Life can be TasteFULL

24 Μαρτίου, 2009

Σκορδαλιά και άλλα ποιήματα-χλωρά κουκιά τηγανητά!

Filed under: Συνταγές — Vicky Koumantou @ 12:20 πμ
Tags: , , ,
Σκορδαλιά με αμύγδαλα και παξιμάδι

Σκορδαλιά με αμύγδαλα και παξιμάδι και κροκέτες μπακαλιάρου

Το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου θέλει ένα καλό blender για να γίνει ή ένα μεγάλο γουδί για τους μερακλήδες. Επειδή χρησιμοποιώ αμύγδαλα στην σκορδαλιά, προτιμώ να μην κουράσω τα χεράκια μου κι άλλο.

Συνήθως η σκορδαλιά γίνεται με βραστή πατάτα ή μουσκεμένο ψωμί, σκόρδο, λάδι, ξύδι. Όπως σε κάθε απλή παρασκευή, η ποιότητα του κάθε υλικού φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.

Εγώ την κάνω με μουσκεμένο κρητικό παξιμάδι και προσθέτω αμύγδαλα ή καρύδια. Της δίνουν άλλη γεύση. Τα αμύγδαλα της δίνουν και λευκό χρώμα.  Έχω ακούσει παραλλαγή με κουκουναρόσπορους.

Εκτός από τον μπακαλιάρο, με τον οποίο σερβίρετε σίγουρα την σκορδαλιά, δοκιμάστε μια Χιώτικη σπεσιαλιτέ : χλωρά κουκιά τηγανητά. Η γλύκα τους δεν περιγράφεται. Πιστέψτε με.  Αυτός ο μεζές είναι σκέτο ποίημα!

Η προετοιμασία τους είναι πολύ απλή. Καθαρίστε τις πλαϊνές ίνες από τα φρέσκα κουκιά, βράστε τα σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν ελαφρά, στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν. Αλευρώστε και τηγανίστε σε λάδι μέχρι να ξανθύνουν. Σερβίρονται ζεστά μαζί με τη σκορδαλιά.

Πάμε να φτιάξουμε την σκορδαλιά;

  • Βάζουμε στο blender 6 μικρά παξιμαδάκια καλά μουσκεμένα και στυμμένα από τα πολλά νερά.
  • Μαζί με 1 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, 6 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι και 4κ.σ.ξύδι.
  • Κτυπάμε να πολτοποιηθούν. Αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο 1/2 φλυτζάνι λάδι, μέχρι η κρέμα να γίνει λεία, να ασπρίσει και να φουσκώσει.
  • Βάζουμε σε μπολ στο ψυγείο να κρυώσει.

2 σχόλια

  1. μιαμ!!!!

    Σχόλιο από rdekko — 24 Μαρτίου, 2009 @ 1:16 μμ

  2. 🙂 αγαπημένη συνταγη

    Σχόλιο από aival — 11 Απριλίου, 2009 @ 1:05 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: