Life can be TasteFULL

24 Ιουνίου, 2009

Μουσακάς με ψητά λαχανικά στο γκριλ – πιο ελαφρύς και ζουμερός δεν γίνεται!

Μουσακάς με ψητά λαχανικά - κολοκύθια & μελιτζάνες και τηγανητές πατάτες μόνο στη βάση

Μουσακάς με ψητά κολοκύθια & μελιτζάνες στο γκριλ και τηγανητές πατάτες μόνο στη βάση

Χρόνια τώρα είχα επιλέξει να ψήνω στις λαμαρίνες του φούρνου, τις φέτες λαχανικών που χρειάζεται ο μουσακάς αντί να τις τηγανίζω. Οι μελιτζάνες -που κινδύνευαν ιδιαίτερα από αφυδάτωση- σωζόντουσαν με βάπτισμα σε μια μαρινάδα σόγιας-λάδι-χυμό πορτοκάλι.  Γενικότερα, όμως, τα λαχανικά έχαναν πολλά από τα υγρά τους και αν προσθέσεις και το χρόνο που ξαναψήνονται μέσα στο μουσακά, η υφή και η γεύση τους οδηγούσαν μάλλον προς το στέγνωμα.

Δοκίμασα για πρώτη φορά να ψήσω τα λαχανικά στο γκριλ, σε μια αντικολλητική τοστιέρα-ψηστιέρα, με τον ίδιο τρόπο που ετοίμασα τα ψητά λαχανικά για σαλάτα. Έψησα μελιτζάνες και στρογγυλά, γλυκά, κολοκύθια. Τα κολοκύθια δίνουν απίστευτη γλύκα στο μουσακά και τον κάνουν πιο ελαφρύ στη σύσταση. Συνήθως δεν βάζω καθόλου πατάτες, γιατί δεν μου αρέσουν την επόμενη μέρα και ο μουσακάς ποτέ δεν τελειώνει την ίδια μέρα. Όμως στα παιδιά αρέσουν πολύ, έτσι έβαλα μόνο μια στρώση -την κάτω κάτω-. Τις τηγάνισα σε φρέσκο λάδι, γιατί οι πατάτες δεν μπορούν να ψηθούν στο γκριλ.

Ο μουσακάς -για μένα – έχει σαν βασικό συστατικό τα λαχανικά, συνοδευτικό τον κιμά και προστατευτικό την κρέμα μπεσαμέλ, γι’αυτό ακολουθώ αυτές τις αναλογίες στο στήσιμό του. Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός υλικών και με αυτό τον τρόπο παρασκευής, γίνεται ο πιο ελαφρύς και ζουμερός μουσακάς που έχετε δοκιμάσει! Σερβίρεται και σαν πρωϊνό, χωρίς να σας νυστάξει!

Για το μεγάλο ταψί του φούρνου (37Χ31εκ), χρησιμοποίησα 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, 6 μέτρια κολοκύθια στρογγυλά, 4 μεγάλες πατάτες και 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά.

Α. Ετοιμάστε και ψήστε τα λαχανικά, με τον τρόπο που περιγράφεται στο άρθρο «Ψητά λαχανικά-η gourmet σαλάτα του καλοκαιριού». Κόψτε τις πατάτες σε φέτες 0,5 εκ. και τηγανίστε σε φρέσκο ελαιόλαδο. Ακουμπήστε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει extra λάδι.

Β. Ετοιμάστε τον κιμά:

Ζεστάνετε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο λάδι και σωτάρετε τον κιμά. «Σπάστε» τον με το πηρούνι. Αφήστε να καβουρντισθεί χωρίς να κουνάτε συνέχεια (έτσι κλείνει, κρατάει τα υγρά του και γίνεται ζουμερός).

Προσθέστε 2  ξερά κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα σε καρεδάκια. Παράλληλα προσθέστε τα μπαχαρικά να καβουρντιστούν με τον κιμά : 1,5 κ.γ. φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι, λίγη κανέλα, 10  κοπανισμένους κόκκους μπαχάρι και 1,5 κουταλιά γλυκού δυόσμο ξερό.

Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει ο κιμάς -σημάδι ότι εξατμίστηκαν τα υγρά, σβήστε με 3κουτάλια της σούπας σόγια σως, προσθέστε 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και σωτάρετε.

Προσθέτω δύο μικρές κονσέρβες κομμένη τομάτα, λίγη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Συνεχίζω να βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να φύγουν τα πολλά υγρά (περίπου 1 ώρα). Ο κιμάς θέλει να είναι σχετικά στεγνός.

Στο τέλος προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο.

Γ. Στρώστε τον μουσακά:

Στρώστε κάτω κάτω τις πατάτες. Έχουν ήδη λάδι, δεν χρειάζεται να λαδώσετε το ταψί. Στρώστε όλες τις μελιτζάνες -οι οποίες έχουν πιο σφικτή σάρκα και αντέχουν περισσότερο τη ζέστη του πάτου του ταψιού, μετά τα περισσότερα κολοκυθάκια -τα οποία έχουν αρκετά υγρά στη σάρκα τους και θα ποτίσουν τις μελιτζάνες και τις πατάτες που τα προστατεύουν, μετά απλώστε τον κιμά. Με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια, σκεπάστε τον κιμά. Πιέστε με τα χέρια σας απαλά να φύγει ο αέρας και να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε το στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα.

Δ. Ετοιμάστε την κρέμα μπεσαμέλ:

  • 6 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα ζεστό
  • αλάτι, μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
  • τριμμένη κεφαλογραβιέρα και φρυγανιά για πασπάλισμα

Σωτάρετε το αλεύρι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ζεστό γάλα. Ανακατέψτε συνεχώς ώστε να γίνει ομοιογενής η κρέμα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να δέσει. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε λίγο αλάτι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύοντας συνεχώς, βοηθήστε την να κρυώσει τόσο ώστε να προσθέσετε τα αυγά και να ενσωματωθούν στην κρέμα.

Απλώστε την κρέμα στο μουσακά. Πασπαλίστε με την κεφαλογραβιέρα και την φρυγανιά, περιχύστε ελαφριά με λίγο ελαιόλαδο. Έτσι θα κάνετε μια τραγανή κρούστα στον μουσακά σας.

Ψήστε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα σχεδόν ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ.

Αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε τον μουσακά. Αν τα κολοκύθια έχουν κατεβάσει πολλά υγρά, γύρτε το ταψί στο πλάϊ -ώστε να μαζεύονται σε μια γωνία- και αφαιρέστε τα είτε με κουτάλι είτε με τη σύριγγα που περιχύνουμε τα ψητά.

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Vicky, the Moussaka is gorgeous, very well made and presented. I too like to grill vegetable to avoid frying and it’s worked out very well for me.

    Σχόλιο από truenorth67 — 24 Ιουνίου, 2009 @ 11:50 πμ

    • Thank you Peter! I really enjoy this way of cooking moussaka because it turns out so light and tasteful.

      Σχόλιο από Vicky — 1 Ιουλίου, 2009 @ 1:29 μμ

  2. Πράγματι το ψήσιμο των λαχανικών για το μουσακά είναι μια πολύ καλή ιδέα και πολύ ανάλαφρη.
    Για να γίνει ακόμη πιο ελαφρύ το φαγητό μας αντί για μπεσαμέλ έχω δύο προτάσεις.
    Η μία είναι να βάλετε αντί για αλεύρι ΝΙΣΕΣΤΕ -θα το βρείτε στα Σ/Μ- και αντί για βούτυρο λάδι.
    Η δεύτερη είναι να χτυπήσετε γιαούρτι με 2 αυγά και τριμένο τυρί και να ψήσετε το μουσακά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και στο τέλος να το βγάλετε για να ψηθεί και η επιφάνεια του γιαουρτιού.
    Καλή όρεξη

    Σχόλιο από Κατερίνα — 22 Ιουλίου, 2009 @ 12:35 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: