Life can be TasteFULL

26 Φεβρουαρίου, 2009

Γαλατόπιτα – η βελούδινη

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα με αλεύρι, χωρίς αυγά

Μόλις την έβγαλα από το φούρνο! Έχετε δοκιμάσει;

Αν σας αρέσουν τα κρεμώδη γλυκά, σηκώστε γρήγορα τα μανίκια.

Η κρέμα είναι δεμένη με αλεύρι, όχι με σιμιγδάλι όπως του γαλακτομπούρεκου, και έχει μοναδική υφή, γεύση και κατάλευκο χρώμα.Δεν έχει καθόλου αυγά μέσα της και ελάχιστο φρέσκο βούτυρο για άρωμα.

Ξαπλώνει σε φύλλο σπιτικής ζύμης, προστατεύεται με μια επάλειψη χτυπημένου αυγού και ψήνεται σε δυνατό φούρνο μέχρι να γίνει ροδαλή.

Αφήστε την να κρυώσει τελείως πριν την κόψετε σε κομμάτια.

Ετοίμασα ζύμη στο μαγικό μου Kitchenaid, ζυμώνοντας 300γρ. αλεύρι (μισό για όλες χρήσεις, μισό για ψωμί), με 1/4 κούπας λάδι, λίγο αλάτι, το χυμό ενός πορτοκαλιού στο οποίο είχα διαλύσει λίγη σόδα (στη μύτη του κουταλιού) και όσο νερό χρειάστηκε να ενωθεί. Το άφησα να ζυμωθεί μερικά λεπτά και έβγαλα ένα μαλακό ζυμαράκι που δεν κολλούσε στα χέρια μου. Το τύλιξα σε μεμβράνη και το έβαλα στο ψυγείο.

Για την κρέμα τώρα:

Σε μεγάλη κατσαρόλα, μέσα σε κρύο γάλα (1 λίτρο) διέλυσα με το σύρμα, 1 ποτήρι αλεύρι και 3/4 κούπας ζάχαρη. Αν δεν είστε σίγουροι ότι διαλύθηκε καλά, περάστε το από σουρωτήρι. Βάλτε το σε μέτρια φωτιά, πάρτε τον καφέ σας και καθήστε αναπαυτικά γιατί αν δεν το ανακατεύετε συνέχεια, θα γίνει καζάν ντιπί στο λεπτό (όχι μην χαίρεστε δεν είναι αυτή η συνταγή για καζάν ντιπί!). Μόλις δέσει βγάλτε από το μάτι, προσθέστε μια βανίλια σκόνη και μια κ.γ. φρέσκο βούτυρο. Μην ανακατέψετε, αφήστε το να λυώσει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας.

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Ανοίγω τρία λεπτά φυλλαράκια να καλύψω ένα ρηχό ταψί 25Χ35, αφήνοντας περιθώριο στα τοιχώματα να γυρίσω τη ζύμη πάνω στην κρέμα. Ανάμεσα σε κάθε φύλλο απλώνω λίγο λάδι με τα δάχτυλά μου και πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα.

Όσο ανοίγετε το φύλλο, ανακατεύετε κατά διαστήματα την κρέμα γιατί κρυώνει και κάνει κρούστα η επιφάνεια.

Ρίχνω την κρέμα μέσα στο ταψί. Γυρνάω το φύλλο πάνω από την κρέμα γύρω γύρω, λαδώνω λίγο το φύλλο.

Χτυπάω ένα αυγό με λίγο νερό και το ρίχνω σουρώνοντάς το ταυτόχρονα πάνω στην κρέμα. Το απλώνω να πάει παντού, πασπαλίζω με ζάχαρη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αέρα στους 180 βαθμούς.

Όταν ψηθεί το φύλλο και ροδίσει η κρέμα, ρίχνω λίγο ροδόνερο στην επιφάνεια, το απλώνω με πινέλο και το ξαναβάζω στο φούρνο. Έτσι δεν μου μυρίζει καθόλου το αυγό.

Αφήνω να κρυώσει τελείως πριν κόψω κομμάτι, έστω κι αν έχω ακούσει για 20η φορά «κρύωσε;»

5 σχόλια

  1. Μου άνοιξες την όρεξη μεσα στην νύχτα κι όχι τίποτα άλλο για άλλα έψαχνα!:P

    Σχόλιο από Ανώνυμος — 27 Φεβρουαρίου, 2009 @ 11:38 μμ

  2. Είναι πολύ διαφορετική από την συνηθισμένη γαλατόπιτα. Αγνή, παιδική, ελαφριά γεύση. Σαν να τρως παιδική κρεμούλα σε μορφή πίτας! Εξαιρετική!!!

    Σχόλιο από aspros — 28 Φεβρουαρίου, 2009 @ 9:29 μμ

    • Ευχαριστώ! Αυτή η γεύση συνοδεύει την παιδική μου ηλικία. Την έφτιαχνε η γιαγιά μου (του μπαμπά) και πέρασε στην θεία μου και μετά στη μαμά μου. Την παραδίδω κι εγώ στην κόρη μου και σε όσους θέλουν να την φτιάχνουν για τους αγαπημένους τους.

      Σχόλιο από Vicky — 28 Φεβρουαρίου, 2009 @ 9:49 μμ

  3. ειναι μια διαφορετικη γρηγορη αλλα και νοστιμη συνταγη.μπραβο

    Σχόλιο από Ανώνυμος — 19 Ιουλίου, 2009 @ 2:25 μμ

  4. Χτες βράδυ την έφτιαξα. Ήταν ΤΕΛΕΙΑ!!! Και πραγματικά βελούδινη!!! Σε ευχαριστούμε πολύ🙂

    Σχόλιο από Ξανθή — 5 Νοεμβρίου, 2009 @ 9:04 πμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: