Life can be TasteFULL

17 Ιουλίου, 2009

Καπονάτα – οι γεύσεις του καλοκαιριού σε μια σάλτσα

Μπρουσκέτα καπονάτα

Μπρουσκέτα καπονάτα

Αν δεν την γνωρίζετε ήδη, επιτρέψτε μου να σας την συστήσω.

Καπονάτα. Σισιλιάνα, καπριτσιόζα, καλοκαιρινή, μεταμορφώνει ό,τι αγγίζει. Σερβίρετέ την σκέτη, με ψωμί, ένα κομμάτι παρμεζάνα και παγωμένο λευκό ή ροζέ κρασί και περάστε ένα υπέροχο βράδυ, τσιμπολογώντας, όταν η όρεξή σας δεν σηκώνει πολλά με τη ζέστη.

Ακουμπήστε την πάνω σε μια al dente μακαρονάδα, πασπαλίστε με βασιλικό και απολαύστε το καλοκαίρι στο πιάτο σας!

Ετοιμάστε την πιο ζουμερή μπρουσκέτα – πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, κατάλλευκη δροσερή μοτζαρέλα και μια κουταλιά καπονάτα- για ελαφρύ και γεμάτο γεύση μεσημεριανό γεύμα.

Και το καλύτερο, δεν σας το έχω πει ακόμα. Σερβίρετέ την κρύα, δίπλα σε ένα φρεσκοψημμένο φιλέτο ξιφία. Το φιλέτο ξιφία -λευκόσαρκο, καθόλου λιπαρό, με σφικτή σάρκα σαν το κρέας- είναι ο ιδανικός συνοδός της καπονάτας!

Τα βασικά υλικά είναι οι μελιτζάνες, το σέλερυ και η κάπαρη, όμως σ’ολη την Ιταλία έχουν δημιουργήσει άπειρες παραλλαγές και προσθήκες υλικών. Στο νότο προσθέτουν και αντζούγες ή καυτερή πιπεριά. Το βασικό χαρακτηριστικό του φαγητού είναι η γλυκόξινη σάλτσα τομάτας, σαν βάση στα λαχανικά.

Εχει μια διαδικασία η ετοιμασία της, αλλά μένει στο ψυγείο άνετα 5 μέρες και η γεύση της εξελίσσεται και δένει (προσοχή, μόνο στο ψυγείο. Με αυτές τις ζέστες, μια ώρα να μείνει εκτός το φαγητό, έχει χαλάσει!).

Σπαγγέτι με καπονάτα και παρμεζάνα

Σπαγγέτι με καπονάτα και παρμεζάνα

Υλικά:

  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 3 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους  1 εκ.
  • 1 τρυφερό κλωνάρι σέλερυ, σε κομμάτια
  • 3 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους
  • 2 μέτρια κρεμμύδια λευκά, σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα πράσινες ελιές κομμένες
  • 4 κουταλιές σταφίδες ξανθές
  • 800 γρ.  τομάτα κομμένη σε κύβους
  • ½ κουταλιά γλυκού ρίγανη
  • ¼ κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού φρεσκοτιμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι χοντρό
  • 3 κουταλιές σούπας κάπαρη
  • 3 κουταλιές σούπας κουκουναρόσπορους σωταρισμένους
  • Φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάλτε τους κύβους της μελιτζάνας σε μπολ με νερό, μέχρι να ετοιμάσετε όλα τα υλικά.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, ρίχνετε τους κύβους της μελιτζάνας (αφού τους στίψετε ελαφρά στα χέρια σας) και σωτάρετε για 2 λεπτά.

Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλερυ, τις πιπεριές και το σκόρδο και σωτάρετε για 5 λεπτά ακόμα.

Προσθέστε τις ελιές, τις σταφίδες, την τομάτα, το ξύδι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

Αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.

Προσθέστε την κάπαρη και  τον κουκουναρόσπορο. Σερβίρετε και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού.

Η γεύση της σάλτσας βελτιώνεται όταν μείνει στο ψυγείο.

3 σχόλια

  1. Και μόνο που διάβαζα την συνταγή, έτρεχαν τα σάλια μου…Δεν βλέπω την ώρα να την φτιάξω, να είναι έτοιμη στο ψυγείο, για «κάποιες βραδινές ώρες στην βεράντα» με φίλους και παγωμένα ποτάκια!

    Σχόλιο από Andriana — 29 Ιουλίου, 2009 @ 11:34 πμ

  2. Μας έχετε τρελάνει αγαπητή μου !!! σας ανακάλυψα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα !!! μέσω girls geeks, και θα σας έχω για … … portal !!! προς τον κόσμο της … επιθυμίας !!!

    Σχόλιο από KIKI — 30 Ιουλίου, 2009 @ 10:19 πμ

    • Σ’ευχαριστώ Κική 🙂 χαρά μου να κάνω τη ζωή σου γευστικότερη!

      Σχόλιο από Vicky — 30 Ιουλίου, 2009 @ 12:42 μμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: