Life can be TasteFULL

17 Απρίλιος, 2009

Μαγειρίτσα με μανιτάρια – η εναλλακτική

Αυγοκομμένη μαγειρίτσα με μανιτάρια

Αυγοκομμένη μαγειρίτσα με μανιτάρια

Είμαι θερμή οπαδός της μαγειρίτσας σούπας μόνο με κατσικίσιο συκωτάκι, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια.

Δοκίμασα την εναλλακτική λύση της μαγειρίτσας με μανιτάρια και μου άρεσε η ελαφριά, λεμονάτη γεύση της. Δεν θα πω ψέματα, όμως! Όταν πρόσθεσα φρέσκο βούτυρο γάλακτος, λίγο περισσότερο αλατάκι και την αυγόκοψα, η γεύση της άλλαξε κατηγορία!

Αν δεν έχετε προνοήσει για συκωταριά, μην στεναχωρεθείτε καθόλου. Αγοράστε μανιτάρια – είναι φθηνά και διαθέσιμα- και σερβίρετε με αγάπη μια μαγειρίτσα αναστάσιμη!

Χρησιμοποίησα δύο ειδών μανιτάρια: πλευρώτους και ασπρομανίταρα. Τα απρομανίταρα – παρά το όνομά τους– έχουν χρώμα από κρεμ έως ανοιχτό καφέ. Λέγονται και cremimi ή baby Portobellos ή chestnut mushrooms.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μανιτάρια porcini, τα οποία θα δώσουν δυνατή γεύση στη σούπα σας (μουλιάστε τα σε χλιαρό νερό, ψιλοκόψτε τα όταν φουσκώσουν μέσα στη σούπα, προσθέστε και το νερό αφού το σουρώσετε πρώτα).

Υλικά:

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε μικρά κομμάτια

500 γρ. ασπρομανίταρα, σε μικρά κομμάτια

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες (και το πράσινο μέρος)

1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ( και τα τρυφερά κοτσανάκια εκτός από τα φύλλα)

λίγα τρυφερά κλαδάκια μαϊντανό (κοτσανάκια και φύλλα)

1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι γλασέ, καλά πλυμμένο

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα, σωτάρετε τα μανιτάρια σε δύο δόσεις. Πρώτα ρίξτε τα πλευρώτους, μαζί με λίγο λάδι, και αφήστε ακούνητα να σωταριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους.  Όταν τα πιούν, προσθέστε λίγο φρέσκο βούτυρο γάλακτος και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα να καραμελώσουν από όλες τις πλευρές.  Μυρίζουν σαν συκωτάκια! Βγάλτε τα σε πιάτο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα ασπρομανίταρα. Όταν ετοιμαστούν και αυτά, βγάλτε τα στο ίδιο πιάτο.

Ρίξτε στην κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι να σωταριστεί με λίγο νερό και λάδι. Μαλακώνει με το νερό, σωτάρεται με το λάδι και παίρνει χρώμα από τις καραμέλες που έχουν κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Ξαναρίξτε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και δυναμώστε τη φωτιά. Σβήστε με λίγη σόγια σως ή με λευκό κρασί.

Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι και δύο λίτρα νερό (αν θέλετε βάζετε ζωμό κοτόπουλου). Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε για μισή ώρα.

Ελέγξτε το αλάτι και το πιπέρι. Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη για την σάλτσα αυγολέμονο που θα κάνετε όταν επιστρέψετε από την εκκλησία.

Αυγολέμονο:

Ζεστάνετε το φαγητό μέχρι σημείο βρασμού και μετά χαμηλώστε τη φωτιά στο 1.

Χωρίστε τα ασπράδια από 2 αυγά και κτυπήστε τα καλά να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέστε τους κρόκους και το χυμό από 2-3 λεμόνια.

Ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, προσθέτετε λίγο λίγο ζωμό από τη σούπα για να ζεσταθούν τα αυγά. Προσθέστε τρεις με τέσσερεις κουτάλες με τον ίδιο τρόπο. Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα.

Κουνήστε αμέσως την κατσαρόλα γύρω γύρω, ώστε να ενσωματωθεί το μίγμα του αυγού στη σούπα και να μην κόψει. Μετά με την κουτάλα ανακατεύετε. Θα δείτε την σάλτσα να δένει. Σερβίρετε αμέσως με μια έξτρα δόση πιπέρι πάνω στη κρεμώδη σούπα.

Advertisements

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: