Life can be TasteFULL

2 Μαΐου, 2009

Lemon bars – ο νικητής των GGD#9ers

Lemon bars

Lemon bars

Τι έκπληξη! Δεν το περίμενε κανείς! 🙂

Με ποσοστό 51% , τα lemon bars πρώτευσαν στις προτιμήσεις όσων το γεύτηκαν στην 9η συνάντηση των GGD, στις 28 Απριλίου 2009.

Ότι έχουν απόλυτα δίκιο, θα το πω. Ότι με εντυπωσίασε η τεχνική αυτού του γλυκού που δεν είχα ξαναφτιάξει, επίσης θα το πω. Ότι η μυρωδιά του γλυκού σε τραβάει από τη μύτη, είναι γεγονός! Ότι είχα τη χαρά να βλέπω πρόσωπα να μένουν έκπληκτα από την γευστική ένταση της πρώτης μπουκιάς, ναι είναι αλήθεια. Το έζησα μαζί σας.

Αυτό το γλυκό είναι 2 συνταγές σε 1. Απο κάτω είναι μια ζύμη samble (γλυκειά, τριφτή ζύμη) η οποία ψήνεται πρώτα σαν μπισκότο και μετά πάνω της ξαπλώνει μια λεμονάτη κρέμα αυγών με ζάχαρη και ξαναψήνεται να δέσει. Μένει να κρυώσει εντελώς και μετά ξεφορμάρεται από το ταψάκι της, πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κόβεται σε μακρόστενα κομμάτια.

Τη μοναδική της γεύση φτιάχνει η ένταση του λεμονιού στη κρέμα και η γλύκα του βουτύρου στη ζύμη.

Με χαρά για τις όμορφες στιγμές που θα σας φέρει, σας παραδίδω την συνταγή, όπως τελειοποιήθηκε με τις συνεχείς επαναλήψεις.

Υλικά:

α. για το μπισκότο

  • 2 και 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1 κούπα βούτυρο (250 γρ) σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια
  • 1 αυγό ολόκληρο

β. για την κρέμα

  • 4 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1/3 κούπας χυμό λεμόνι
  • 1/4 κούπας αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κουταλιά γλυκού baking powder

Ζάχαρη άχνη για κοσκίνισμα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμάστε τη ζύμη σαμπλέ, ανακατεύοντας το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη, το αυγό και το βούτυρο σε κομμάτια μέχρι να ενωθεί το μίγμα σε ζύμη. Μπορείτε να το κάνετε είτε με το ζυμωτήρι χεριού είτε στο μίξερ. Μόλις ενωθεί το μίγμα, μην το δουλεύετε άλλο (αν η ζύμη κολλάει, αφήστε τη στο ψυγείο 1/2 ώρα και μετά προχωρήστε).

Στρώστε ένα ταψάκι 33Χ23Χ5 με αντικολλητικό χαρτί. Πιέστε τη ζύμη και στρώστε την να καλύψει τον πάτο. Μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα με τη βοήθεια διάφανης μεμβράνης. Την απλώνετε πάνω στη ζύμη και την πιέζετε να απλωθεί εκει που θέλετε. Ετσι δεν κολλάει στα χέρια σας.

Ψήνετε τη ζύμη (χωρίς την μεμβράνη φυσικά 🙂 ) για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Στο μίξερ κτυπήστε πολύ καλά πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο. Θέλει περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Ενω ανακατεύετε ακόμα προσθέστε το χυμό λεμονιού σε σταθερή, λεπτή ροή. Γίνεται μια άσπρη κρέμα σαν τα χτυπητά αυγά που τρώγαμε μικροί. Προσθέστε και διπλώστε απαλά το αλεύρι με το baking και το ξύσμα λεμονιού. Ρίξτε την κρέμα πάνω στην ψημένη ζύμη. Αν θέλετε, σκορπίστε στην επιφάνεια κουκουναρόσπορους (ελαφρά σωταρισμένους πρώτα).

Ψήστε για 25-30 λεπτά. Η κρέμα φουσκώνει και διπλασιάζεται. Αν βάλετε οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού θα πρέπει να βγει στεγνή. Τα σκουρόχρωμα ταψάκια ψήνουν πιο γρήγορα από τα ανοιχτόχρωμα.

Αφήστε να κρυώσει εντελώς στο ταψάκι της. Περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω.

Lemon bars, 4η εκτέλεση

Lemon bars, 4η εκτέλεση

Σηκώστε κάθετο το ταψάκι, κρατώντας με το χέρι σας προστατευτικά το γλυκό, δείτε ότι ξεκολλάει και πέφτει προς στο χέρι σας το γλυκό, ισορροπείστε το κάθετα, βγάλτε το ταψάκι και ακουμπήστε προσεκτικά το γλυκό σε σταθερή επιφάνεια για να το κόψετε σε κομμάτια. Αυτές οι κινήσεις γίνονται πολύ προσεκτικά γιατί το γλυκό είναι ντελικάτο αλλά όταν έχει κρυώσει εντελώς, είναι δυνατό να γίνουν χωρίς ατυχήματα.

Κοσκινίστε ζάχαρη άχνη και κόψτε σε κομμάτια μακρόστενα. Πασπαλίστε με φρέσκο ξύσμα λεμονιού.

10 σχόλια

  1. Περιμένουμε εναγωνίως το κιουνεφέ και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

    Σχόλιο από SykoFantiS_Bastoyni — 2 Μαΐου, 2009 @ 4:08 μμ

    • Το υπόσχομαι 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 2 Μαΐου, 2009 @ 4:34 μμ

  2. Εγώ ψήφισα δυό γλυκά, αυτό που κέρδισε και τις μαντελέν καθώς ήμουν από τους τυχερούς που πρόλαβε να δοκιμάσει.

    Έχω ένα όμως παράπονο 😦
    Κάτι που δεν είχε η συνταγή σου Βίκυ μου…
    κάτι που με ενοχλεί και δεν ήξερα πως να στο πω…
    κάτι που πρέπει να βελτιώσεις στην τεχνική σου…
    τελειώνουν γρήγορα ρε παιδί μου!!! Δεν φτουράνε που λένε στο χωριό μου!!
    Βάζεις λίγα υλικά ας πούμε…μα είναι δυνατόν να έφερες μόνο 500 κομμάτια? για το σπίτι δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτις ;( (sob…) LOL

    Έχω μια ιδέα. Να κάνουμε μια μέρα ένα τεράστιο πίκ νικ και όσοι θέλουν να προσέλθουν. Να φτιάξουμε και εμείς το κάτι μας και εσύ να φέρεις το γλυκό. Εγώ φτιάχνω ωραίο κοτόπουλο τύπου kentucky αλλά πολύ πολύ καλύτερο και όχι τηγανιτό αλλά στο φούρνο! Προσφέρομαι!

    Σχόλιο από Vicki Kolovou — 2 Μαΐου, 2009 @ 4:26 μμ

    • Τέλεια ιδέα! Ο καιρός είναι με το μέρος μας. Να βρούμε το χώρο και να κάνουμε ανοικτή πρόσκληση για πικ νικ!!! Θα φέρουμε όλοι κάτι που κάνουμε καλά και θα βγουν κι άλλοι νικητές! Όλοι εμεις που θα περάσουμε τέλεια 🙂 Να, βλέπεις πως μεταδίδονται οι ιδέες; Η ζωή μπορεί να είναι γεμάτη από όμορφες στιγμές 😉

      Σχόλιο από Vicky — 2 Μαΐου, 2009 @ 4:33 μμ

  3. Εξαιρετική ιδέα κυρίες μου!!!!
    Ορίστε χώρο, χρόνο και μετρήστε ήδη την πρώτη συμμετοχή.
    Θα φέρω αλμυρό κεϊκ με δενδρολίβανο …

    Σχόλιο από mary — 3 Μαΐου, 2009 @ 1:45 πμ

  4. Ζήλεψα που δεν ήμουν εκεί να τα δοκιμάσω… και μόλις τα ‘φτιαξα να τα προσφέρω στην οικογένεια, σήμερα που ‘ναι Σάββατο και είμαστε όλοι μαζί.

    Η κόρη μου στην πρώτη μπουκιά είπε «Oh, my gosh! This is awesome!». Και ήταν πραγματικά πεντανόστιμα τα άτιμα… 🙂 Νομίζω και με λιγότερη ζάχαρη θα ήταν το ίδιο νόστιμα. Την άλλη φορά θα βάλω μια κούπα και θα σας πω.

    Χρειάζομαι λίγη βοήθεια στο χρόνο ψησίματος. Νομίζω ότι την κρέμα δεν την έψησα αρκετά για να στέκεται ωραία. Δεν ήταν λιγότερο νόστιμη γι’ αυτό αλλά μου κόλλησε κάπως στο πιάτο.

    Ερώτηση 1: Πως ξέρουμε πότε είναι έτοιμη η κρέμα; Την έβγαλα αμέσως μόλισε ξάνθυνε. Να την αφήνω μέχρι να γίνει σκούρη ξανθιά; Εχω φούρνο γκαζιού και πάντα προσαρμόζω την προτεινόμενη ώρα ψησίματος.

    Ερώτηση 2: Για το μπισκότο, αν το θέλω λιγότερο τριφτό να του προσθέσω βούτυρο ή να το ψήσω λιγότερο;

    Ερώτηση 3: Κατάλαβα καλά ότι στο σερβίρισμα το μπισκότο είναι στην επάνω μεριά;

    Περιμένουμε τα brownies!

    Σχόλιο από elenimi — 3 Μαΐου, 2009 @ 2:20 πμ

    • Αισθάνομαι τύψεις!!! Το μπισκότο παραμένει στο κάτω μέρος και η κρέμα πάνω του όταν σερβίρεται!Η αχνη πέφτει πάνω στην κρέμα. Διορθώνω αμέσως το σχετικό σημείο στο κείμενο. Έγραφα «Αφήστε να κρυώσει στο ταψάκι της. Περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω. Αναποδογυρίστε προσεκτικά και βγάλτε την». Αναλύω: Σηκώστε κάθετο το ταψάκι, κρατώντας με το χέρι σας προστατευτικά το γλυκό, δείτε ότι ξεκολλάει και πέφτει προς στο χέρι σας το γλυκό,ισορροπείστε το κάθετα, βγάλτε το ταψάκι και ακουμπήστε προσεκτικά το γλυκό σε σταθερή επιφάνεια για να το κόψετε σε κομμάτια. Αυτές οι κινήσεις γίνονται πολύ προσεκτικά γιατί το γλυκό είναι ντελικάτο αλλά όταν έχει κρυώσει εντελώς, είναι δυνατό να γίνουν χωρίς ατυχήματα.
      Απάντηση 1: Η κρέμα είναι έτοιμη με μισή ώρα ψήσιμο. Εχει πάρει έντονα ξανθό (όχι σκούρο)χρώμα σε όλη την επιφάνεια. Αν βάλετε οδοντογλυφίδα στη μέση θα πρέπει να βγει στεγνή ή ελάχιστα υγρή. Εχει σημασία το ταψάκι που έχετε χρησιμοποιήσει να έχει όσο πιο κοντινές διαστάσεις με το ζητούμενο, γιατί επηρεάζει την αναλογία ποσότητας σε ύψος μπισκότου -κρέμας.
      Απάντηση 2: Το μπισκότο γίνεται λιγότερο τριφτό όταν προστεθεί κάτι που να ενώνει τα υλικά. Μπορεί να είναι είτε αυγό είτε νερό που δημιουργεί δεσμό με το αλεύρι. Δοκίμασα το αυγό και πέτυχε μια χαρά. Το μπισκότο κόβεται και πιάνεται χωρίς να θρυμματίζεται. Άλλαξα τη συνταγή και πρόσθεσα 1 αυγό και επιπλέον 1/2 κούπα αλέυρι. Το ψήνεις στον ίδιο χρόνο που λέει η συνταγή, μέχρι να ροδίσει.
      Απάντηση 3: Όχι, όχι, όχι, συγνώμη! Το μπισκοτάκι στέκεται απο κάτω σαν βάση για την κρέμα και εύκολο στο πιάσιμο με το χέρι.
      Τα brownies έρχονται σήμερα 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 3 Μαΐου, 2009 @ 9:25 πμ

  5. Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις, Βίκυ. Την άλλη φορά θα το πετύχω ακριβώς. Αν και τώρα που δεν το πέτυχα, δεν έχει μείνει τίποτα στο πιάτο και δεν έχουν περάσει 24 ώρες … 🙂

    Σχόλιο από elenimi — 3 Μαΐου, 2009 @ 10:35 μμ

  6. Δηλαδή,δεν θα καταφέρω ποτέ να αδυνατίσω;

    Συνοδεία,απαραιτήτως,το έξοχο γλυκό κρασί «Μοσχάτο Ρίου Πατρών» του γλυκύτατου Θανάση Παρπαρούση

    Σχόλιο από Alex — 14 Μαΐου, 2009 @ 9:40 πμ

    • Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση! Με τις γνώσεις που έχετε για τα κρασιά, θα ήμουν πολύ ευτυχής αν κάνατε προτάσεις να δοκιμάσουμε όποιο κρασί πιστεύετε ότι θα ταίριαζε στο συγκεκριμμένο φαγητό. Ενα ποτήρι καλό κρασί με κάνει πάντα να χαμογελάω και να στέλνω σκέψεις ευγνωμοσύνης στον παραγωγό του!

      Σχόλιο από Vicky — 14 Μαΐου, 2009 @ 10:56 πμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: