Life can be TasteFULL

23 Απριλίου, 2009

Μπατόν σαλέ – τραγανά και ανάλαφρα

Filed under: Συνταγές — Vicky Koumantou @ 11:05 πμ
Tags: , , , ,
Μπατόν σαλέ - αλμυρά μπισκοτάκια τυριού

Μπατόν σαλέ - αλμυρά μπισκοτάκια τυριού

Τα μπατόν σαλέ ή αλμυρά μπαστουνάκια, όσο παρωχημένα σε δεκαετίες μπορεί να σας φαίνονται, αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή θα τα δείτε με φρέσκο μάτι.

Τι έχετε φάει σαν μπατόν σαλέ; μεγάλα μπισκότα αλμυρά, ελάχιστα τριφτά, συνήθως νοτισμένα, με έντονη επίγευση βουτύρου ή μαργαρίνης. Ξεχάστε το πιά!

Τα δικά σας μπατόν σαλέ θα είναι το σημείο διαμαχής στις φιλικές συγκεντρώσεις! το μπολ δεν θα προλαβαίνετε να το γεμίζετε. Φυλάξτε το μεγάλο βάζο μακριά από τα παιδιά σας αν θέλετε να υπάρχουν προμήθειες για ξαφνικούς καλεσμένους!

Αυτά τα μπισκοτάκια είναι διπλοφουρνιστά. Τραγανά ακόμα και μετά από 1 μήνα. Με γεύση τυριού και αληθινού βουτύρου (δεν χρησιμοποιώ ποτέ μαργαρίνη). Με επίγευση πεντακάθαρη στον ουρανίσκο και μια λαχτάρα να φας άλλο ένα!

Υλικά για να ετοιμάσετε 800 γρ. μπατόν σαλέ:

  • 250 γρ. βούτυρο Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 κούπα γάλα
  • 2 κρόκους – 2 ασπράδια
  • 2 κούπες τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας)
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπαίκιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
  • 500 γρ μαλακό αλεύρι

Εκτέλεση:

Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει λίγο και προσθέτουμε τους δύο κρόκους.

Προσθέτουμε το γάλα εναλλάξ με το μίγμα αλευριού – μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.

Προσθέτουμε τη μία κούπα τυριού στη ζύμη. Γίνεται σφικτή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Βάζουμε τη ζύμη σε σακουλάκι τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Αδειάζουμε τον πάγκο της κουζίνας για να πλάσουμε τα μπατόν σαλέ. Θα σας πάρει 45 λεπτά και θα γεμίσετε 4 λαμαρίνες.

Βάζουμε τα δύο ασπράδια σε μπολάκι με πινέλο κουζίνας. Απλώνουμε τριμμένο τυρί σε μια μακριά γραμμή όσο μακριά θα απλώσουμε το κορδόνι της ζύμης.

Πλάθουμε  λεπτά κορδόνια ζύμης σε πάχος μικρού δαχτύλου. Τα αλείφουμε με το πινέλο με αδιάλυτο ασπράδι αυγού και τα κυλάμε πάνω στη λωρίδα τριμμένου τυριού που έχουμε απλώσει παράλληλα με τη ζύμη.

Τα κόβουμε σε κομματάκια 5 εκ. και τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μην τα παραψήσετε. Αν γίνουν σκούρα πικρίζει το τυρί.

Αφήνετε κάθε φουρνιά να κρυώσει και όταν τελειώσετε το αρχικό ψήσιμο και έχουν όλα τα μπισκοτάκια κρυώσει, τα ξαναβάζετε όλα μαζί στην ίδια λαμαρίνα και τα βάζετε σε φούρνο 130 βαθμών για 30 λεπτά. Αυτό το ψήσιμο δεν θα τους δώσει άλλο χρώμα, θα τους πάρει κάθε υγρασία και θα κάνει τα μπισκοτάκια τραγανά.

Αυτό ήταν. Η κουζίνα σας έχει πλημμυρίσει από μικρά αλμυρά μπαστουνάκια που μοσχοβολούν τυρί και βούτυρο. Όταν κρυώσουν εντελώς βάλτε τα σε ένα πήλινο ή γυάλινο βάζο (οχι πλαστικό) και κρύψτε τα, αν δεν θέλετε να καταναλωθούν επιτόπου. Ή συσκευάστε τα και κάντε τα δώρο στους φίλους σας!

Συνοδεύουν το ουϊσκι, τη βότκα, το τσίπουρο, τη ρακή ή το κρασί σας εξαιρετικά.

4 σχόλια

  1. Είναι όντως πολύ ωραία! Άρεσαν ακόμα και στον 20 μηνών γιός μου που είναι ιδιαίτερα … εκλεκτικός να το πω; δύσκολος στο φαγητό;.. κάτι τέτοιο. Έτρωγε επί μια εβδομάδα 3-4 την ημέρα…. ΘΑΥΜΑ!

    Σχόλιο από Marig — 11 Ιουνίου, 2009 @ 8:12 πμ

    • Χαίρομαι πολύ για το σχόλιό σου! Ξέρω τι σημαίνει να χαίρονται τα παιδιά το φαγητό. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα φαγητού με τα δικά μου παιδιά και χαιρόμουν πάντα όταν τα έβλεπα να απολαμβάνουν το φαγητό και να ζητάνε κι άλλο! Αν θέλεις να τα προσαρμόσεις στην ηλικία του, θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις το αλάτι και να έχουν την αλμύρα μόνο του τυριού. Κατα τα άλλα τη θεωρώ θρεπτική και διατροφικά σωστή συνταγή. Βούτυρο αγελάδος, αυγά, τυρί, αλεύρι, μια χαρά.

      Σχόλιο από Vicky — 14 Ιουνίου, 2009 @ 12:10 πμ

  2. Θα προσπαθήσω σήμερα να τα φτιάξω μαζί μου τον μικρό βοηθό, τον γιο μου. Θα ήθελα να ρωτήσω, το φρέσκο βούτυρο υπάρχει στο sm και το αναγράφει η συσκευασία? Συγνώμη που ρωτάω αλλά όπως καταλαβαίνεις έχω μερικά κενά.

    Ευχαριστώ γλυκιά μου & φιλάκια στα αγγελούδια σου !!!

    Σχόλιο από ΕΙΡΗΝΗ — 18 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 2:12 μμ

    • Το φρέσκο βούτυρο υπάρχει στο sm, διατίθεται σε γυάλινα βάζα και είναι αυτό που βάζουμε(συνήθως) στους κουραμπιέδες. Έχει έντονη γεύση (στους κουραμπιέδες το χτυπάμε ατελείωτα να ασπρίσει). Στα μπατόν σαλέ χρησιμοποιώ λίγη ποσότητα, μόνο για το άρωμα και τη γεύση του.
      Φτιάξτα, είναι δοκιμασμένη συνταγή χρόνων, είμαι σίγουρη πως ο γιός σου θα φάει τη ζύμη ωμή -όπως κάνει ακόμα και ο δικός μου! Καλή διασκέδαση 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 18 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 3:14 μμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: