Life can be TasteFULL

12 Απρίλιος, 2009

Τζιγεροσαρμάδες – οι πασχαλινοί

Filed under: Συνταγές — Vicky Koumantou @ 12:16 μμ
Tags: , ,
Τσιγεροσαρμάδες από τον Chef in love

Τζιγεροσαρμάδες από τον Chef in love

Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω τον Chef in love, Τόνυ Καβαλιέρο, να ετοιμάζει πασχαλινά φαγητά και μέσα στα δάχτυλά του να μεταμορφώνονται τα υλικά σε πιάτα που η γεύση τους σε κάνει να παραμιλάς!

Έχετε δοκιμάσει τζιγεροσαρμάδες; Οι Βορειοελλαδίτες μη χαμογελάτε, παρακαλώ! Για σας αυτό το πιάτο είναι συνηθισμένη νοστιμιά. Νότια, όμως, δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαγητό και κυρίως στις σπιτικές κουζίνες.

Μια γέμιση από τα βασικά υλικά της μαγειρίτσας (συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι), εμπλουτισμένη με σπανάκι, δυόσμο, κουκουνάρι και σταφίδες, τυλιγμένη σαν κεφτεδάκι μέσα σε αρνίσια μπόλια και ψημένη στο φούρνο.

Φαντάζεστε τη γεύση της;

Ο Τόνυ μας μαθαίνει την τέχνη της μαγειρικής κάθε Τετάρτη, 6-9.30μμ στο σεμιναριακό του κέντρο, στους Αμπελόκηπους, στην Αθήνα.

Υλικά:

1/2 συκωταριά, περίπου 500γρ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτ.σούπας κουκουνάρι

1 κουτ. σούπας σταφίδες

1 κουτ.σούπας δυόσμο

300 γρ. σπανάκι κομμένο με μικρά κομμάτια

αλάτι -πιπέρι

1/2 φλυτζάνι ρύζι μισοβρασμένο

700 γρ μπόλια αρνίσια

Εκτέλεση:

Πλένουμε τη μπόλια καλά και την αφήνουμε σε χλιαρό νερό να μαλακώσει. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε την συκωταριά.

Σε καυτό τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τη συκωταριά. Μόλις εξατμιστούν τα μισά υγρά που θα βγάλει, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και λίγο νερό αφήνοντας τα υλικά να πάρουν μια μικρή βράση.

Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά που υπάρχουν στο τηγάνι. Το ρύζι πρέπει να κρατάει λίγο.

Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις σταφίδες και το κουκουνάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τη μπόλια από το νερό, στεγνώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Χρησιμοποιώντας μια κούπα του τσαγιού απλώνουμε μέσα ένα κομμάτι μπόλια, γεμίζουμε με τη γέμιση, διπλώνουμε τη μπόλια να κλείσει πάνω από τη γέμιση και αναποδογυρίζουμε το φλυτζάνι σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.

Advertisements

9 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα.
    Δεν δοκίμασα ακόμη συνταγές αλλά έχω μια λεξική παρατήρηση.
    Δεν είναι σωστή η λέξη τσιγεροκεφτέδες αλλά τζιγεροκεφτέδες
    (απο το τζιγέρι που είναι τα σπλάχνα, η μπόλια κλπ)

    Σχόλιο από Μίκα Τσεκούρα — 13 Απρίλιος, 2009 @ 7:37 μμ

  2. Σ’ευχαριστώ για την επισήμανση Μίκα. Το διόρθωσα. Καλό Πάσχα!

    Σχόλιο από Vicky — 14 Απρίλιος, 2009 @ 11:05 πμ

  3. Δεν ξέρω φυσικά αν είναι καλύτερη αλλά είναι πολύ μακριά από την παραδοσιακή συνταγή και σίγουρα πολύ βαρύτερη- έχει πολύ έντονες πολίτικες επιρροές . Απο εβδομάδα όμως θα τη δοκιμάσω και θα σου πω τη γνώμη μου. Δύο tips όμως και σε αυτή την εκδοχή είναι χρήσιμα . 1. στη μέση του χρόνου ψησίματος αλείφουμε τα σαρμαδάκια με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό. Τα εμποδιζει να σπάσουν στο ψήσιμο και η κρούστα παίρνει ωραίο χρώμα .2. λίγες πατατούλεςσφιχτά γύρω από τα σαρμαδάκια επίσης συγκρατούν το σχήμα , έ και στο τέλος δεν πάνε και χαμένα…

    Σχόλιο από Γιώτα — 14 Απρίλιος, 2009 @ 11:23 μμ

  4. Ωραίες συμβουλές και οι δύο, Γιώτα. Θα τις ακολουθήσω όταν τα φτιάξω κι εγώ. Πως είναι η παραδοσιακή συνταγή; Ο Μαμαλάκης δίνει σχεδόν τα ίδια υλικά (εκτός από σταφίδες, κουκουνάρι, δυόσμο – οι πολίτικες επιρροές που αναφέρεις)
    1 αρνίσια συκωταριά 800-1000 γραμ περίπου
    5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
    1 ματσάκι άνηθο
    3 κουτ σούπας άσπρο ρύζι
    ½ κοφτό κουταλάκι κανέλα
    1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
    1 αρνίσια μπόλια
    2 κουταλιές λάδι
    Αλάτι, μαύρο πιπέρι
    Όταν μπορέσεις πες μας τις διαφορές της παραδοσιακής συνταγής και πως μπορεί να γίνει πιο ελαφρύ.

    Σχόλιο από Vicky — 15 Απρίλιος, 2009 @ 7:08 μμ

  5. Η συνταγή του Μαμαλάκη, για μένα, είναι καλύτερη. Δεν χρειαζόμαστε καθόλου μπαχαρικά αλλά πολλά μυρωδικά και κυρίως δυόσμο. Δεν έχει καμμιά αξία το πέρασμα από το τηγάνι αλλά προσέχουμε πολύ την προετοιμασία της μπόλιας που θέλει επιμελές πλύσιμο και ΚΑΥΤΟ νερό για να ανοίξει καλά. Επίσης βοηθάει να μην είναι πολύ μικροί οι σαρμάδες γιατί γίνονται κάπως παχιοί. Πάντως σαν έδεσμα είναι απλά αρχοντικό. Καλό Πάσχα, αν δεν τα ξαναπούμε.

    Σχόλιο από Γιώτα — 16 Απρίλιος, 2009 @ 1:10 μμ

  6. Σ’ευχαριστώ Γιώτα. Πολύ καλή η επισήμανση για το μέγεθος γιατί επηρεάζει την αναλογία γέμισης – μπόλιας. Πόσο μεγάλοι μπορούν να γίνουν; γίνονται πάντα στρογγυλοί ή μπορούν να γίνουν και μακρόστενοι, σαν ρολό; μήπως αν αχνίζαμε την ψιλοκομμένη συκωταριά αντί να την τσιγαρίζαμε; θα γλυτώναμε έτσι κάποια λιπαρά. Το σπανάκι δεν είναι συνηθισμένο υλικό; πολλές ερωτήσεις αλλά σε κάποια που φαίνεται να ξέρει την παραδοσιακή συνταγή και τις παραλλαγές της. Φώτισε μας, σε περιμένουμε 🙂

    Σχόλιο από Vicky — 16 Απρίλιος, 2009 @ 8:32 μμ

  7. Πάσχα είναι κορίτσια! Όχι των … φώτων 😉

    Σχόλιο από aspros — 16 Απρίλιος, 2009 @ 10:35 μμ

  8. 1.Όσο ποιό μεγάλος τόσο πιο ελαφρύς .Εγώ τον φορμάρω σε καπάκι κατσαρόλας και όλες οι γνωστές μου στον Έβρο το ίδιο κάνουν. Τον θέλουμε πλατύ και κοντό σαν μπιφτέκι για να ρουφήξει καλά το ρύζι τα υγρά του.
    2.Δεν σωτάρουμε τίποτα!Το έχω δοκιμάσει, δεν προσθέτει τίποτα εκτός από λιπαρά.
    3.Σπανάκι δεν έχω δει ποτέ.Αυτό που αλλάζει είναι τα κρεμμύδια-δηλ. αν το καλοκαίρι δεν βρεις φρέσκα χρησιμοποιείς ξερά αλλά δεν γίνεται το ίδιο ωραίος, η ποσότητα του ρυζιού- η αναλογία του Μαμαλάκη είναι πολύ καλή -αλλά κάποιοι μπορεί να το προτιμούν πιο ρυζάτο.Προσοχή όμως γιατί το ρύζι συγκρατεί λίπος.Επίσης τα μυρωδικά μπορεί να είναι ανηθος , δυόσμος φρέσκος ή ξερός ή συνδυασμός (το καλύτερο)
    4.Λίγο μαρούλι ή λαπατο ίσως του πάει ,αν και δεν το δοκιμάσει.
    5.Πιστεύεις ότι τώρα μπορώ να φάω νερόβραστα ,όχι λέω…

    Σχόλιο από Γιώτα — 17 Απρίλιος, 2009 @ 10:43 πμ

  9. Ούτε εγώ, πίστεψέ με, ούτε εγώ! σ’ευχαριστώ για τις αναλυτικές εξηγήσεις. Νοιώθω πως το έχω καταλάβει απόλυτα το θέμα!

    Σχόλιο από Vicky — 17 Απρίλιος, 2009 @ 1:27 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: