Life can be TasteFULL

22 Φεβρουαρίου, 2009

Τάρτα με σπανάκι

Filed under: Συνταγές — Vicky Koumantou @ 12:28 μμ
Tags: , , ,
Τάρτα με σπανάκι και ζαμπόν

Ξέρω ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με μια σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο. Όμως αυτή η παραλλαγή σε τάρτα είναι πολύ εμφανίσιμη, εύκολη στο σερβίρισμα, καλοδεχούμενη σε βραδιά φίλων.

Είναι του Jamie Oliver απότο βιβλίο «Jamie at home».

Γίνεται με ζύμη σαμπλέ, που θέλει τον κόπο της αλλά είναι τριφτή, νόστιμη και αρωματισμένη με φρέσκο δενδρολίβανο και θυμάρι.

Το σπανάκι και το ζαμπόν σκεπάζονται από ένα μίγμα κρέμας γάλακτος και αυγών για να κάνει την κρούστα που βλέπετε.

Σερβίρετε την σε θερμοκρασία δωματίου, ανοίξτε ένα Chateau Julia Semillon του Κώστα Λαζαρίδη και απολαύστε μια ακόμα γευστική στιγμή.

Παραθέτω την συνταγή αυτούσια. Την προορίζει για ταψί 30Χ40 εκ. Εγώ το έφτιαξα σε ταρτιέρα 30 εκ. Η ζύμη χρησιμοποιήθηκε όλη.  Με τα υλικά και το μίγμα αυγών που μου περίσσεψε και μερικά κομμάτια μπαγιάτικου ψωμιού, γέμισα δύο φορμάκια που τα έψησα σαν μικρά σουφλέ.

Α. ετοιμάζω τη ζύμη

Σε μπωλ, με το ειδικό ζυμωτήρι για τριφτές ζύμες (βλέπε Πάστα φλώρα άρθρο), ενώνω 250 γρ. αλεύρι για όλες χρήσεις, 100γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια, 25 γρ. τυρί cheddar (βάλτε παρμεζάνα λεπτοτριμμένη), αλάτι και ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο δενδρολίβανο και θυμάρι (ή όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει).

Δεν χρησιμοποιώ τα χέρια να μην ζεσταθεί η ζύμη. Αφού γίνει λεπτά τρίμματα, προσθέτω 2 χτυπημένα αυγά και ελάχιστο γάλα ώστε η ζύμη να αρχίσει να ενώνεται. Την μαζεύω, την πατάω λίγο να ενωθεί, δεν ζυμώνω. Την βάζω σε σακουλάκι τροφίμων, δίνω στρογγυλό σχήμα και την αφήνω στο ψυγείο για 1/2 ώρα τουλάχιστον.

Β. ετοιμάζω το σπανάκι

Σωτάρω 3 κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες σε λίγο λάδι για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακά και γλυκά χωρίς να πάρουν χρώμα. Δυναμώνω τη φωτιά, προσθέτω μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 350γρ. σπανάκι (πλυμένο, καθαρισμένο) και φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη. Μόλις μαραθεί το σπανάκι, ανακατεύω καλά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και κατεβάζω από τη φωτιά. Αφήνω σκεπασμένη την κατσαρόλα στην άκρη.

Γ. ετοιμάζω την τάρτα

Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω σε φύλλο, πάχους 0,5εκ, ανάλογα με το ταψί ή την ταρτιέρα. Λαδώνω το ταψί, απλώνω το φύλλο υπολογίζοντας να αφήσω ζύμη γύρω γύρω για να δεχτεί την κρέμα. Τσιμπάω τον πάτο με πηρούνι και ξαναβάζω στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα. Αυτό είναι βασικό για να μη μαζέψει η τάρτα στο ψήσιμο.

Ψήνω την τάρτα άδεια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 10 λεπτά. Αυτό είναι βασικό για γίνει τραγανή η ζύμη, παρά το ότι θα γεμίσει σε λίγο με το μίγμα της κρέμας.

Δ. ετοιμάζω το μίγμα κρέμας

Σε μπωλ, ανακατεύω 500γρ. κρέμα γάλακτος, 150 γρ. παρμεζάνα, 3 αυγά, πιπέρι.

Ε. στήνω την τάρτα

Στην προψημένη ζύμη, απλώνω το μίγμα του σπανακιού και 200γρ. καπνιστό ζαμπόν σε κομμάτια. Γεμίζω με το μίγμα της κρέμας. Προσθέτω etxra τριμμένη παρμεζάνα και λίγο λάδι ελιάς.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να κάνει χρυσή κρούστα.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: