Life can be TasteFULL

4 Μαΐου, 2009

Buttermilk brownies με λεμόνι και τσίλι – GGD#9ers 2nd choice

brownies

Brownies with lemon zest, chili and red pepper berries

Αυτά τα brownies πήραν τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των GGD#9ers.

Μαλακά, cakelike brownies, κράτησαν υγρασία από το buttermilk, αρωματίστηκαν με ξύσμα λεμονιού, πικάντικο τσίλι (σκόνη καυτερής πιπεριάς) και στολίστηκαν με σποράκια από ροζ πιπέρι στην επιφάνεια και ζάχαρη άχνη.

Η αρχική συνταγή (φωτο ακολουθεί) δεν είχε καθόλου σοκολάτα μέσα της αλλά μόνο κακάο διαλυμένο σε νερό. Αφαίρεσα τη μισή ποσότητα νερού-κακάο και πρόσθεσα 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα. Η αρχική συνταγή, επίσης, προβλέπει μια λαχταριστή επικάλυψη από ένα γλυκό μίγμα κακάο και buttermilk. Oι ανάγκες μεταφοράς του γλυκού δεν το επέτρεψαν για το GGD#9. Αν φτιάξετε, όμως, την συνταγή για το σπίτι σας, τότε ακολουθείστε την μέχρι το τέλος.

Το buttermilk, αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ξανά, δίνει μια υπόξινη γεύση περίπου σαν το γιαούρτι. Δοκιμάστε ό,τι αρωματικό σας ταιριάζει με τη σοκολάτα : ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα ή κάρδαμο. Δικό σας είναι το κέικ, όπως θέλετε θα το φτιάξετε!

Οι ξηροί καρποί μπορούν να βρουν κι αυτοί θέση στο γλυκό σας, είτε μέσα στο μίγμα είτε πάνω στην επικάλυψη. Σκεφτείτε ωραία αντίθεση που θα κάνουν πράσινα φυστίκια Αιγίνης πάνω στη σοκολατένια κρέμα;

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα βούτυρο (250γρ)
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 3 κουταλιές σούπας κακάο διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό
  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα buttermilk
  • βανίλια, 2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού (ή πορτοκαλιού), 1/2 κουταλάκι γλυκού τσίλι (πιπέρι καγιέν)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψάκι 33Χ23Χ5 εκ.

Ανακατέψτε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.

Σε κατσαρολάκι λυώστε το βούτυρο με τη σοκολάτα και μετά προσθέστε το κακάο διαλυμένο στο νερό.

Ρίξτε το μίγμα της σοκολάτας στο μίγμα του αλευριού, ανακατέψτε  καλά (στο χέρι ή στο μίξερ), προσθέστε τα αυγά, το buttermilk και τα αρωματικά που θέλετε (βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού κλπ). Κτυπήστε για 1-2 λεπτά να γίνει ομοιογενής ρευστή ζύμη.  Αδειάστε στο βουτυρωμένο, αλευρωμένο ταψάκι.

Ψήνετε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας για να ελέγξετε το ψήσιμο.
Αν φτιάξετε την επικάλυψη, απλώστε την όσο είναι ζεστή πάνω στο ζεστό κέικ. Στρώστε την ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσει. Κόψτε σε κομμάτια.

103-0332_img Επικάλυψη:
Σε κατσαρολάκι βάλτε 1/4 κούπας βούτυρο, 3 κουταλιές σούπας κακάο άγλυκο, 3 κουταλιές σούπας buttermilk. Φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε 2 κούπες ζάχαρη άχνη, βανίλια και ανακατέψτε να γίνει λείο. Αν θέλετε σκορπίζετε από πάνω 3/4 κούπας χοντροκομμένα καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης.

Advertisements

4 Σχόλια

  1. Το buttermilk τι ακριβώς είναι?

    Σχόλιο από Lia — 5 Μαΐου, 2009 @ 7:34 πμ

    • Στα σουπερ μάρκετ πωλείται σαν ξυνόγαλα, δίπλα στα γάλατα. Κανονικά είναι ό,τι απομένει από το γάλα όταν του παίρνουν το βούτυρο. Όμως στις μέρες μας είναι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με μαγιά, που του δίνει ελαφρά ξινή γεύση. Εχει σύσταση αραιού γιαουρτιού, ρέει στο ποτήρι.

      Σχόλιο από Vicky — 5 Μαΐου, 2009 @ 11:55 πμ

  2. εφτιαξα σημερα το σοκολατένιο brownie κι έγινε υπέροχο.Πείτε μου όμως πως διατηρείται.Στο ψυγείο ή εκτός.

    Σχόλιο από katerina — 3 Ιουλίου, 2009 @ 10:35 πμ

    • Αχ, η σοκολάτα αποσύρεται διακριτικά τα καλοκαίρια. Είναι γλυκό του χειμώνα. Δεν αγαπάει το ψυγείο αλλά το έχει άμεση ανάγκη με τόση ζέστη που κάνει Ιούλιο μήνα. Αν το αφήσεις εκτός ψυγείου -σε μπολ με σκέπασμα για να μην ξεραίνεται- κινδυνεύουν με αλλοίωση τα υλικά του. Αν το βάλεις στο ψυγείο κινδυνεύει με αλλοίωση η γεύση του. Βάλτο στο ψυγείο και κατανάλωσέ το σύντομα.

      Σχόλιο από Vicky — 3 Ιουλίου, 2009 @ 1:22 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: