Life can be TasteFULL

28 Φεβρουαρίου, 2009

Σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ

Filed under: Συνταγές — Vicky Koumantou @ 12:31 πμ
Tags: , , , ,
100-0022_img

Σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ

Αυτός είναι ο αγαπημένος μας τρόπος μαγειρέματος ενός φιλέτου σολομού.

Το ψάρι μαρινάρεται σε ξύσμα, χυμό πορτοκαλιού, τζίντζερ και λίγη βότκα στο ψυγείο από το πρωϊ και σας περιμένει για ένα δείπνο που θα είναι έτοιμο σε 20 λεπτά.

Ψήνεται σε αντικολλητικό τηγάνι, περιχύνεται με σάλτσα σόγιας και χυμό πορτοκαλιού και κάνει μια σάλτσα που γλασάρει όλο το ψάρι.

Ταιριάζει με κάθε αρωματικό ρύζι. Χθες δοκίμασα να προσθέσω ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού στο ρύζι και βγήκε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Μας άρεσε πολύ γιατί ήταν αρωματικό και δροσερό. Ισορροπούσε πολύ καλά την πιπεράτη σαλτσούλα του σολωμού.

Αν δεν είστε θερμοί οπαδοί του κλασικού ψησίματος, δοκιμάστε ανεπιφύλακτα την συνταγή. Η γεύση του δεν παίζεται…

Α. Μαρινάρισμα

Διαλέχτε φιλέτο (αντί για φέτα) είναι πιο εύκολο στο χειρισμό και πιο παρουσιάσιμο. Πλύντε το καλά, αφήστε την πέτσα του, βάλτε το σε γυάλινο τάπερ, προσθέστε το ξύσμα και το χυμό από ένα πορτοκάλι, ένα κομμάτι τζίντζερ σε μπαστουνάκια, αφήστε το στο ψυγείο αρκετές ώρες. Βγάλτε το από τη μαρινάδα μισή ώρα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, σκουπίστε το καλά κυρίως από την πλευρά της πέτσας.

Β. Ετοιμασία ρυζιού

Βράστε 1 κούπα ρύζι Αμερικής ή jasmin ή basmati (για 2 άτομα). Μέχρι να βράσει το ρύζι, θα ασχοληθείτε με το ψάρι.

Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, αδειάζω σε σουρωτήρι, το οποίο ακουμπάω πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζω με καπάκι. Οι ατμοί που βγαίνουν κάνουν το ρύζι σπυρωτό. Προσθέτω ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού. Ετοιμάζω φορμάκια να τα αναποδογυρίσω στα πιάτα.

Γ. Ψήσιμο ψαριού

Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι.

Ακουμπάω με την πέτσα το ψάρι στο τηγάνι και το αφήνω μέχρι να ξεκολλήσει μόνο του και να μπορώ να το γυρίσω (περίπου 1 λεπτό). Χρησιμοποιείστε τον απορροφητήρα σας στο φουλ.

Σβήνω με λίγη σόγια σως (περίπου 2 κ.σ.) και αμέσως γυρνάω το φιλέτο, χαμηλώνω τη φωτιά στο 3, ρίχνω το χυμό δύο φρέσκων πορτοκαλιών (όχι της μαρινάδας), τα μπαστουνάκια του τζίντζερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κ.γ. τριμμένο μαραθόσπορο και πιπέρι. Αφαιρώ την πέτσα πανεύκολα με ένα πηρούνι και έχει μείνει ένα καθαρό φιλέτο και πάνω και κάτω.

Κλείνω το τηγάνι με καπάκι και το αφήνω να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ψημένο αν με το πηρούνι χωρίζεται το ψάρι εύκολα. Γυρίστε άλλη μια φορά να πάρει γεύση και η πλευρά της πέτσας. Αν η σάλτσα θέλει δέσιμο, αφήστε να βράσει με ανοικτό καπάκι μέχρι να γλασάρει. Δεν θέλει κορν φλάουρ, το ψάρι αφήνει το λιπαρά του που δένουν την σάλτσα όπως το βούτυρο.

Αυτή είναι η δική μου εκδοχή που έμαθα από ένα φίλο μάγειρα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια συνταγή σολομού που με εντυπωσίασε και θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε. Φρέσκος σολομός με σάλτσα ροδιού. Μόνο που θα δοκιμάσω να σβήσω το ψάρι με το χυμό ροδιού  και να το αφήσω να σιγοψηθεί μέσα σ’αυτόν.

8 σχόλια

  1. Εκπληκτική συνταγή. Θα σας παρακαλούσα να δοκιμάσετε την ίδια συνταγή με ώριμο νεράντζι αντί για πορτοκάλι. Ο χυμος του νερατζιού δένει εκπληκτικά με όλα τα ψάρια.

    Σχόλιο από pepe — 30 Απριλίου, 2009 @ 1:57 μμ

    • Εξαιρετική πρόταση! θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Χρησιμοποιείς χυμό νερατζιού σε dressing σαλάτας;

      Σχόλιο από Vicky — 9 Μαΐου, 2009 @ 3:56 μμ

      • δεν το έχω δοκιμάσει και περιμένω προτάσεις

        Σχόλιο από pepe — 11 Μαΐου, 2009 @ 11:51 πμ

  2. Την έφτιαξα σήμερα που είχαμε καλεσμένους από την Κίνα🙂
    Βγήκε τέλεια! Αν είστε σαν την οικογενειά μας που ακούμε πορτοκάλι με ψάρι και στραβοκαταπίνουμε, μην το φοβηθείτε καθόλου! Το ψάρι δεν έχει καθόλου γεύση πορτοκαλιού. Αντίθετα κάτι γίνεται εκεί και το ψάρι αποκτά μια μεστή και απόλυτα χορταστική γεύση. Με εξέπληξε πολύ και η γεύση του ρυζιού (jasmin χρησιμοποίησα). Του πήγαν πολύ τα κρεμμυδάκια και ο μαιντανός. Θα το υιοθετήσω και γι΄ άλλα πάτια. Ευχαριστούμε Βίκυ!

    Σχόλιο από elenimi — 3 Μαΐου, 2009 @ 10:28 μμ

  3. Το ξαναφτιάχνω σήμερα για έκτακτο γεύμα σε καλεσμένο. Με τι σαλάτα θα το συνόδευες; –Ελένη Μ.

    Σχόλιο από mydinnertoday — 12 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:41 μμ

    • Θα διάλεγα μια πρασινη σαλάτα με bite, δροσερή και ζουμερή, δηλαδή iceberg. Θα την έκοβα wedges και θα κρατούσα συνδετικό στοιχείο το πορτοκάλι, δηλαδή χυμό στo dressing (με λίγη σκόνη μουστάρδας για να ενώσει το λάδι με τα όξινα συστατικά) και ανάλαφρο ξύσμα από φλούδα (με zester), αν η φλούδα είναι καλή. Για μια σταλίτσα έντασης θα σωτάριζα μικρά κομμάτια bacon και θα τα σκόρπιζα από πάνω.
      Με γειά το blog σου! Ετσι θα βλέπω τις δημιουργίες σου🙂

      Σχόλιο από Vicky — 12 Νοεμβρίου, 2009 @ 11:26 μμ

  4. […] Last night was an exception because we had a special guest over for dinner. Vicky’s  salmon with orange and ginger has become my favourite salmon recipe but it requires marinade time and I […]

    Πίνγκμπακ από Salmon and rice with fresh aromas « Mydinnertoday's Blog — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:50 μμ

    • Δοκίμασε μαρινάρισμα μισής ή μιας ώρας, να δούμε το αποτέλεσμα. Ίσως είναι μια χαρά και έτσι! Τι σαλάτα τελικά έκανες;

      Σχόλιο από Vicky — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:25 μμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: