Life can be TasteFULL

13 Απρίλιος, 2009

Τα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης – τα κόκκινα

Filed under: Συνταγές — Vicky Koumantou @ 11:51 πμ
Tags: , ,
Τα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης

Τα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης

Κάθε χρόνο διάβαζα νέες συμβουλές για το πως να πετύχουν τα κόκκινα αυγά του Πάσχα και τις έγραφα στο σημειωματάριό μου. Δοκιμές επί δοκιμών με έχουν φέρει στην τελική λίστα που ακολουθώ για να βάψω τα αυγά κόκκινα.

Ο πρώτος, καθοριστικός, κανόνας είναι να μην αγοράσετε πολύ φρέσκα αυγά. Πολύ καλά διαβάσατε! Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά. Γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αυγά μιας εβδομάδας έως  10 ημερών. Αυτό το διάστημα επιτρέπει στα αυγά να «εισπνεύσουν» αέρα, ο οποίος θα ξεκολλήσει τη μεμβράνη που περιβάλλει το αυγό από το τσόφλι. Τα συσκευασμένα αυγά έχουν σφραγιδούλα  ημερομηνία γέννησης πάνω τους

Ο δεύτερος κανόνας είναι  να αφήσετε τα αυγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και όχι λαστιχωτό και ο κρόκος να μην αποκτήσει το πράσινο στεφανάκι του θείου και του σιδήρου. Τα αυγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.

Τα αυγά είναι πιο πιθανό να σπάσουν όταν:
•    μπαίνουν κρύα σε καυτό νερό,
•    βράζουν για πολλή ώρα,
•    βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία,
•    βράζουν περισσότερα αυγά από ένα μόνο στρώμα μέσα στην κατσαρόλα.

Κόκκινα αυγά

Κόκκινα αυγά

Η τελική λίστα ενεργειών για να βάψετε τα αυγά σας κόκκινα:

1.    Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών και φυλάξτε τα στο ψυγείο
2.    Πλύνετε τα αυγά με μαλακό σφουγγαράκι (η  σκληρή  πλευρά  θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά)
3.    Τα χέρια σας να είναι πλυμμένα με σαπούνι. Να μην έχουν λίπος γιατί φράζουν τους πόρους των αυγών και δεν θα απορροφήσουν ομοιόμορφα την μπογιά.
4.    Φέρτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα δύο ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο.
5.    Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
6.    Βάλτε μια μόνο στρώση αυγά και σκεπάστε τα με νερό βρύσης  κατά 2 εκ.
7.    Σκεπάστε με το καπάκι και  βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει  το νερό σε σημείο βρασμού.
8.    Σβήστε την εστία και αν χρειαστεί, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία.
9.    Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 15 λεπτά αν είναι  μεγάλου μεγέθους ή 18 λεπτά αν είναι extra large.
10.    Βγάλτε τα αυγά από το νερό προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
11.    Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αυγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε  το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.
12.    Αφαιρέστε όποια αυγά έχουν ραγίσει
13.    Ακολουθείστε τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.
14.    Όταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αυγά από τη βαφή, ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλίστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπούν στο χαρτί.
15.    Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.
16.    Μην χρησιμοποιείτε τα έτοιμα γυαλιστικά, έστω κι αν προφυλάσσουν τα χέρια σας από το πιθανό  κοκκίνισμα όταν ξεφλουδίσετε τα αυγά. Βάλτε απλό λαδάκι ελιάς σε χαρτί κουζίνας και αλείψτε τα αφειδώς. Αφήστε να το ρουφήξουν και μετά σκουπίστε τα προσεκτικά. Προσοχή, γλιστράνε 🙂

Advertisements

14 Σχόλια

  1. Να προσθέσω και κάτι ακόμα σε όλα τα χρήσιμα που μας είπε η Βίκυ . Εγώ στην κατσαρόλα πάντα βάζω και ένα μαλακό βαμβακερό πανί . Έτσι τα αυγουλάκια όταν κάνουν βόλτες μέσα στην κατσαρόλα κυλούν πιο αργά και δεν έχουμε και πολλές συγκρούσεις . Οπότε μειώνουμε τα σπασμένα !!

    Σχόλιο από Alice Corovessi — 13 Απρίλιος, 2009 @ 12:36 μμ

  2. Να πω και εγώ ως κάποια που σπούδασε τεχνολογία τροφίμων…αλλά ποτέ δεν το άσκησε, Θεέ μου πόσα χρόνια περάσανε…

    λοιπόν τα φρέσκα αυγά δεν έχουν αέρα μεταξύ της μεμβράνης, που κραταέι την συνοχή του εσωτερικού του αυγού, και του κελύφους. Με την πάροδο του χρόνου (ημερών), και επειδή το κέλυφος του αυγού έχει λεπτούς πόρους, ο αέρας εισέρχεται με αποτέλεσμα η μεμβράνη να ξεκολλάει από το τοίχωμα του κελύφους. Όταν βράζουμε το αυγό, το ασπράδι σφίγγει (πρωτείνες που σχηματίζουν δικτύωμα λόγω θερμότητας) και η μεμβράνη τεντώνεται παίρνοντας το σχήμα του κελύφους. Έτσι το δύσκολο ξεφλούδισμα είναι ένδειξη φρέσκου αυγού, ενώ το εύκολο σημαίνει ότι έχουν γεννηθεί πριν μέρες 🙂
    Μπράβο μπράβο σε εκείνες τις έμορφες που φέτος θα βάψουνε αυγά και θα στείλουν και κανένα σε εμάς …που δεν θα βάψουμε. 😀

    Καλό Πάσχα!!

    Σχόλιο από Vicki Kolovou — 13 Απρίλιος, 2009 @ 1:58 μμ

  3. Ευχαριστώ Alice! Το βαμβακερό πανί είναι σαφώς καλύτερη ιδέα. Το διόρθωσα στο κείμενο.
    Τέλεια επιστημονική εξήγηση Vicki! Τώρα ξέρουμε. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση ψυχών και σωμάτων!!!

    Σχόλιο από Vicky — 13 Απρίλιος, 2009 @ 5:33 μμ

  4. @Vicky Kolovou: Διάβασα το παρακάτω «Βάλτε δύο σπίρτα τα οποία έχουν ήδη καεί, μέσα στο νερό, για να μην σπάνε τα αυγά, την ώρα κατά την οποία βράζουν»!!! Μια επιστημονική εξήγηση παρακαλώ…

    Σχόλιο από aspros — 13 Απρίλιος, 2009 @ 5:37 μμ

  5. @aspros Δεν ήταν αγαπητέ μου φίλε στην διδακτέα ύλη. Άραγε παίζει το ίδιο και με τον αναπτήρα? LOL
    Υποπτέυομαι ότι τα θέλουν ήδη καμμένα, τα σπίρτα, για να μην αναφλεγούν από βλακεία…αλλά έχω τις αμφιβολίες μου για το εαν ισχύει το θέμα περί σπασίματος ή όχι των αυγών.

    Η απλή λογική λέει ότι τα τσόφλια, το γυαλί κλπ. σπάνε, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εαυτού τους και του περιβάλλοντος στα οποία εισέρχονται, οπότε καλό είναι να μην μπαίνουν στο ζεστό νερό κατευθείαν από το ψυγείο, το οποίο άλλωστε ήδη αναφέρει η Βίκυ.
    Η θερμότητα βοηθάει στην διάρηξη των δεσμών συνοχής, άλλωστε το ίδιο γίνεται και με τις πρωτείνες. Σπάνε οι αλυσίδες τους, συνενώνονται σε νέα σημεία σχηματίζοντας 3D δικτυώματα που εγκλωβίζουν το νερό και έτσι διογκώνονται (αυτό για να ικανοποιήσω λίγο την επιστημονική σου πείνα…)

    @aspros Αυτό σημαίνει να είσαι εκατομμυριούχος. Δεν δουλεύουμε και ασχολούμαστε με τα αυγά και…τα πασχάλια, ε? LOL

    Σχόλιο από Vicki Kolovou — 13 Απρίλιος, 2009 @ 6:40 μμ

  6. Χαρά οι κοτούλες ………. κοίτα buzz που κάνουν με το προιόν που παράγουν … χαχαχαχαχαχα, ο @aspros kai @vicki από και πέρα θα ονομάζονται webegger εκτός από webdeveloper …xaxaxaxax

    Σχόλιο από Alice Corovessi — 13 Απρίλιος, 2009 @ 6:55 μμ

  7. @alice + @vicky kolovou. Βίκη μου, μένω άφωνος μπροστά στο μεγαλείο της επιστήμης. Τώρα κατάλαβα γιατί τελικά σχολήθηκες με το web. Καλέ Alice, εσένα σου τα καθάρισαν κιόλας και γελάς έτσι; Αλλά που να καταλάβεις παιδί μου από επιστήμη.

    Σχόλιο από aspros — 13 Απρίλιος, 2009 @ 7:03 μμ

  8. @aspros … Τι να την κάνω την επιστήμη όταν έχω τόσους επιστήμονες γύρω μου ???

    Σχόλιο από Alice Corovessi — 13 Απρίλιος, 2009 @ 7:26 μμ

  9. Μετά από όλα αυτά, πιστεύω ότι θα με πιάσει νευρικό γέλιο όταν βγουν τα Πασχαλινά αυγά. Άντε, καλό Πάσχα να’χουμε.

    Σχόλιο από aspros — 13 Απρίλιος, 2009 @ 8:15 μμ

  10. @aspros Μπα ωραία ήταν η συγκεκριμένη επιστήμη, απλά δύσκολο να βρείς δουλειά!

    Καλό Πάσχα σε όλους με πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!

    Σχόλιο από Vicki Kolovou — 13 Απρίλιος, 2009 @ 8:26 μμ

  11. ΤΟ ΠΩΣ ΜΕ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ!!!»ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΑΥΓΟΥΛΟΛΟΓΙΕΣ»!!!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

    Σχόλιο από ΠΑΚΥ ΚΑΡΑΛΗ — 15 Απρίλιος, 2009 @ 2:09 μμ

  12. Επιστημονικές αμπελοφιλοσοφίες γύρω από το αυγό. Καλό Πάσχα να’χουμε, καλοί μου φίλοι και αγαπημένοι!

    Σχόλιο από Vicky — 15 Απρίλιος, 2009 @ 7:16 μμ

  13. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙ ΑΥΓΩΝ!
    ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΥΝΟ!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

    Σχόλιο από ΝΟΝΑ ΧΑΛΕΤΖΗ — 16 Απρίλιος, 2009 @ 9:31 πμ

  14. Να’σαι καλά Νόνα. Χαίρομαι που σου φάνηκε πιο απλή η διαδικασία βαψίματος των αυγών με τις οδηγίες. Πιστεύω ότι και το τελικό αποτέλεσμα θα σου έχει πετύχει. Πες μας, αν θες, πως έγιναν τα αυγά σου. Καλοφάγωτα!

    Σχόλιο από Vicky — 16 Απρίλιος, 2009 @ 8:21 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: