Life can be TasteFULL

17 Απριλίου, 2009

Ανηθοσαλάτα – η ντελικάτη

Ανηθοσαλάτα, συνοδεύει τα κόκκινα αυγά

Ανηθοσαλάτα, συνοδεύει τα κόκκινα αυγά

Μένετε στην αναστάσιμη λειτουργία το βράδυ του Μ. Σαββάτου; για μένα, αυτή είναι η ομορφότερη λειτουργία όλου του χρόνου. Είναι τόσο χαρμόσυνη, τόσο μελωδική, ανυψώνει τόσο τη ψυχή μου, που χρόνια τώρα δεν την χάνω με τίποτα. Ευτυχώς όλη η οικογένεια συμμερίζεται την ίδια άποψη και δεν υπάρχουν διαμάχες για την επιστροφή!

Η μαγειρίτσα είναι  μια απόλαυση που μας περιμένει όταν γυρίσουμε σπίτι.  Όπως και όλο το μενού. Είναι προετοιμασμένο από το πρωϊ και θέλει μόνο ζέσταμα και σερβίρισμα.

Διαλεγμένο για να είναι ελαφρύ αλλά και ιδιαίτερο, σας προτείνω το ακόλουθο μενού για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου:

  • Ανηθοσαλάτα, σερβιρισμένη σαν ντιπ, με λαχανικά και ψωμάκια συνοδεύει γευστικότατα τα κόκκινα αυγά
  • Μαγειρίτσα με μανιτάρια, αυγοκομμένη ή/και
  • Μαγειρίτσα με συκωτάκι κατσικίσιο
  • Γρανίτα φράουλας με ένα σφηνάκι παγωμένο λικέρ φράουλας

Η ανηθοσαλάτα γίνεται με δύο βασικά υλικά, εκτός από τον άνηθο φυσικά: μια ήπια μέτρια φέτα και στραγγιστό γιαούρτι. Η φέτα πρέπει να είναι ήπια, γιατί ο άνηθος έχει πολύ ντελικάτο άρωμα και εύκολα μπορεί να εξουδετερωθεί από μια δυνατή φέτα.

Η αναλογία που θα σας δώσω ικανοποιεί τη δική μου γεύση, όμως μπορείτε εύκολα να την τροποποιήσετε σε πιο «τυρένια» ή πιο «γιαουρτένια». Το χρώμα όπως μου αρέσει να την φτιάχνω γίνεται ανοικτό πράσινο, ανοιξιάτικο. Ξεκινάω πρώτα αλέθοντας τον άνηθο στο λάδι και προσθέτοντας μετά εναλλάξ γιαούρτι – φέτα λίγο λίγο.

Την έχω δοκιμάσει κάνοντας κρέμα πρώτα τη φέτα με το γιαούρτι και προσθέτοντας εκτός μπλέντερ τον ψιλοκομμένο άνηθο. Έτσι γίνεται άσπρη κρέμα με πράσινα φυλλαράκια.

Όταν την βγάλετε από το μπλέντερ είναι ρευστή. Αφήστε την σε δοχείο στο ψυγείο και θα σφίξει.

Ετοιμάστε την πιατέλα με τα λαχανικά και τα ψωμάκια πριν φύγετε για την εκκλησία, πάνω στο στρωμένο τραπέζι. Σερβίρετε την ανηθοσαλάτα στο μπολάκι που θέλετε και αφήστε το στο ψυγείο να σας περιμένει να γυρίσετε.

Υλικά:

1 μικρό ματσάκι άνηθο μόνο τα φύλλα του (περίπου 3 κ.σούπας)

1/4 κούπας λάδι

350 γρ. φέτα μέτρια ήπια

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:

Βάλτε στο μπλέντερ τον άνηθο και το λάδι (τόσο λάδι όσο να καλύψει τον άνηθο για να μπορέσει να αλεστεί). Αλέστε τον. Γίνεται μια έντονα πράσινη πάστα. Προσθέστε σταδιακά λίγο γιαούρτι-λίγη φέτα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι λεπτοτριμμένο.

Βάλτε σε δοχείο στο ψυγείο να παγώσει. Σερβίρεται σε μπολάκι σαν ντιπ ή πάνω στα βρασμένα αυγά – αντί για μαγιονέζα.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: