Life can be tasteFULL

7 Σεπτεμβρίου, 2009

Πράσινες πιπεριές τουρσί – το πιο απλό τουρσί που μπορείτε να φτιάξετε

Πράσινες πιπεριές τουρσί

Πράσινες πιπεριές τουρσί

Οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου είναι η εποχή να χρησιμοποιήσουμε την άφθονη παραγωγή λαχανικών για να ετοιμάσουμε προμήθειες για το χειμώνα. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να ετοιμάσουμε σάλτσα τομάτας (η οποία δεν έχει καμμία σχέση με την έτοιμη!) για χρήση μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Οι πιπεριές μπορούν να γίνουν το πιο εύκολο τουρσί, για να δώσουν σπιρτάδα και ένταση στα φαγητά. Σκεφτείτε ένα burger με τυρί και ροδέλες πιπεριάς τουρσί ή μια σαλάτα με λευκά φασόλια ή μια πικάντικη ομελέτα. Ισορροπούν κάθε τι που είναι πρωτεϊνούχο και λιπαρό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους μακρόστενη πιπεριά ακόμα και τις μικρές πιπερίτσες (σε κάθε στάδιο ωρίμανσης, από πράσινες έως κόκκινες). Αν χρησιμοποιήσετε καυτερές πιπεριές, θα σας πρότεινα να αυξήσετε λίγο τη ποσότητα της ζάχαρης. Ταιριάζει τόσο πολύ η γλυκειά και η καυτερή γεύση!

Το υγρό της συντήρησης μπορείτε να το αρωματίσετε με τις γεύσεις που θέλετε. Προσθέστε αρωματικό μαραθόσπορο ή …

Πιπεριές τουρσί στο βάζο-για σας ή για δώρο

Πιπεριές τουρσί στο βάζο - για σας ή για δώρο

Υλικά:

  • 1 κούπα ξύδι (από λευκό ή κόκκινο κρασί ή μηλόξυδο)
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • αρωματικά που σας αρέσουν: μαραθόσπορος, γλυκάνισος, κεδροκούκουτσα, ρόζ πιπέρι, καυτερή πιπεριά, φέτες λαϊμ, σκόρδο, κλαδάκι από φρέσκο άνιθο, φέτες από φινόκιο, κλαδάκι από φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη… Κάθε συνδυασμός θα δώσει άλλη γεύση στις πιπεριές

Εκτέλεση:

Πλύντε τις πιπεριές. Αν είναι μεγάλες κάντε μια κάθετη σχισμή για να ελέγξετε ότι το εσωτερικό είναι καθαρό και να αφαιρέσετε όσα σποράκια μπορείτε με το δάχτυλό σας. Κόψτε τα κοτσάνια.

Τοποθετείστε τις σφικτά σε αποστειρωμένα βάζα.

Ετοιμάστε το ξυδόνερο. Βάλτε τα βασικά υλικά (ξύδι, νερό, αλάτι, ζάχαρη) να βράσουν σε μια κατσαρόλα και προσθέστε και τα αρωματικά που θέλετε. Ανάλογα με τα βάζα που έχετε να γεμίσετε ετοιμάστε περισσότερο ξυδόνερο, διατηρώντας τις αναλογίες.

Καυτερές πιπεριές τουρσί

Καυτερές πιπεριές τουρσί

Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη και το αλάτι έχουν διαλυθεί καλά και το μίγμα βράζει. Μην το αφήσετε να εξατμίζεται, δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνο. Γεμίστε τα βάζα με το καυτό υγρό, σχεδόν μέχρι το χείλος. Κτυπήστε τα ελαφρά στον πάγκο να ελευθερωθούν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα.

Βιδώστε προσεκτικά τα ζεσταμένα καπάκια, τα οποία τα έχετε βάλει για 10 λεπτά σε φούρνο 100 βαθμών κελσίου. Αναποδογυρίστε τα βάζα και αφήστε να κρυώσουν. Είναι έτοιμες για κατανάλωση σε μια εβδομάδα.

Φυλάξτε σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι. Όποιο βάζο ανοίγετε θα το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.

Το ξυδόνερο δοκιμάστε το στο dressing σε σαλάτες με όσπρια ;)

About these ads

2 σχόλια

  1. περιγραφότατη και πολύ-πολύ κατανοητή !!

    εαν βρω μικρες πιπεριές χωρις σπορια θα τα κάνω γιατι αρέσουν του αντρα μου !!

    φιλια

    Σχόλιο από maria bellou — 9 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:48 πμ

  2. Κι εγώ θα ψάξω για μικρές καυτερές πιπεριές, peperoncini, να τις ετοιμάσω για τα καυτερά σπαγγέτι του χειμώνα! Κρατούν καθαρό το άνω αναπνευστικό μας σύστημα και τις ιώσεις μακριά.

    Σχόλιο από Vicky — 9 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 5:35 μμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme Blog στο WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 36 other followers

%d bloggers like this: