Life can be TasteFULL

2 Μαρτίου, 2009

Ρεβυθοκεφτέδες

Μετά από μια ηλιόλουστη Καθαρή Δευτέρα, καλή σαρακοστή! Ποιός θα νηστέψει; Σκεφτόμουν το μενού της εβδομάδας  και τα όσπρια πήραν κυρίαρχη θέση. Θα σας πω για τα ρεβύθια, στη μια από τις δύο εκδοχές που τρώμε πολύ στο σπίτι. Ρεβυθοκεφτέδες.

Ρεβυθοκεφτέδες

Ρεβυθοκεφτέδες

Η άλλη θα έρθει σε επόμενο άρθρο. Ρεβύθια σούπα -εξαιρετική εκτέλεση της αδελφής μου που ψήνει ολονυκτίς σε χαμηλό φούρνο σε σιφνέϊκο πήλινο τσουκάλι – τα οποία σερβίρω με δύο υλικά που δεν συνηθίζονται αλλά ανεβάζουν τη γεύση και την εμφάνιση του πιάτου σε άλλο επίπεδο.

Οι ρεβυθοκεφτέδες είναι δεκτικοί στα αρωματικά, γι’αυτό σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχουν επιλέξει την δική τους προτίμηση.

Στην Σίφνο γίνονται με βραστή πατάτα, κρεμμύδι και αρωματίζονται με μαντζουράνα και δυόσμο. Στη Χίο γίνονται σκέτοι με κρεμμύδι και ρίγανη. Στη Σάμο προσθέτουν λίγο σκόρδο και λίγο ντοματοπολτό. Στο Καστελλόριζο δεν βάζουν ντοματοπολτό αλλά προσθέτουν στα παραπάνω δυόσμο και κύμινο. Στη Ζάκυνθο τους βουτάνε σε αυγό και αλεύρι πριν τους τηγανίσουν.

Αλλού αλέθουν τα ρεβύθια βρασμένα, αλλού άβραστα. Η διαφορά είναι στην υφή. Τα βρασμένα είναι πιο αμυλώδη και ο κεφτές έχει λείο περίβλημα ενώ τα ωμά είναι πιο τραγανά με ακανθώδες περίβλημα.  Προσωπικά προτιμώ τα ωμά γιατί έχουν πιο ζωντανή γεύση που αναδύει όλα τα αρώματα. Εμένα δεν με ελκύουν οι πατατοκεφτέδες, έτσι κι αλλιώς.

Συνήθως κάνουν το μίγμα σφικτό, να πλάθεται σαν κεφτεδάκι, σε στρογγυλό ή μακρουλό σχήμα (σαν σουτζουκάκι).  Αλλού το κάνουν σαν πυκνό χυλό και το ρίχνουν στο τηγάνι με το κουτάλι. Τέτοιοι είναι οι ρεθυθοκεφτέδες που βλέπετε στη φωτογραφία. Είναι ανάλαφροι, αρωματικοί, δεν σε μπουκώνουν καθόλου, παρά το τηγάνισμά τους.

Βάζω τα ρεβύθια σε νερό να φουσκώσουν για ένα 24ωρο (2 κούπες). Τα πολτοποιώ στο πολυμηχάνημα μαζί με 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο, μερικά κλαδάκια μαϊντανό, 10 φύλλα δυόσμο φρέσκο, 1/2 κ.γ.κύμινο, μερικά φύλλα φρέσκιας ματζουράνας ή ρίγανης. Βάζω το μίγμα σε μπωλ.

Προσθέτω τόσο αλεύρι όσο να πέφτει ο χυλός από το κουτάλι σε μια δόση. Αν κολλάει στο κουτάλι είναι πολύ πυκνός. Αν ρέει από το κουτάλι θέλει κι άλλο αλεύρι. Δοκιμάστε λίγο λίγο το αλεύρι, μη βιαστείτε. Αν δεν είστε σίγουροι για την επόμενη κουταλιά αλευριού, αφήστε το μίγμα λίγο στην άκρη να αναπτυχθεί η γλουτένη του αλευριού και να ενώσει καλύτερα το μίγμα.

Ζεσταίνω  λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι (να καλύψει τον πάτο), σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω κουταλιές από το μίγμα και ψήνω από τις δύο πλευρές. Προσοχή αρπάζουν εύκολα. Ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.

Σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας ή απλά με λίγο πρόβειο γιαουρτάκι πασπαλισμένο με κύμινο και λάδι ελιάς.

2 σχόλια

  1. Γεια και καλή Σαρακοστή ! Σου προτείνω ένα τρόπο σερβιρίσματος των ρεβυθοκεφτέδων που έφαγα σε σπίτι μαθήτριάς μου με Αιγύπτια μαμά. Παίρνει αραβική πιτούλα , την ανοίγει και βάζει τον κεφτέ μέσα μαζί με μείγμα ψιλοκομένων λαχανικών (ντομάτα , αγγουράκι , πιπεριά , φρέσκο κρεμμυδάκι )και μια σάλτσα από ταχίνι , σκόρδο λιωμένο , κύμινο και μαιντανό -πολύ!Μοιάζει με φυτικό hamburger αλλά είναι πολύ πιο πλούσιο σαν γεύση , ίσως το ξέρεις το θέμα , είναι αυτά που οι Αραβες λένε φαλάφελ. Έχεις δίκιο , ο μόνος τρόπος να γίνουν ωραίοι οι ρεβυθοκεφτέδες είναι να περαστούν ωμά τα ρεβύθια είτε σε μηχανή του κυμά είτε σε πολυκόφτη.Φιλάκια

    Σχόλιο από Γιώτα — 2 Μαρτίου, 2009 @ 10:26 μμ

    • Καλημέρα και καλή Σαρακοστή! Μου άνοιξες την όρεξη. Είναι πολύ καλός αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος. Αρέσει πολύ και στα παιδιά. Θα βάλω στο πρόγραμμα της εβδομάδας την ιδέα και θα επανέλθω με αναλυτική συνταγή και φωτογραφία. Ευχαριστώ πολύ.

      Σχόλιο από Vicky — 3 Μαρτίου, 2009 @ 6:13 πμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: