Life can be TasteFULL

8 Μαΐου, 2009

Τάρτα με φράουλες – γλυκειά και τρυφερή σαν τη Μάνα

Τάρτα με φράουλες

Τάρτα με φράουλες - Ο βασιλικός είναι για την καλή επιτυχία των παιδιών στις εξετάσεις🙂

Αφιερώνω το σημερινό άρθρο σε κάθε γυναίκα που ανατρέφει και διαπαιδαγωγεί νέους ανθρώπους, με απόλυτη συνείδηση της αποστολής της.

Το αφιερώνω, επίσης, στη μητέρα μου που γέμισε τις παιδικές μου μνήμες με γεύσεις και μυρωδιές και με έκανε να νοιώθω το πιο χαρισματικό παιδί του κόσμου. Που με έμαθε το μεγαλύτερο μυστικό  για να ξεπεράσω όσα δύσκολα έτυχαν στο δικό μου δρόμο.

Να κρατώ το σπίτι πόλο έλξης για τα παιδιά μου. Γεμάτο αγάπη και κατανόηση, γεμάτο γεύση. Με στρωμένο τραπέζι και ζεστό φαγητό, καθοδήγησα και διαπαιδαγώγησα. Όταν οι εντάσεις αυξανόντουσαν, τόσο περισσότερο εγώ μαγείρευα. Δύσκολο να μείνεις θυμωμένος και απομονωμένος, όταν η κουζίνα δονείται από δημιουργία και οι μυρωδιές σε τραβούν από τη μύτη.

Η γλυκειά μπουκιά και η γλυκειά κουβέντα πάνε παρέα.

Σήμερα, η κόρη μου  είναι 18 και ο γιός μου 17. Έχω ολοκληρώσει την ανατροφή τους κυριολεκτικά. Ψάχνουν το δρόμο τους, στις σημερινές συνθήκες, αλλά είμαι περήφανη γιατί οι αρχές που έχω μεταλαμπαδεύσει είναι ορατές και καθορίζουν την συμπεριφορά τους χρόνια τώρα.

Εκτίμηση, σεβασμός, πειθαρχία, αυτονομία, δημιουργία, αυτοσυγκρότηση, αλληλεγγύη.

Την τάρτα τη ζήτησε η κόρη μου και καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να αρνηθώ τίποτα στους θησαυρούς μου.

Για τους δικούς σας θησαυρούς, η συνταγή ακολουθεί. Κάθε φορά που μαγειρεύετε να θυμάστε πως η αγάπη δίνει δύναμη.

Υλικά:

α. για τη ζύμη :

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ.βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. αμύγδαλα λεπτοτριμμένα
  • 1 αυγό
  • αν θέλετε να κάνετε σοκολατένια τάρτα προσθέστε στη ζύμη 1 κουταλάκι γλυκού κακάο και 50 γρ ζάχαρη επιπλέον

β. για την κρέμα

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 ml κρέμα μασκαρπόνε
  • 120 γρ ζάχαρη άχνη

500 γρ.φράουλες

μαρμελάδα βερύκοκο

Εκτέλεση:

Α. Ετοιμάστε τη ζύμη

Ανακατέψτε αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλα και τρίψτε μέσα το βούτυρο. Όταν γίνει ψιχουλιαστό, προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε. Θα ενωθεί και θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για μισή ώρα. Ανοίξτε σε φύλλο με τη βοήθεια μεμβράνης και καλύψτε το βουτυρωμένο σκεύος. Η ποσότητα καλύπτει ταψάκι 33Χ23Χ5 ή στρογγυλή ταρτιέρα 30 εκ. Τρυπήστε με πηρούνι εδώ και εκεί και ψήστε την άδεια τάρτα στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει. Αφήστε τη να κρυώσει.

Με ένα πινελάκι, αλείψτε την επιφάνειά της με μαρμελάδα βερύκοκο για να την στεγανοποιήσετε. Έτσι όταν πέσει η κρέμα, δεν θα τραβήξει υγρασία και θα παραμείνει τραγανή.

Β. Ετοιμάστε την κρέμα

Χτυπήστε, με το σύρμα, το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, να αφρατέψει και να κάνει μια κρέμα που στέκεται. Απλώστε την κρέμα πάνω στην τάρτα.

Γ. Ετοιμάστε τις φράουλες

Σκουπίστε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρέστε το κοτσανάκι τους. Κόψτε στη μέση. Αλείψτε με το πινέλο την επιφάνειά τους με τη μαρμελάδα, ώστε να γυαλίσουν και να διατηρηθούν περισσότερο στη ψύξη του ψυγείου.

Τοποθετήστε τις προσεκτικά πάνω στην κρέμα. Τα φυλαράκια βασιλικού εκτός από χρώμα, δίνουν ένταση στη γεύση. Σκορπίστε τα στην επιφάνεια. Εναλλακτικά, κάντε ξύσματα σοκολάτας ανάμεσα στις φράουλες.

16 σχόλια

  1. Σνιφ – σνιφ…συγκινηθηκα πάλι!!! ευχάριστα εννοείται…🙂
    έχεις απόλυτο δίκιο πάντως…

    Σχόλιο από christalenergy — 8 Μαΐου, 2009 @ 5:46 μμ

  2. Τα υλικά γι’ αυτή την τάρτα είναι πάντα διαθέσιμα στο σπίτι μας εκτός από το μασκαρπόνε που θα πρέπει να το αγοράσω ειδικά για τη συνταγή. Αν θελήσω να φτιάξω το γλυκό αυθόρμητα και δεν έχω μασκαρπόνε, μπορώ να χρησιμοποιήσω cream cheese;

    Σχόλιο από Ελένη — 8 Μαΐου, 2009 @ 6:58 μμ

    • Ναι βέβαια. Η σύσταση των τυριών είναι ίδια, επομένως κρατάς την ίδια αναλογία με την κρέμα γάλακτος. Η διαφορά στη γεύση θα είναι μικρή, το cream cheese είναι ελαφρά υπόξινο. Δοκίμασε και πες μας.

      Σχόλιο από Vicky — 9 Μαΐου, 2009 @ 9:45 πμ

  3. Πάρτυ στο σπίτι σήμερα με την τάρτα! Τη φάγαμε για πρωινό🙂 Με μασκαρπόνε την έκανα αφού αυτή τη φορά το είχα προσχεδιασμένο.

    Στη φωτογραφία, η τάρτα είναι εκτός ταψιού. Πως το έκανες αυτό, Βίκυ; Δεν το επιχείρησα καν…

    Σχόλιο από elenimi — 10 Μαΐου, 2009 @ 3:10 μμ

  4. Αυτή ακριβώς έχω! Γι’ αυτό το μέγεθος χρειάζεσαι τη μισή δόση ζύμης, κρέμας, φράουλες. Να το πάρεις οπωσδήποτε. Κάνει και για πολύ ωραίες αλμυρές τάρτες. Οι τάρτες είναι αγαπημένο έδεσμα για μένα.

    Σχόλιο από Vicky — 11 Μαΐου, 2009 @ 11:11 μμ

  5. Δεν έχω λόγια για την τρυφερότητα τού αρθρου σου. Να’στε καλά και κοντά ή μακρυά με τα παιδιά σου πάντα αγαπημένοι.

    Σχόλιο από Eleni — 14 Μαΐου, 2009 @ 9:50 πμ

    • Σ’ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου🙂

      Σχόλιο από Vicky — 14 Μαΐου, 2009 @ 11:06 πμ

  6. Γυρίζοντας σπίτι τώρα το μεσημέρι σκεφτόμουν ότι είναι καιρός να εγκαινιάσω την καινούρια φόρμα που αγόρασα για τάρτες, σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω μια τάρτα φράουλας, αλλά δεν ήξερα πως να φτιάξω την βάση και αποφάσισα να κάνω ένα ψαξιματάκι στο internet. Καθαρά από συνήθειο πρώτα μπήκα στο facebook και είδα λοιπόν ενα σχόλιο στην sidebar από τον Κο Αλέξανδρο σε μια φωτο με τίτλο tastefull, αν και δεν συνηθίζω να κοιτάζω τα σχόλια, σήμερα το έκανα και …’εφτασα εδώ βρήκα και την συνταγή που ψάχνω, διάβασα και τον υπέροχο πρόλογο σας γιατί κάπως έτσι νοιώθω και γω, είμαι και γω μαμά άλλωστε και βρήκα από ότι φαίνεται ένα υπέροχο blog!
    Θα φτιάξω το γλυκάκι και θα επιστρέψω να περιπλανηθώ στις σελίδες σας🙂

    Σχόλιο από Νατασσα — 19 Μαΐου, 2009 @ 3:17 μμ

    • Καλως όρισες Νατάσσα. Θα χαρώ πολύ αν το tastefull σε εμπνεύσει να δημιουργείς όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σου.

      Σχόλιο από Vicky — 19 Μαΐου, 2009 @ 10:48 μμ

  7. Μ’αρεσε πολυ η εισαγωγη της ταρτας και γι’αυτο θα την φτιαξω στα παιδια μου και στον ανδρα μου με πολλη αγαπη. Θα γραψω σχολια μετα. Παντως σας ευχαριστω μου φτιαξατε την διαθεση .

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 7 Ιουνίου, 2009 @ 4:05 μμ

    • Χαίρομαι αν καταφέρνω να γλυκαίνω τις καρδιές και να δίνω κέφι να μπει κάποιος στη διαδικασία να δημιουργήσει για να προσφέρει. Αυτά τα σχόλια κάνουν την καρδιά μου να χτυπά δυνατά. Ευχαριστώ πολύ!

      Σχόλιο από Vicky — 14 Ιουνίου, 2009 @ 1:28 πμ

  8. Την ξανάφτιαξα αυτό το Σ/Κ. Αυτή τη φορά με cream cheese. Δεν ήταν άσχημη αλλά άρχισε να θυμίζει cheesecake. Με μασκαρπόνε καλύτερη.
    Η ζύμη αυτή τη φορά μου βγήκε με περισσότερη υγρασία κι έχασε το θρυμματιστό της. Το είδα αφού έβαλα το αυγό αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν θα γινόταν καλύτερη η χειρότερη αν πρόσθετα αλεύρι κι έτσι την άφησα όπως είχε.

    Σχόλιο από Eleni — 7 Ιουνίου, 2009 @ 10:21 μμ

    • Ιδια μάρκα αλεύρι, ίδιο μέγεθος αυγού; ίδια υγρασία στην ατμόσφαιρα; αστειεύομαι! στις ζύμες πάντα υπάρχει απρόβλεπτος παράγοντας. Ακόμα και στην ίδια μάρκα, οι παρτίδες σταριού εναλλάσονται και δεν έχει το αλεύρι την ίδια ποσότητα γλουτένης. Γι’αυτό η πείρα κάνει θαύματα. Τώρα ξέρεις πως όταν την ξαναδεις υγρή πρόσθεσε λίγο από τα στερεά υλικά (ή αλεύρι ή αμύγδαλα)και πάγωσέ την καλά πριν την ανοίξεις σε φύλλο.

      Σχόλιο από Vicky — 14 Ιουνίου, 2009 @ 1:36 πμ

  9. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!!!!!!!!! ΤΗΝ ΦΑΓΑΜΕ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ!!!!!

    Σχόλιο από ΦΙΛΑΚΙΑ — 31 Οκτωβρίου, 2009 @ 4:06 μμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: