Life can be TasteFULL

8 Ιουλίου, 2009

Βιολογικές ντομάτες – από το «μποστάνι» στο σπίτι μας

Βιολογικές τομάτες υδροπονικής γεωργίας από την Canopy

Βιολογικές τομάτες υδροπονικής καλλιέργειας από την Canopy

Η ντομάτα – βασίλισσα στη μεσογειακή κουζίνα- είναι ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα λαχανικά σε ορμόνες, φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα. Κάθε φορά στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, αναζητώ ντομάτες προσπαθώντας να εντοπίσω με τη μυρωδιά την καλή γεύση. Και κάθε φορά που αγοράζω, κλείνω τα μάτια αγωνιώντας για το προϊόν που έχω επιλέξει για το τραπέζι μου.

Ήρθε στα χέρια μου ένα χάρτινο κιβώτιο, γεμάτο φρεσκομμένες ντομάτες, διαφορετικών ποικιλιών. Βιολογικές, με πιστοποίηση. Ο Δημήτρης και η Ευτυχία, οι παραγωγοί, απογοητευμένοι από το σύστημα διακίνησης των προϊόντων τους μέσα από την κεντρική αγορά, έψαχναν να βρουν νέο κανάλι διανομής στα σπίτια.

Μου ζήτησαν να δοκιμάσω τις ντομάτες τους στις συνταγές μου και να πω αυτό που πιστεύω.  Έψαξα, διάβασα, δοκίμασα, μαγείρεψα, άφησα την τελευταία ντομάτα να δω πόσο αντέχει, τις δοκίμαζα και τις μύριζα κάθε μέρα. Είμαι έτοιμη να σας πω.

Και ο Δημήτρης με την Ευτυχία είναι έτοιμοι να πάρουν τηλεφωνικά την παραγγελία σας και να σας φέρουν σπίτι φρεσκοκομμένες ντομάτες που μοσχομυρίζουν «ντομάτα».

Αρχικά, το «μποστάνι» δεν είναι υπαίθριο αλλά θερμοκήπιο. Η γονιμοποίηση χρειάζεται θερμοκρασία 21–29ο C και υγρασία αέρα 60-70%. Θερμοκρασίες υψηλότερες ή χαμηλότερες επηρεάζουν δυσμενώς τη γονιμοποίηση του άνθους. Ένας παραγωγός έχει ανάγκη τόσο την σταθερά καλή ποιότητα του καρπού όσο και την ποσότητα της παραγωγής.

Η καλλιέργεια γίνεται με την τεχνική της υδροπονίας -μια εξελιγμένη τεχνική καλλιέργειας, με την οποία τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς τη χρησιμοποίηση εδάφους αλλά σε αδρανή, αποστειρωμένα μίγματα, όπως περλίτη ή κοκοφοίνικα. Η σωστή θρέψη των φυτών εξασφαλίζεται με θρεπτικό διάλυμα που αποτελείται από νερό μέσα στο οποίο βρίσκονται, σε ισορροπία μεταξύ τους, όλα τα απαραίτητα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξή τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι:

 • μεγαλώνεις ντομάτες στον Μαραθώνα, μακριά από το βεβαρυμένο έδαφος της αττικής γής
 • περιορίζεις την κατανάλωση νερού
 • καταργείς τις εδαφογενείς ασθένειες
 • δημιουργείς γευστικό προϊόν, αφού ελέγχεις την τροφή του και τις συνθήκες που το επηρρεάζουν

Στην καλλιέργεια ακολουθούν το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλ. δεν χρησιμοποιούν ορμόνες, φυτοφάρμακα ή γενετικά τροποποιημένους σπόρους για να ελέγξουν τους μύκητες ή τα ζιζάνια αλλά χρησιμοποιώντας ωφέλιμα εντόμα και μικροοργανισμούς.

Ο γεωπόνος τους, Γιώργος Ντάσκας, μιλάει με σεμνότητα και πολλή φροντίδα για τις ντομάτες που φτιάχνει, στο video στο agrotypos.gr.

Ντομάτα, mozzarella, βασιλικός : μια πεντανόστιμη caprese

Ντομάτα, mozzarella, βασιλικός : μια πεντανόστιμη caprese

Οι ποικιλίες και οι ποσότητες που είναι διαθέσιμες αλλάζουν φυσικά, ανάλογα με την περίοδο ωρίμανσης των φυτών. Τώρα υπάρχουν διαθέσιμα :

 • τα κίτρινα ντοματάκια Cherry – πολύ γλυκά και εντυπωσιακά στο πιάτο, τα δοκίμασα- (ζητήστε και κόκκινα, μπορεί να βρείτε)
 • οι λεπτόφλουδες και παχουλές Brilliance – έκανα μια καταπληκτική caprese με αυτές-
 • οι μετρίου μεγέθους Mose – έκανα μια απλή ντοματοσαλάτα με αγουρέλαιο, βασιλικό και χοντρό αλάτι και νοιώθω πως από τότε δεν έχω ξαναφάει ντοματοσαλάτα!

Η σάρκα τους ήταν σφικτή, γευστική, αρωματική. Η κουζίνα μου μύριζε «ντομάτα». Οι περισσότερες έρχονται πάνω στο τσαμπί τους, για να συνεχίσουν να παίρνουν θρεπτικά συστατικά και να διατηρηθούν περισσότερο χρόνο. Νομίζω πως την τελευταία ντοματούλα την κράτησα 15μέρες εκτός ψυγείου – αρχές Ιουνίου- για να δω αν αντέχει. Ζάρωνε αλλά δεν έβγαλε μαύρα στίγματα. Και ήταν μια χαρά στη γεύση της ακόμα και τότε.

Το online σύστημα παραγγελιών δεν είναι ολοκληρωμένο αυτή τη στιγμή, γιατί δεν έχει διευθετηθεί το κόστος των μεταφορικών. Προς το παρόν, οι παραγωγοί φροντίζουν οι ίδιοι για την παράδοση στο σπίτι σας και δεν παίρνει πάνω από 1 με 2 ημέρες. Εξυπηρετούν περισσότερο την Ανατολική Αττική, αλλά φτάνουν και μέχρι Κηφισιά.

Τομάτα, η αυθεντική

Μια απλή, αρωματική ντοματοσαλάτα!

Χρέωση μεταφορικών δεν υπάρχει προς το παρόν. Μπορείτε να παραγγείλετε τις ντομάτες της εβδομάδας – για μένα είναι απαραίτητα 2 καφασάκια των 3 κιλών/καθένα (κόστος 6€/3κιλο για τις Brilliance, 7,5€/3 κιλο για τις Mose). Ή κάντε οικογενειακά την παραγγελία σας, προβλέποντας να μοιραστείτε τις ντομάτες με τους στενούς συγγενείς, γείτονες ή φίλους σας. Κρίμα είναι, για όλη την περιβαλλοντολογική αλυσίδα, να πηγαινοέρχονται φορτηγά για να παραδώσουν ένα τελάρο ντομάτες.

Τα οφέλη κατανάλωσης ντομάτας για την υγεία μας -εφόσον κάποιος εγγυάται για την σωστή δημιουργία του καρπού- είναι γνωστά, αλλά αν θέλετε να τα θυμηθείτε επισκεφθείτε αυτήν τη σελίδα.

Εγώ θυμάμαι, μεγαλώνοντας, τα λόγια της Ορνέλα Μούτι, η οποία δήλωνε πως οφείλει το τέλειο δέρμα της στις ντομάτες που καταναλώνει κάθε καλοκαίρι!

Advertisements

4 Σχόλια

 1. Να καταθέσω κι εγώ την (αποτυχημένη)προσπάθειά μου να γευτώ τις εν λόγω ντοματούλες: Τηλεφώνησα Πέμπτη μεσημέρι ζητώντας μια συσκευασία Brilliance και μια συσκευασία Mose, μου υποσχέθηκαν ότι θα μου τηλεφωνήσουν λίγο αργότερα για να συνεννοηθούμε για την παράδοση και όντως μου τηλεφώνησαν 3 ώρες αργότερα, οπότε και δώσαμε νέο τηλεφωνικό ραντεβού για την Παρασκευή. Την Παρασκευή ευγενέστατα με ενημέρωσαν ότι υπήρχαν διαθέσιμες ντομάτες μόνο της μίας ποικιλίας και ότι μπορούσαν να μου προμηθεύσουν και από την άλλη ποικιλία βιολογικές ντομάτες αλλά όχι από το υδροπονικό θερμοκήπιο και το δέχτηκα. Δόθηκε νέο τηλεφωνικό ραντεβού για το Σάββατο που ορίστηκε και ως μέρα παράδοσης. Το Σάββατο με ενημέρωσαν ότι δε θα μπορούσαν να παραδώσουν νωρίτερα από τη Δευτέρα, οπότε και ακύρωσα την παραγγελία καθότι και η νέα ημερομηνία παράδοσης μου φάνηκε αβέβαιη και πολύ κοντινή πια στις ημέρες της αναχώρισής μας για διακοπές, οπότε ακόμα κι αν παρέδιδαν δε θα προλαβαίναμε να καταναλώσουμε τις ντομάτες.
  Περισσή ευγένεια και ενδιαφέρον… πενιχρό αποτέλεσμα… αυτές οι προσπάθειες έχουν πολύ δρόμο να κάνουν ακόμα…

  Σχόλιο από Ελπίς — 19 Ιουλίου, 2009 @ 10:52 μμ

  • Λυπάμαι πολύ που δεν μπόρεσες να εξυπηρετηθείς. Σ’ευχαριστώ που μας ενημερώνεις. Όσο καλή διάθεση και να έχουν οι παραγωγοί είναι δύσκολο να διαχειριστούν την διανομή με ίδια μέσα. Αλλά, όπως μου εξήγησαν, η μεταφορική ζητά σαν αμοιβή μεγαλύτερο κόστος από την αξία του προϊόντος. Αναζητούν λύση αλλά ακόμα δεν έχει κλείσει το κομμάτι «διανομή» ικανοποιητικά. Κρίμα γιατί η παραγωγή είναι στο φουλ της και οι τοματούλες στα καλύτερά τους.

   Σχόλιο από Vicky — 20 Ιουλίου, 2009 @ 10:12 πμ

 2. Καλό σας μεσημέρι
  μια και μας ανοίξατε την όρεξη έχετε κάποιο τηλέφωνο για το Δημήτρη και την Ευτυχία, μήπως και περάσουμε εμείς να πάρουμε αυτές τις μυρωδάτες ντομάτες.
  Ευχαριστώ

  Σχόλιο από Κατερίνα — 22 Ιουλίου, 2009 @ 12:27 μμ

  • Τα στοιχεία που δίνουν στη σελίδα τους είναι:
   Πηνελόπης 60, 19007, Μαραθώνας
   Κινητό 6970692722

   Σχόλιο από Vicky — 23 Ιουλίου, 2009 @ 6:56 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: