Life can be TasteFULL

31 Μαρτίου, 2008

Γαστρονομική εξόρμηση στην ταβέρνα «Ο Σπύρος», Άνω Κηφισιά

Αν δεν μένεις σε μια γειτονιά, δεν γνωρίζεις τα καλύτερά της στέκια. Μάθαμε για τον «Σπύρο» από τα βραβεία Gourmet. Αναζητήσαμε το μαγαζί στην Άνω Κηφισιά και το εντοπίσαμε εύκολα. Το μοναδικό φωτεινό σημείο σε μια ήσυχη γειτονιά με σπίτια. Η αίθουσα φιλική με τη ζέστη του ξύλου και τα καρώ τραπεζομάντηλα. Αν και Τρίτη βράδυ, το μισό μαγαζί ήταν γεμάτο. Οικογένειες κυρίως αλλά και ζευγάρια, που αναζήτησαν σπιτικό φαγητό και την ευκαιρία να βρεθούν παρέα. Η εξυπηρέτηση ήταν άμεση και φιλικότατη. Ο «Σπύρος», δηλαδή ο ανηψιός του ο Αντώνης, έκατσε δίπλα μας στο τραπέζι και σαν ζωντανός κατάλογος δελέαζε την όρεξή μας με τα πιάτα που είχε δημιουργήσει η κουζίνα του εκείνη την ημέρα. Είχαμε πάει για το κατσικάκι με αγκινάρες. Μας κέρδισε και το κατσικάκι με τα άγρια χόρτα.

salata

Κρατήσαμε τη σαλάτα με λαχανικά εποχής που μας έφεραν ενώ παραγγέλναμε ακόμα και παραδοθήκαμε στην γευστική εμπειρία ενός «σπιτικού» κοκορετσιού και ενός  πολίτικου κεφτέ.

Ο κεφτές: στρουμπουλός, τραγανός εξωτερικά και τρυφερός εσωτερικά, μοσχοβόλαγε δυόσμο.

keftes

Το κοκορέτσι: ροδοψημένο αλλά όχι στεγνωμένο, χωρίς υπερβολή στο αλατοπίπερο και στα καρυκεύματα ξύπνησε τις γευστικές μνήμες του Πάσχα που πλησιάζει. Η ψιλοκομμένη φρέσκια τομάτα με κρεμμύδι και μαϊντανό – που συνόδευε τα δύο πιάτα- έδινε την δροσιά που χρειαζόταν κάθε μπουκιά.kokoretsi

Το κατσικάκι με τα άγρια χόρτα: τρυφερό, ελαφρώς λεμονάτο, είχε μαγειρευτεί με τις δυσεύρετες αγκιναρούλες του βουνού και κάποια άλλα χόρτα που φέρνει ο Αντώνης από ένα χωριό έξω από την Πάτρα. Κούκλα!

2344438599_d584f5dee8.jpg
Το κατσικάκι με τις αγκινάρες του κάμπου: έκπληξη! Ήταν μαγειρεμένο με τομάτα, πράσο και άνιθο. Η (δύσκολη στις παρέες της) αγκινάρα είχε αγκαλιάσει όλες τις γεύσεις και το πιάτο είχε μια γλύκα μοναδική. Καλά κάναμε και πήγαμε να το δοκιμάσουμε.

agginares

Ποιό κρασί θα κρατούσε συντροφιά στα πιάτα που διαλέγαμε;

Δοκιμάσαμε το σπιτικό κόκκινο κρασί. Πιο πολύ Αγιωργίτικο, λιγότερο Merlot & Cabernet. Ελαφρύ και αρωματικό ταίριαξε με όλα τα πιάτα και συνόδεψε και τα τυράκια που ήρθαν στο τέλος.

Τα τυριά: επιλεγμένα ένα-ένα από μικρούς παραγωγούς.

  • Πικάντικη γραβιέρα Τήνου: κίτρινο τυρί από γάλα νησιώτικης αγελάδας – περιορισμένης παραγωγής και συμπυκνωμένης γεύσης – μέτριας σκληρότητας, συγκλονιστικής γεύσης
  • Γίδινο τυρί με πιπέρι: ώριμο τυρί με την ιδιαίτερη γεύση του κατσικίσιου γάλακτος και την σπιρτάδα του πιπεριού
  • Φρέσκο γίδινο τυρί: σαν ένα κατσικίσιο τυρί, βουτυράτο, υπόξινο, δροσερό, ετοιμάζεται στη Μακρακώμη και καταναλώνεται άμεσα. Σερβιρισμένο με λάδι ελιάς αποκτά άλλη γλύκα.

2344440639_7e7cd92253.jpg

Η τελευταία μπουκιά που ζητούσαμε για να κλείσει το τραπέζι ήταν γλυκιά και ήρθε σε σφηνάκι. Λικέρ από αγριοβύσινα χωρίς κανελογαρύφαλλο για να προβάλει το άρωμα του καρπού, ο οποίος μικρός, τραγανός, κόκκινος και ποτισμένος με κονιάκ και ζάχαρη περίμενε στο μπωλάκι να φαγωθεί.2344441443_bf6b58f390.jpg

Ήρθαν κι άλλα γλυκά που αντέξαμε να δοκιμάσουμε:

  • Ψητό κυδώνι κομμένο λεπτές φέτες γαρνιρισμένο με σπόρους ροδιού
  • Γιαούρτι με (πολύ καλό) γλυκό σταφύλι
  • Ένα καταϊφάκι σιροπιαστό με γέμιση αμυγδάλου

2344442391_725174acbd.jpg

Πολύ καλή βραδιά! Διαλέξτε την καλύτερη παρέα σας και ανοιχτείτε σε γευστικές εμπειρίες.

2 σχόλια

  1. Ο «ΣΠΥΡΟΣ» δεν υπάρχει πια στην διεύθυνση αυτή. Ο φίλος μας ο Αντώνης μετέφερε τις δημιουργίες του σε άλλο χώρο, στην Νέα Κηφισιά. Αναζητείστε «Tο Kαλωσόρισμα του Aντώνη», Γ. Λύρα 41, Nέα Kηφισιά, 210 8017.869, 210 8018.457.

    Σχόλιο από aavicky — 1 Φεβρουαρίου, 2009 @ 8:11 μμ

  2. Το φαγητό του Αντωνη ειναι καταπληκτικό, τα υλικά ολοφρεσκα, η ατμοσφαιρα πολύ φιλική. Το προτιμουμε πολλά χρόνια και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα

    Σχόλιο από Δήμητρα — 23 Μαρτίου, 2009 @ 2:40 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: