Life can be TasteFULL

25 Φεβρουαρίου, 2009

Γιουβαρλάκια με μαραθόσπορο – σουπίτσα βάλσαμο για το κρύο

Γιουβαρλάκια με καυτερή πιπεριά

Γιουβαρλάκια με μαραθόσπορο και καυτερή πιπεριά

Ιδανικό φαγάκι για το κρύο που ταλαιπωρεί τόσες μέρες την άμυνά μας. Τα παιδιά φοράνε κασκόλ και γάντια αλλά γυρνάνε σπίτι με παγωμένες μυτούλες και κόκκινα μάτια.

Αχνιστή, μοσχοβολιστή, δυναμωτική σούπα για να γεμίσει το σύστημα αντιοξειδωτικά και να παρασύρει τα μικρόβια. Έξτρα συστατικό, καυτερή κόκκινη πιπεριά να καθαρίσει τους πνεύμονες.

Τα γιουβαρλάκια μου είναι μικρές μπαλίτσες, μια ή δυο μπουκιές, μαγειρεμένες σε ένα ζωμό λαχανικών, με καρότα και άνιθο.

Είναι βάλσαμο για το στομάχι. Τα έχω σερβίρει σε πάρτυ στις πρώτες πρωϊνές ώρες και ηρέμησε τα ταραγμένα στομάχια από το αλκοόλ.

Έστρωσα τραπέζι. Κοπιάστε…

Πρώτα ετοιμάζω το ζωμό. Βάζω αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και ρίχνω ένα δεματάκι πράσα (το πράσινο μέρος από 2 ή 3 πράσα, που συνήθως δεν το κάνουμε τίποτα). Καθαρίζω μπόλικα καρότα, τα κόβω σε λοξές φέτες, τα ρίχνω μέσα. Τρίβω στο γουδί 1 κ.γ. μαραθόσπορο με λίγο αλάτι χονδρό και πιπέρι και προσθέτω στο ζωμό. Το άρωμα είναι απίστευτο! Αφήνω να σιγοβράζει όσο ετοιμάζω το μίγμα του κιμά.

Υλικά για τα γιουβαρλάκια:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 ξερά κρεμμύδια στον τρίφτη (ή σε πολύ μικρό καρέ)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (και το πράσινο μέρος)
  • μπόλικο ψιλικομμένο άνιθο (3 κ.σούπας τουλάχιστον)
  • φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (μερικά φύλλα) ή ξερό δυόσμο (1/2 κ.σούπας)
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασέ καλά πλυμμένο
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι

Εκτέλεση:

Ανακατεύω, ζυμώνοντας πολύ καλά όλα τα υλικά. Αυτό είναι σημαντικό για να μην διαλύονται μετά τα γιουβαρλάκια. Δεν βάζω αυγό, ούτε ψωμί. Αν προσέξετε το βράσιμο, τα μπαλάκια θα παραμείνουν ολόκληρα μέχρι το πιάτο.

Ελέγχω ότι ο ζωμός είναι καυτός αλλά δεν βράζει (στο 1 το μάτι). Κάνω μικρά μπαλάκια και τα ρίχνω στο ζωμό, προσέχοντας να καλύπτονται από το υγρό και να σφίγγουν αμέσως. Κουνάω την κατσαρόλα, καθώς ρίχνω τα γιουβαρλάκια για να χωρέσουν όλα. Όπως καταλάβατε δεν μπαίνει κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα σ’αυτό το στάδιο. Απόλυτα ευαίσθητο στάδιο για να μην καταλήξετε με διαλυμμένο κιμά στο πιάτο.

Αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά (τα γιουβαρλάκια δεν αγαπούν το κόχλασμα) για 30 λεπτά.

Ελέγχω το αλάτι, πιπέρι, πετάω το δεματάκι του πράσου και προσθέτω το χυμό 1 μεγάλου λεμονιού στον οποίο έχω διαλύσει 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουρ. Αφήνω να χυλώσει και προσθέτω την τελευταία πινελιά : αρκετό ψιλοκομμένο άνιθο, καυτερή κόκκινη πιπεριά σε μικρά μικρά κυβάκια, λάδι ελιάς και μια ιδέα φρέσκο βούτυρο για μυρωδιά!

Ταιριάζει υπέροχα με πικάντικη γίδινη φέτα και φρέσκο ψωμάκι.

1 σχόλιο

  1. Τι απλώς «έστρωσα τραπέζι, κοπιάστε…»
    Γρήγορα, διεύθυνση, οδηγίες για να φτάσω πετώντας (τα ελικόπτερα είναι της μόδας τελευταία) και εν ολίγοις βάλτε κι’αλλο πιάτο στο τραπέζι.
    Π Ε Ι Ν Α Ω

    Σχόλιο από Ανώνυμος — 25 Φεβρουαρίου, 2009 @ 12:31 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: