Life can be TasteFULL

4 Απριλίου, 2009

Πανακότα μαστίχας με ζελέ ροδιού

Πανακότα με ζελέ ροδιού

Πανακότα με ζελέ ροδιού by Donna Hay

Αυτή η συνταγή είναι αφιερωμένη στην πιο jellycious community της πόλης και ετοιμάζεται να σερβιριστεί στην αυριανή της συνάντηση ( jelly 6).

Όταν πρωτοείδα τον δίχρωμο συνδυασμό εντυπωσιάστηκα. Το κόκκινο του ροδιού με την κατάλευκη κρέμα. Με τη βελούδινη υφή της κρέμας γάλακτος. Η αρχική συνταγή είχε καρύδα στην κρέμα. Την αντικατέστησα με μαστίχα που λατρεύω. Εντυπώσεις θα ακούσω αύριο 🙂

Επίσης περιχύνεται με σιρόπι ροδιού (η συνταγή στο τέλος).

Η πανακότα γίνεται από κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά). Για μια φορά δοκιμάστε την αυθεντική συνταγή. Μετά κάντε τις δικές σας παραλλαγές για να φτάσετε την κρέμα στα διατητικά όρια που θέλετε. Αντικαταστείστε ίδια ποσότητα κρέμας με γάλα. Συνήθως  η αναλογία είναι 2 μέρη κρέμα με 1 μέρος γάλα, όμως έχω δει συνταγές που την αντιστρέφουν και χρησιμοποιούν 2 μέρη γάλα προς 1 μέρος κρέμα. Η επιλογή είναι δική σας.

Να σας σερβίρω μια βελούδινη, αρωματική και εντυπωσιακή πανακότα;

Για 12 φορμάκια (των 125ml) :

Α. Ετοιμάστε το ζελέ ροδιού

Μουσκέψτε σε κρύο νερό 3γρ. ζελατίνα σε φύλλα, για 10 λεπτά να μαλακώσει καλά. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε 120ml χυμό ροδιού είτε  φρέσκο είτε έτοιμο. Προσθέτετε -αν θέλετε- λίγη ζάχαρη (1 κ.γ) και την ζελατίνα στιμμένη από τα νερά της. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζελατίνα. Το αφήνετε λίγο να κρυώσει και ρίχνετε 2 κ.σ.σπόρους ροδιού. Μοιράζετε το ζελέ στα φορμάκια και αφήνετε να παγώσει στο ψυγείο για μισή ώρα, μέχρι να πήξει.

Β. Ετοιμάστε την κρέμα μαστίχας

Μουσκέψτε ξανά σε κρύο νερό 24 γρ. ζελατίνη σε φύλλα, για 10 λεπτά να μαλακώσει καλά.

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάλτε 1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35%, 100 γρ. ζάχαρη, μισό κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη και τα φύλλα της ζελατίνας καλά στιμμένα. Ανακατέψτε να διαλυθεί η ζάχαρη και η ζελατίνα. Η ζεστή κρέμα απορροφά τα αιθέρια έλαια της μαστίχας και μοσχοβολά.

Σουρώστε την κρέμα με λεπτό σουρωτήρι και αφήστε την να κρυώσει εντελώς πριν την ρίξετε πάνω στο ζελέ.

Γεμίστε τα φορμάκια και βάλτε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να δέσει καλά.

Ξεφορμάρετε, βυθίζοντας τα φορμάκια στιγμιαία σε βραστό νερό και αναποδογυρίζοντας.

Γ. Ετοιμάστε το σιρόπι ροδιού

Βράζετε 500ml χυμό ροδιού με 220γρ ζάχαρη, σε δυνατή φωτιά, να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει ελαφρά. Θέλει περίπου 15 λεπτά βράσιμο. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και προσθέστε, αν θέλετε, σπόρους ροδιού.

8 σχόλια

  1. ena drosero elafri kai nostimo gliko…pou sigoura entiposiazi!!

    Σχόλιο από mairy — 5 Απριλίου, 2009 @ 4:40 μμ

  2. Υπέροχο! Μόλις το δοκίμασα δια χειρός Miss Tastefull! 🙂

    Σχόλιο από Constantine Belias — 5 Απριλίου, 2009 @ 4:42 μμ

  3. θα δοκιμάσω την επόμενη φορά παραλλαγή στην αναλογία κρέμα-γάλα-ζελατίνη : 850 ml κρέμα, 150 ml γάλα, 15γρ.ζελατίνη σε φύλλο. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια 🙂

    Σχόλιο από Vicky — 6 Απριλίου, 2009 @ 12:40 μμ

  4. Δεν έχω λόγια. Το ρόδι εξισορροπεί την λιπαρότητα της κρέμας. Πολύ νόστιμο, ευχαριστούμε για το κέρασμα! 🙂

    Σχόλιο από Παπαχατζής Παναγιώτης — 7 Απριλίου, 2009 @ 8:40 πμ

  5. Η ποσότητα ζελέ και κρέμας είναι επίσης καθοριστική και για την όψη αλλά και για τη γεύση. Θέλει 10ml ζελέ σε κάθε φορμάκι και 90ml κρέμας. Τα φορμάκια είναι μικρά αλλά αυτό το γλυκό δεν είναι για μεγάλη ποσότητα. Μια μόνο κουταλιά κρέμας σε γεμίζει ικανοποίηση!

    Σχόλιο από Vicky — 7 Απριλίου, 2009 @ 10:28 μμ

  6. Είχα την τύχη να δοκιμάσω την αυθεντική εκτέλεση και δηλώνω ιδιαίτερα ευτυχής. Άπαικτη!

    Σχόλιο από aspros — 9 Απριλίου, 2009 @ 3:16 μμ

  7. Περισσότερο full of taste γλυκό δύσκολα βρίσκεις!

    Σχόλιο από Vicky — 9 Απριλίου, 2009 @ 7:30 μμ

  8. […] ο Δημήτρης, ο Λεωνίδας. Το πιο γευστικό blog της πόλης, η Βίκυ από το tastefull, μας γλύκανε με μια υπέροχη πάνα κότα. Τι […]

    Πίνγκμπακ από Jelly Greece » Blog Archive » Jellycious talking… — 20 Απριλίου, 2009 @ 10:39 μμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: