Life can be TasteFULL

11 Απριλίου, 2009

Κουλουράκια σμυρνέϊκα – με άρωμα μαστίχας

Κουλουράκια σμυρνέϊκα

Κουλουράκια σμυρνέϊκα

Του Λαζάρου σήμερα κι εγώ ανάστησα το σπίτι με τη μυρωδιά της μαστίχας και του βουτύρου! Αγαπημένα σμυρνέϊκα κουλουράκια.

Άλλοι τα αρωματίζουν με μαστίχα, άλλοι με πορτοκάλι και κονιάκ, όμως το βασικό υλικό παραμένει ίδιο: αυθεντικό βούτυρο.

Είτε φρέσκο, είτε Κερκύρας, είτε αγελαδινό χρησιμοποιήσετε το αποτέλεσμα είναι τριφτά κουλουράκια σαν μπισκότα.

Η δόση βγάζει περίπου 40 κουλουράκια. Κάντε περισσότερες δόσεις με διαφορετικό αρωματικό. Αντικαταστείστε τη μαστίχα με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αντικαταστείστε το γάλα με χυμό πορτοκάλι. Κρατείστε ίδιες τις ποσότητες και πειραματισθείτε με τη γεύση. Τα κουλουράκια σας θα είναι μοναδικά.

Χρησιμοποιείστε μαλακό αλεύρι. Φέρτε τα υλικά (αυγά, βούτυρο, γάλα) σε θερμοκρασία δωματίου, πριν ξεκινήσετε. Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους. Πλάθονται εύκολα και μοσχοβολούν το σπίτι. Πλάθουμε κουλουράκια;

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπας γάλα
  • 3/4 κουταλιάς γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη)
  • περίπου 550γρ αλεύρι μαλακό (τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια)
  • 1 και μισή κουταλιά γλυκού baking powder
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Κτυπάτε το μαλακωμένο βούτυρο στο μίξερ με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Θέλει περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με τη σπάτουλα τα πλαϊνά. Προσθέτετε τα αυγά  ένα ένα σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το γάλα και λίγο λίγο το αλεύρι με το baking, όσο παίρνει.

H ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας.

Το παραδοσιακό σχήμα στα σμυρνέϊκα κουλουράκια είναι οι «βαρκούλες».

Κάντε κορδόνια μήκους 25 εκ. περίπου και διπλώστε στα τρία, ενώνοντας με τσίμπημα τις άκρες. Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά  με τον αραιωμένο κρόκο αυγού.

Ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20 λεπτά).

4 σχόλια

  1. Ερευνώντας στο διαδίκτυο για μία παραδοσιακή συνταγή , «έπεσα» στη δική σας που (τι χαρά) περιέχει και μαστίχα που λατρεύουμε .
    Τρέχω λοιπόν να συγκεντρώσω τα υλικά , να βρω την ποδιά και τα «εργαλεία» μου .
    Καλή Ανάσταση σας εύχομαι και χαρά σε σας και στους ανθρώπους σας !

    Σχόλιο από αλεκος — 17 Απριλίου, 2009 @ 7:14 πμ

    • Χρόνια Πολλά με καλά μαγειρέματα και όσους αγαπάς στο τραπέζι σου! Πέτυχαν; σου άρεσαν;

      Σχόλιο από Vicky — 22 Απριλίου, 2009 @ 4:18 μμ

  2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΕΡΑΣΕ. ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΩΡΑ. ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΟΣΧΟΒΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ!!

    Σχόλιο από ΠΑΚΥ ΚΑΡΑΛΗ — 27 Απριλίου, 2009 @ 9:45 μμ

    • Τι όμορφη σκέψη είναι αυτή! Ξέροντας τη μοσχοβολιά τους, είμαι σίγουρη πως θα γεμίσει ευτυχία το σπίτι σου🙂
      Τυχεροί άνθρωποι οι αγαπημένοι σου!

      Σχόλιο από Vicky — 27 Απριλίου, 2009 @ 10:32 μμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: