Life can be TasteFULL

4 Μαρτίου, 2009

Γεμιστές πιπεριές τουρσί – ΤΟ ορεκτικό

Πιπεριές τουρσί

Γεμιστές πιπεριές τουρσί

Ο παππούς μου στην  Ελευσίνα, έφτιαχνε μελιτζανάκι τουρσί, το οποίο έχω δοκιμάσει να φτιάξω, αλλά μου είχε φανεί πιο ζόρικο απ’ ότι φαίνεται για να πετύχει. Η μαμά μου (η κόρη του) έφτιαχνε πιπεριές τουρσί, με γεύσεις πιο οικείες (καρότο, σέλινο, σκόρδο, μαϊντανό) και αυτό το τουρσάκι συνεχίζω να φτιάχνω πολύ εύκολα.

Ετοιμάζω την πρώτη δόση τον Οκτώβριο, όταν κυκλοφορούν στη Λαϊκή,  πιπεριές  μεγάλες μακρόστενες (όχι μικρές κέρατο) είτε πράσινες είτε κοκκινίζουν, αλλά έχουν σάρκα, που δέχεται τη επεξεργασία του βρασίματος και παραμένει τραγανή ακόμα και μετά τη μακρά παραμονή στο λαδόξυδο. Τώρα φτιάχνω τη δεύτερη δόση, για συνοδεία στα νηστίσιμα και στα όσπρια κυρίως. Παρότι τουρσί, έχει λίγο αλάτι, μόνο στη γέμιση. Συντηρείται από το ξύδι και το λάδι.

Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα. Δεν μπορείτε να το κάνετε λάθος. Είναι φοβερά αρωματικό, τραγανό, ανοίγει την όρεξη, είναι τέλειος μεζές για το τσίπουρο. Το λαδόξυδο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες. Σκέφτεστε καλύτερο dressing στη σαλάτα μαυρομάτικα από αυτό;

Η συνταγή, τελειοποιημένη από τους ειδικούς -αυτή είναι Εδεσσιώτικη παραλαγή, γιατί έχει λάχανο-, είναι από το βιβλίο «Τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας -Ετσι κι αλλιώς-«, Σ.Καφίρη & Δ.Μπληζιώτης, αλλά με τις δικές μου παραλλαγές.

Η διασκέδαση ξεκινά από μια βόλτα στη λαϊκή. Αναζητείστε μακρόστενες πιπεριές, με όσο γίνεται ίσιο σχήμα (για να βολέψει το γέμισμα) και σαρκώδεις. Αγοράστε 2κιλά. Μετά βρείτε ένα άσπρο, τρυφερό, γλυκό λάχανο, ωραία καρότα, σκόρδο (ακόμα και φρέσκο είναι μια χαρά), σέλινο μπόλικο, τρυφερό μαϊντανό και μια καυτερή πιπεριά (αν σας αρέσουν τα καυτερά). Αυτά είναι τα υλικά. Σπίτι τώρα, για να ετοιμάσουμε το τουρσάκι.

Ετοιμάζω πιπεριές:

Πλένω τις πιπεριές, κόβω ένα μικρό κομμάτι από την ουρίτσα τους. Αφήνω στην άκρη. Δεν αφαιρώ κοτσάνι και σπόρους ακόμα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζω να βράσει 1κιλό ξύδι με 1 κούπα λάδι και 1 κ.σ. αλάτι χοντρό. Ζεματάω τις πιπεριές λίγες  λίγες για 2-3 λεπτά. Τις βγάζω όταν αρχίσει να αλλάζει το χρώμα τους. Δεν τις μαλακώνουμε πολύ γιατί μετά θα ανοίξουν (όταν φουσκώσουν με τη γέμιση ). Η χρησιμότητα της κομμένης ουρίτσας φαίνεται στο βράσιμο γιατί αφήνει το καυτό υγρό να ποτίσει την πιπεριά εσωτερικά. Βγάζω από την κατσαρόλα και αφήνω να κρυώσουν εντελώς.

Ετοιμάζω τη γέμιση:

Ψιλοκόβω δύο κούπες λάχανο, τρίβω με το χέρι να μαραθεί, το ρίχνω σε μπωλ, και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά : 4 καρότα τριμμένα στον τρίφτη, 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό, μια κούπα ψιλοκομμένο σέλινο, κοτσανάκια και φύλλα. Ανακατεύω, αλατίζω λίγο και αφήνω να στραγγίξουν για 1 ώρα σε σουρωτήρι.

Τελειώνω το τουρσί:

Αφαιρώ το καπάκι και τους σπόρους απο τις πιπεριές. Γεμίζω απαλά με το μίγμα της γέμισης. Τις τοποθετώ όρθιες σε γυάλινο δοχείο, όσο πιο σφικτά γίνεται. Βάζω επιπλέον σκελίδες σκόρδο ενδιάμεσα. Γεμίζω με το κρύο λαδόξιδο στο οποίο έβρασαν οι πιπεριές. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με επιπλέον ξύδι. Κλείνω ερμητικά.

Για την επόμενη εβδομάδα, καθημερινά, αδειάζω το υγρό από το δοχείο σε ένα άλλο σκεύος και το ξαναρίχνω στο δοχείο. Μ’αυτή τη διαδικασία, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν μείνει φυλακισμένες φυσαλίδες αέρα που θα δημιουργήσουν οξείδωση στο τουρσί μας.

Το τουρσί είναι έτοιμο σε 10 ημέρες, αν κι εμείς αρχίζουμε να το καταναλώνουμε πολύ νωρίτερα. Έχει πολύ φρέσκια γεύση στην αρχή και μοιάζει με μακεδονική σαλάτα.

Διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό, αν και μετά από 3 μήνες η γεύση του δεν συγκρίνεται με αυτήν της αρχής.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. ευχαριστω για την συνταγη

    Σχόλιο από kostas — 4 Αύγουστος, 2009 @ 10:00 μμ

    • Καλή επιτυχία! θα την έχεις σίγουρα, είναι πανεύκολη συνταγή

      Σχόλιο από Vicky — 7 Αύγουστος, 2009 @ 9:17 πμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: