Life can be TasteFULL

18 Φεβρουαρίου, 2009

Πατατοσαλάτα – η αέρινη

Πατατοσαλάτα με τόνο

Πατατοσαλάτα με τόνο

Μια μέρα πριν την Τσικνοπέμπτη, ώρα για ελαφρύ φαγάκι.

Πατατοσαλάτα. Ελαφριά, δροσερή, αρωματική και χορταστική.

θα σας πω τη δική μου τεχνική με την οποία δημιουργώ κάθε φορά άλλη παραλλαγή, ανάλογα με τα υλικά που έχω  διαθέσιμα & …την πείνα μας.

Στήνω την σαλάτα σε τρία επίπεδα:

Α. στην πιατέλα που θα σερβίρω, ετοιμάζω μια στρώση πράσινης σαλάτας (με όποιο είδος πράσινης σαλάτας έχω διαθέσιμο: μαρούλι, σαλάτα απλή, κατσαρή, αντίδια, κινέζικο λάχανο, ρόκα), την αρωματίζω με άνιθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, προσθέτω λάδι ελιάς, ξύδι, αλάτι και ανακατεύω.

Β. ετοιμάζω τις πατάτες : τις βράζω στον ατμό κομμένες μικρά κομμάτια, τις ρίχνω σε μπωλ, προσθέτω λάδι ελιάς, αλάτι, χυμό λεμονιού, ξύσμα από 1 λεμόνι, μαϊντανό ψιλοκομμένο -και τα τρυφερά κοτσανάκια του- και το αρωματικό που έχω διαθέσιμο (ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου ή ρίγανης ή ματζουράνας).

Προσθέτω κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες, το οποίο έχω ξεπλύνει με νερό & έχω αφήσει να μαριναριστεί (για 10′) σε ξύδι και λίγο αλάτι. Προσθέτω 2κ.σ. μαγιονέζα ή γιαούρτι (το καλοκαίρι συνήθως) και ανακατεύω.

Όποιος αγαπά τη μουστάρδα, μπορεί να προσθέσει σιναπόσπορο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν επίσης κάπαρη, ελιές ή καυτερές πιπεριές.

Βάζω το μίγμα πάνω στο στρώμα πράσινης σαλάτας.

Γ. προσθέτω την πρωτεϊνη του πιάτου: είτε τόνος κονσέρβα ή σαλάμι σε φετάκια ή λουκάνικο ή προσούτο ή ζαμπόν καπνιστής γαλοπούλας ή ψητό κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει ή αυγά βραστά ή τυρί.

Δίνω χρώμα με τοματάκια ή κόκκινη πιπεριά (ψητή ή ωμή σε κυβάκια) και παραδίδω στα πηρούνια που περιμένουν όρθια…

Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσης στον ουρανίσκο. Αλήθεια.

2 σχόλια

  1. Για όσους είναι λάτρης γενικώς της πατατοσαλάτας να έχουν υπ όψην τους ότι στις χωριάτικες εκδόσεις όπου επικρατεί το λαδολεμονόξυδο την πατάτα αντί να την κόβουν με το μαχαίρι , να την συνθλίβουν με τα χέρια τους , γιατι με αυτόν τον άναρχο τρόπο σπασίματος εγκλωβίζεται το λαδολεμονόξυδο πιο ευκολα πάνω στα κομμάτια της πατάτας και η μπουκιά, μας έρχεται στο στόμα με φούλ επίθεση.

    Σχόλιο από pepe — 30 Απριλίου, 2009 @ 2:05 μμ

    • Πολύ καλή επισήμανση. Εχω κάνει και πατατούλες στο φούρνο έτσι, ελαφρά τσακιστές και κάνουν ένα ξεροψήσιμο λουκούμι!

      Σχόλιο από Vicky — 9 Μαΐου, 2009 @ 3:58 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: