Life can be tasteFULL

19 Ιουλίου, 2009

Φακές σαλάτα – το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φαγητό

Φακές σαλάτα - κρύο πιάτο

Φακές σαλάτα - κρύο πιάτο

Νομίζω πως θα μπορούσα να διεκδικήσω τη μητρότητα αυτής της συνταγής :)

Φτιάχνω αυτό το πιάτο, τα καλοκαίρια, από το 1997, όταν κανείς δεν είχα ακούσει να μαγείρευε τις φακές για σαλάτα. Οι φακές ήταν πάντα αγαπημένα όσπρια στο σπίτι μας.

Όταν ήταν χειμώνας, με χαρά περιμέναμε ζεστή σούπα φακές να μας δυναμώσει για το απογευματινό τρέξιμο των σχολικών δραστηριοτήτων. Όταν, όμως, καλοκαίριαζε κανείς δεν αναζητούσε ζεστή σούπα. Οι φακές, όμως, παρέμεναν πολύ υγιεινή επιλογή διατροφής για τα παιδιά.

Ετσι ξεκίνησα να χρησιμοποιήσω τις al dente βρασμένες φακές, αφού κρύωναν λίγο – μαζί με φρέσκια τομάτα σε κύβους, κρεμμύδι ξερό, σέλερυ, μπόλικο μαϊντανό, ξύδι και ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τόσο απλά. Όλα τα υλικά σε μια πήλινη γαβάθα και στο ψυγείο. Η ετοιμασία δεν κρατούσε πάνω από μια ώρα. Όσο έπαιρναν τα παιδιά το πρωϊνό τους, εγώ είχα ετοιμάσει το μεσημεριανό μας.

Ακόμα θυμάμαι τη χαρά, να γυρνάμε  κουρασμένοι από τη θάλασσα και να μας περιμένει έτοιμη η πιο γευστική, χορταστική και δροσερή σαλάτα που θα μπορούσαμε να φάμε! Είναι πλήρες γεύμα, όχι όπως η τοματοσαλάτα.

Οι φακές – όπως και τα φασόλια – είναι η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Περιέχουν με μια σειρά άλλων ωφέλιμων στοιχείων και σίδηρο και φυλλικό οξύ, που βοηθούν στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τόσο καθοριστικά απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού. Μαγειρευμένες μαζί με ρύζι, συνδυάζουν τις πρωτεϊνες τους και δίνουν στο φτωχό φακόρυζο διατροφική αξία πρωτεϊνης κρέατος! Αυτή είναι μια άλλη αγαπημένη συνταγή της οικογένειας.

Τα παιδιά μου όταν ήταν 5 και 6 χρονών

Τα παιδιά μου όταν ήταν 5 και 6 χρονών

Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούνται με αργό ρυθμό από το σώμα, δίνοντας δύο οφέλη ταυτόχρονα. Από τη μια, το παιδί αισθάνεται χορτάτο με ενέργεια που αποδεσμεύεται σταδιακά και απο την άλλη δεν διαταράσσονται τα επίπεδα της γλυκόζης, με αποτέλεσμα “ήρεμα παιδιά”, χωρίς ανεβοκατεβάσματα υπερ-ενέργειας & υπνηλίας.

Ξέρετε τι κάνουν τα ήρεμα και σωστά ταϊσμένα παιδιά μετά το φαγητό; όταν έχουν γυρίσει από το πρωϊνό μπάνιο στη θάλασσα; κοιμούνται! ήσυχα και ευτυχισμένα! και μπορούσα να κοιμηθώ κι εγώ :) με το μεσημεριανό φως να μπαίνει μέσα από τις τραβηγμένες κουρτίνες και τα κλειστά πατζούρια, τα τζιτζίκια να χαίρονται τη ζέστη κι εμείς τη δροσιά και την ηρεμία. Αυτές τις αναμνήσεις έχω. Κι αν μπορώ να βοηθήσω τις νέες μαμάδες να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και τα παιδιά τους πιο ευτυχισμένα, θα χαρώ πολύ!

Υλικά (για 3 μερίδες):

  • 250 γρ. φακές (κλαδάκια δενδρολίβανου και δάφνη για το βράσιμο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι γλυκό σε φετάκια ή κύβους
  • 4 τομάτες σε κύβους
  • 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερυ σε φετάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι- πιπέρι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές σούπας ξύδι κόκκινο ή βαλσαμικό

Εκτέλεση:

Βράζετε τις καλά πλυμμένες φακές σε νερό που τις σκεπάζει, μαζί με τα αρωματικά, για 20-30 λεπτά ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι η φακή που έχετε προμηθευτεί. Προσέξτε να μην παραβράσει, γιατί όλο το πιάτο θα αποτύχει σε εμφάνιση και τα παιδιά δεν θα θέλουν καν να το δοκιμάσουν.

Σουρώστε τις φακές και αφαιρέστε τα αρωματικά. Αφήστε λίγο να κρυώσουν και ανακατέψτε τις με τα υπόλοιπα υλικά. Φροντίστε το  αλατοπίπερο και το λαδόξυδο να είναι σωστά για τα γούστα σας. Αν ρίξετε το λαδόξυδο & το αλάτι όσο είναι ζεστές θα το ρουφήξουν και να νοστιμίσουν περισσότερο.

Αφήστε τις στο ψυγείο, μέχρι το μεσημέρι που θα επιστρέψετε από τη θάλασσα. Θα έχουν ενωθεί οι γεύσεις και κάθε μπουκιά θα έχει τη μεστή γεύση της φακής, τη γλύκα της τομάτας, τη σπιρτάδα του κρεμμυδιού, τη τραγανή φρεσκάδα του σέλερυ, το άρωμα του μαϊντανού. Ποίημα σας λέω!

About these ads

9 σχόλια

  1. Πολυ ωραια ιδεα,για να τρωνε τα παιδια μας οσπρια το καλοκαιρι. Ευχαριστω. Θα τις φτιαξω .

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 31 Ιουλίου, 2009 @ 4:55 μμ

    • Και για μας είναι πολύ καλή επιλογή! Δροσιστικό και χορταστικό.

      Σχόλιο από Vicky — 1 Αυγούστου, 2009 @ 5:01 μμ

  2. Telia idea! Omologo pod den mou ihe perasi apo to nou oti tha mporousan na ginoun salata. Tha to dokimaso avrio kiolas. Thanks!

    Σχόλιο από Ανώνυμος — 1 Αυγούστου, 2009 @ 7:56 μμ

  3. Πάλι μες στη σκέψη μου ήσουν! Σήμερα το πρωί άνοιξα κι εγώ το ντουλάπι για όσπρια. Δεν το είδα το post παρά μόλις τώρα που είναι βράδυ. Πήρα το σακουλάκι με τα φασόλια. Εχεις δίκιο, η σούπα δεν πάει καλοκαιριάτικα κι έτσι έκανα τη φασολάδα όπως συνήθως μεν αλλά με πολύ λιγότερο νερό και σέρβιρα τα φασόλια κρύα μετά το μπάνιο μας όπως κι εσύ. Οι φακές σου μπήκαν στο μενού των επόμενω ημερών. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι ωραίες. Με φρέσκες ντομάτες του χωριού που βρίσκω στη περιοχή των διακοπών μας και το αγνό λάδι που “στίβει” ο πατέρας μου από ελιές που πηγαίνει μόνος του στο ελαιοτριβείο τι να πάει στραβά; :-)

    Σχόλιο από Ελένη — 1 Αυγούστου, 2009 @ 11:15 μμ

    • Και τα φασόλια κάνουν τέλεια κρύα σαλάτα. Με λεπτές φέτες ξερού κρεμμυδιού, μπόλικα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή ματζουράνας από την γλάστρα, μαϊντανό, λιαστές τομάτες σε λάδι και dressing από χτυπημένο λαδολέμονο. Ετοίμασέ την από το πρωϊ και άφησε την στο ψυγείο να πιει τα αρώματα. Οι φακές, με τόσο αγνά και γευστικά υλικά που έχεις διαθέσιμα θα γίνουν διπλονόστιμες! πες μου αν άρεσε στα παιδιά.

      Σχόλιο από Vicky — 5 Αυγούστου, 2009 @ 4:03 μμ

  4. Ξεκινάω να την φτιάξω τώρα…αυτή τη νόστιμη φακοσαλάτα! :)

    Σχόλιο από christalenergy — 10 Αυγούστου, 2009 @ 1:15 μμ

  5. Λοιπόν έχει γίνει από τα αγαπημένα μου. Δευτερη φορά σε μια βδομάδα τις έφτιαξα και τις καταευχαριστήθηκα.
    Μπράβο για τη συνταγή!

    Σχόλιο από DespinaK. — 5 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:27 μμ

    • Σ’ευχαριστώ Δέσποινα! Θα προσθέσω κι εγώ ελιές την επόμενη φορά που θα τις φτιάξω.

      Σχόλιο από Vicky — 6 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:12 μμ

  6. Ααα και ξέχασα να πω ότι τη 2η φορά πρόσθεσα και κομμάτια ελιάς που της πάνε καταπληκτικά.

    Σχόλιο από DespinaK. — 5 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:28 μμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme. Blog στο WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 36 other followers

%d bloggers like this: