Life can be TasteFULL

13 Ιουλίου, 2009

Kαρπούζι – ο βασιλιάς του καλοκαιριού

Filed under: Ζωή γεμάτη γεύση — Vicky Koumantou @ 8:05 πμ
Tags: ,
Εσείς πώς σερβίρετε το καρπούζι;

Εσείς πώς σερβίρετε το καρπούζι;

Ο τίτλος μου είναι δανεικός. Το καρπούζι το έχουν ήδη ονομάσει βασιλιά και βαρώνο του καλοκαιριού.  Μια και έχω θεωρήσει τη ντομάτα βασίλισσα, ας βάλω δίπλα της σαν βασιλιά το καρπούζι.

Και τα δύο είναι κόκκινα, που σημαίνει πως έχουν λυκοπένιο, αυτήν τη σημαντική αντιοξειδωτική ουσία που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων.

Μόνο που το λυκοπένιο στο καρπούζι είναι άμεσα βιολογικά διαθέσιμο στον οργανισμό, ενώ της ντομάτας αποδεσμεύεται πλήρως – με τη βοήθεια του ελαιόλαδου- όταν γίνει σάλτσα.

Βασιλιάς δεν ονομάζεται κάποιος τυχαία. Τα οφέλη του καρπουζιού είναι τεράστια σαν κι αυτό!

  • Ξεδιψάει το σώμα μας το καλοκαίρι, προσφέροντας παράλληλα ένα κοκτεϊλ θρεπτικών ουσιών (δεν είναι μόνο νερό κι ζάχαρη αλλά και βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες)
  • Τα 100 γρ. σάρκας καρπουζιού έχουν 30 θερμίδες μόνο! (έχει τη μισή περιεκτκότητα σε σάκχαρα από το μήλο)
  • Καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά, όχι μόνο με το νερό του αλλά με τις ουσίες που περιέχει (κιτρουλίνη, αργινίνη)

Η διάρκεια ζωής του καρπουζιού είναι 14 με 21 ημέρες σε θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου μετά τη συγκομιδή. To φρέσκο καρπούζι έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτό που βρίσκεται κομμένο στο ψυγείο.

Φέτες καρπουζιού έτοιμες για κατανάλωση!

Φέτες καρπουζιού έτοιμες για κατανάλωση!

Σας έχει τύχει να μένει το καρπούζι στο ψυγείο, σκεπασμένο με τη μεμβράνη του, γιατί τα μέλη της οικογένειας αποφεύγουν τη διαδικασία του κοψίματος; Έλυσα το πρόβλημα, με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Πλένω με υγρό πιάτων το καρπούζι στο νεροχύτη, ξεπλένω και στεγνώνω
  • Τοποθετώ πάνω σε ξύλο κοπής, αφαιρώ τα πλαϊνά «καπάκια» και κόβω στη μέση κατά μήκος
  • Καλύπτω με μεμβράνη το μισό κομμάτι, σκουπίζω από τα υγρά και το βάζω στο ψυγείο
  • Το άλλο μισό, το κόβω κατα μήκος πάλι σε φέτες πλάτους 10 εκ.
  • Κάθε φέτα την ξαπλώνω πάνω στην επιφάνεια κοπής και την κόβω σε φέτες 2 εκ.
  • Γεμίζω ένα τάπερ με τις φέτες στη σειρά (φωτογραφία) καλύπτω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά παρακινούνται να καταναλώσουν το καρπούζι και επιπλέον οι φέτες είναι σε διαστάσεις χειρίσιμες για τα μέτρα τους. Οι φέτες αυτές θα πρέπει να έχουν καταναλωθεί σε 3 ημέρες.

Θρέψτε το σώμα σας με ό,τι έχει ανάγκη. Η φύση σοφά προσφέρει τροφή φάρμακο για το σώμα κάθε εποχή. Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά συνεχίζουν την αποτοξίνωση των ανοιξιάτικων και προσθέτουν συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του σώματός μας  για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του χειμώνα.

5 σχόλια

  1. WoW!!! Και όλα αυτά το καρπουζάκι…δεν είχα ιδέα…πάντως το λατρεύω και ειδικά φέτος το έχω τιμήσει. Και φυσικά αγαπημένος συνδυασμός είναι το κόκκινο δροσερό καρπουζάκι με φέτα τυρί!!!

    Σχόλιο από christalenergy — 15 Ιουλίου, 2009 @ 12:03 μμ

  2. χαχαχαχααχ αυτό με την φέτα δεν μπορώ να το καταλάβω. Να πω και τη μαύρη αλήθεια έχω από μικρή ένα πρόβλημα με την γαλακτόζη και αποφεύγω τα τύρια και ιδιαίτερα τα λεύκα αλλά πάντα εντυπωσιάζομαι με τους αν8ρώπους που τρελαίνονται με το καρπούζι με φέτα και την γραβιέρα με το τυρί. όλοι λένε ότι χάνω που δε μπορώ να φάω.

    Σχόλιο από maria x. — 17 Ιουλίου, 2009 @ 12:56 μμ

  3. και δείξτε λίγη προσοχή στο σερβίρισμα παρακαλώ 🙂

    Σχόλιο από aspros — 18 Ιουλίου, 2009 @ 10:44 μμ

  4. ο ασφαλέστερος τρόπος για να διακρίνουμε το καλό ώριμο καρπούζι είναι να παρατηρήσουμε το ασπριδερό σημείο όπου ακουμπούσε στο χώμα. Αν έχει κίτρινες ανταύγειες τότε το καρπούζι είναι (τουλάχιστον) ώριμο.

    Σχόλιο από aspros — 19 Ιουλίου, 2009 @ 6:23 μμ

  5. Λατρεύω τις έξυπνες λύσεις και τις ιδέες! Πολύ ωραία!

    Σχόλιο από Katerina — 29 Ιουλίου, 2009 @ 12:47 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: