Life can be TasteFULL

20 Φεβρουαρίου, 2009

Κοτόπουλο Μιλανέζα

0661

Κοτόπουλο Μιλανέζα

Αναρωτιέμαι πόσο συχνά το μαγειρεύετε. Είναι ένα πιάτο γιορτή από μόνο του, θέλει μεγάλη παρέα και είναι ιδανικό για κρύο καιρό. Θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί αλλά η γεύση του αξίζει τον κόπο.

Τα παιδιά μου τρελλαίνονται όχι μόνο γιατί το κοτόπουλο είναι ξεκοκαλισμένο και κρυμμένο μέσα στο ρύζι αλλά και ποτισμένο με μια πολύ νόστιμη σάλτσα. Είναι σαν ελαφριά μπεσαμέλ αλλά αντί για γάλα βάζεις ζωμό κοτόπουλου & λίγη κρέμα γάλακτος. Τους κρόκους θα μπορούσατε να τους παραλείψετε, όμως θα σας πρότεινα κάποια φορά να δοκιμάσετε την πλήρη γεύση.

Επιλέξτε μια βαθειά πιατέλα να ξεφορμάρετε το ρύζι και να χωρέσει την σαλτσούλα και τα υπόλοιπα. Με 1,5 κιλό κοτόπουλο υπολογίζετε φαγητό για 6 άτομα.

Η συνταγή είναι από το εστιατόριο «ΔΥΡΟΣ», στην οδό Ξενοφώντος στην Αθήνα.

Α. Ετοιμάζω το κοτόπουλο

Βάζω 3λίτρα νερό να βράσει. Αφού βράσει ρίχνω το κοτόπουλο (ολόκληρο ή κομμάτια). Όταν φτάσει πάλι σε βρασμό το νερό, ρίχνω 1 ξερό κρεμμύδι ολόκληρο, 2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι, 3 καρότα ολόκληρα, μια φέτα λεμόνι, αλάτι, 10 κόκκους πιπέρι. Σε 40′ το κοτόπουλο είναι έτοιμο.

Το βγάζω από το ζωμό και το αφήνω να κρυώσει λίγο για να πάρω μόνο το ψαχνό σε μέγεθος μπουκιάς.

Κρατάω τα καρότα & το σέλινο στην άκρη. Σουρώνω το ζωμό, πετάω κρεμμύδι, λεμόνι, πιπέρια. Αφαιρώ το λίπος που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του ζωμού με ένα κουτάλι ή με διαχωριστή λίπους.

Β. Ετοιμάζω το ρύζι

Πλένω καλά 2 κούπες ρύζι σπυρωτό. Σε κατσαρόλα ζεσταίνω 2κ.σ.βούτυρο γάλακτος, σωτάρω το ρύζι να γίνει διάφανο, σβήνω με 1/2 κούπα λευκό κρασί, προσθέτω 4 κούπες ζωμό κοτόπουλου (αυτόν που ετοιμάσαμε προηγουμένως), χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσει για 20′. Βγάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με πετσέτα να τραβήξει τους ατμούς και καπακώνω.

Γ. Ετοιμάζω την σάλτσα supreme

Δουλεύω με το σύρμα αντί με την κουτάλα για μην κάνει σβώλους.

Σωτάρω 3κ.σ.αλεύρι σε 3κ.σ. φρέσκο βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να ψηθεί αλλά να μην πάρει  χρώμα το αλεύρι. Προσθέτω λίγο λίγο 2 κούπες ζωμό κοτόπουλου, δύο κρόκους αυγού αραιωμένους σε 100ml κρέμα γάλακτος και 1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι. Αφήνω να δέσει και να ψηθεί η σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Δ. Συνθέτω το πιάτο

Σε μια βαθειά φόρμα με τρύπα στη μέση, βάζω σε στρώσεις τα υλικά μου, δηλ : μια στρώση ρύζι, μια στρώση μπουκιές κοτόπουλου, ρύζι, κοτόπουλο, ρύζι.

Αναποδογυρίζω σε βαθειά πιατέλα, περιχύνω το φαγητό με την σάλτσα, γαρνίρω με τα καρότα & σέλινο που είχαμε φυλάξει (κομμένα σε κομμάτια), πασπαλίζω με τριμμένη παρμεζάνα.

6 σχόλια

  1. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή της δικής μου συνταγής , θα την φτιάξω με πρώτη ευκαιρία ( δηλ. μόλις πάω στο green farm να πάρω καλή κότα ) .Εγώ τη φτιάχνω πίό light . Δεν βάζω αρωματικά στο κοτόπουλο , δεν βάζω κρασί στο ρύζι και τη σάλτσα τη φτιάχνω με κορν φλάουρ και χωρίς αυγά. Παρόλα αυτά αρέσει πολύ. Μόλις φτιάξω τη δική σου πιό πλούσια έκδοση θα σου πω εντυπ.ωσεις…

    Σχόλιο από Γιώτα — 23 Φεβρουαρίου, 2009 @ 7:11 μμ

    • Ξέρω πως ή μιλανέζα έχει τιμητική θέση στο σπίτι σας. Δοκίμασε την παραλλαγή. Τα αρωματικά στο ζωμό και το κρασί στο ρύζι κάνει διαφορά. Μπορείς να δοκιμάσεις την σάλτσα χωρίς τους κρόκους, αν και με αυτούς γίνεται πιο κρεμώδης. Επίσης, αν σας αρέσει το σαφράν, μπορείς να το προσθέσεις στο ρύζι ή στη σάλτσα ή στην αρχική παρασκευή ακόμα (δηλ. να βάλεις σαφράν από την αρχή, θα γίνουν όλα λίγο πιο κίτρινα). Διαφορετικά, αφού βγάλεις το κοτόπουλο, βάλε στο ζεστό ζωμό μερικά στίγματα κρόκου(8-10) για 20 λεπτά να αφήσουν το χρώμα και το άρωμά τους. Χρησιμοποιείς το ζωμό και για το ρύζι και για τη σάλτσα. Αν βάλεις σκόνη κρόκου, υπολόγισε 1/2 κ.γλυκού.
      Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε λίγο νερό.Τα στίγματα μουλιάζουν σε μία κούπα νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και προστίθεται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Καλοφάγωτη!

      Σχόλιο από Vicky — 24 Φεβρουαρίου, 2009 @ 8:58 πμ

  2. Λοιπόν ,το έφτιαξα το φαγάκι και άρεσε πάρα πολύ ( ο Ανδρέας ενθουσιάστηκε ειδικά με τη σάλτσα ). Νομίζω ότι προσθέσαμε ένα νέο πιάτο στο μενού μας και ευχαριστούμε πολύ. Το σαφράν δεν είναι πολύ δημοφιλές στο σπίτι μας, δυστυχώς.

    Σχόλιο από Γιώτα — 24 Φεβρουαρίου, 2009 @ 7:40 μμ

  3. Ακολούθησα κατα γράμμα την συνταγή σου και ξετρελλάθηκαν όλοι… του άντρα μου του θύμισες τα παιδικά του χρόνια, ο γιός μου ήτανε όλο στο «πόσο νόστιμο είναι μαμά» και η 19 μηνών κόρη μου έκανε συνέχεια μμμμ….
    Μπράβο Βίκυ….

    Σχόλιο από ελένη — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 3:49 μμ

    • Μόλις φωτογράφισες μια υπέροχη εικόνα! πιό ωραίο δώρο δεν θα μπορούσες να μου κάνεις. Σ’ευχαριστώ🙂

      Σχόλιο από Vicky — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 4:48 μμ

  4. Το κοτόπουλο μιλανέζα παραμένει ένα από τα top5 αγαπημένα μου πιάτα τις τελευταίες δεκαετίες. Πολύ καλή η παραλλαγή σου. Χαίρομαι πολύ που βάζεις το κοτόπουλο σε μπουκιές και του δίνεις την δυνατότητα να προσθέσει κάτι ακόμη. (Δεν μου αρέσει η εικόνα του ξεζουμισμένου κοτόπουλου δίπλα σε αυτό το υπέροχο ρύζι). Να σου επισημάνω όμως ότι κάνεις ένα λάθος. Το πιάτο αυτό δεν θέλει απαραίτητα μεγάλη παρέα. Το καταφέρνω και μόνος μου😉

    Σχόλιο από aspros — 30 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 9:32 πμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: