτοκινητο αλλα για αρκετο διαστημα δεν μπορουσα να το δωσω.Εκεινο το απογευμα παρακαλεσα τον Αγιο να την βοηθεια του.Οταν βγηκαμε απο την εκκλησια περασαμε απο το συνεργειο που πηγαινα το αυτοκινητο.Με το καλησπερα ο γκαραζιερης μου λεει,το πουλας το αμαξι σου?Δεν πιστευα στα αυτια μου.
    Ειχε ενα πελατη που ζητουσε ενα αυτοκινητο σαν το δικο μου.
    Παντα ζητω απο τον Αγιο κατι και τις περισσοτερες φορες γινεται πραγματικοτητα.
    Καλο σαββατοκυριακο.

    Σχόλιο από Κωστας — 11 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 7:15 μμ

  3. καλησπέρα,
    συγχαρητήρια για το site είναι καταπληκτικό!
    Πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξω μια φανουρόπιτα, έχω χάσει την πρόσοψη του cd του αυτοκινήτου εδώ και καιρό.
    Μια ερώτηση, επείδή μπερδεύομαι απίστευτα με τα 2/3 κούπας κτλ, υπάρχουν μετατροπές κάπου σε γραμμάρια;;;

    ευχαριστώ πολύ!

    Σχόλιο από Βίβιαν — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 8:15 μμ

    • Αφού ήρθες με την καλή κουβέντα, το κάνω επιτόπου! Πρόσθεσα μετατροπή σε gr και ml στη δοσολογία των υλικών. Καλή επιτυχία!

      Σχόλιο από Vicky — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 11:53 μμ

  4. δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω!

    ματς μουτς!

    Σχόλιο από Βίβιαν — 11 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:13 μμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme. Ιστολόγιο στο WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: