Life can be TasteFULL

21 Ιουλίου, 2009

Κοτόπουλο με μπάμιες λιαστές – ένα πιάτο με ένταση και χαρακτήρα

Κοτόπουλο με μπάμιες λιαστές

Κοτόπουλο με μπάμιες λιαστές - μεστή γεύση χωρίς τα "υγρά" της μπάμιας!

Όταν ήμουν μικρή είχα τραυματική εμπειρία με τις μπάμιες, όπως μου τις σερβίριζαν στις ταβέρνες της αγαπημένης μου Κρήτης, όπου περνούσαμε τα καλοκαίρια. Ξέρετε τι εννοώ, είμαι σίγουρη!

Οι μπάμιες ήταν το τελευταίο φαγητό που δέχτηκα να τρώω μετά από πολλές-πολλές προσπάθειες της μαμάς μου. Τρώγαμε μπάμιες μόνο τα καλοκαίρια, όταν ήταν φρέσκια η παραγωγή. Αφού έπλενε τις μπάμιες, καθάριζε το σκουφάκι τους πολύ προσεκτικά να μην ανοίξει τους βλενογόνους, αλάτιζε και ράντιζε με μπόλικο ξύδι, τις άπλωνε σε λαμαρίνα σε μια στρώση και τις άφηνε στον πρωϊνό ήλιο για 2-3 ώρες να στεγνώσουν.

Ετσι ήταν ακόμα πράσινες αλλά είχαν σφίξει λίγο και είχαν χάσει τα πολλά υγρά τους εσωτερικά. Ετσι συνήθισα κι εγώ να μαγειρεύω τις μπάμιες. Αυτή τη φορά δοκίμασα να πάω ένα βήμα παρακάτω. Τις άφησα στον ήλιο περισσότερο, περίπου 6 ώρες (1-7μμ). Είχαν χάσει το χρώμα τους, είχε σφίξει η σάρκα τους και είχε μειωθεί ο όγκος τους. Μοσχοβόλαγαν όμως, ήταν ψημένες από το ξύδι,το αλάτι και τον ήλιο και -όταν άνοιξα μια- δεν είχε καθόλου υγρά μέσα της. Τέλεια, σκέφτηκα!  Αν αποκτούσαν και πιο ελκυστικό χρώμα στο μαγείρεμα, θα πετύχαινε μια χαρά το φαγητό. Πως σας φαίνονται στη φωτογραφία;

Εγιναν τέλειες για τα δικά μου γούστα. Φούσκωσαν, μαγειρεύτηκαν χωρίς να διαλυθούν και ήταν ελαφρά τραγανές στο δόντι, ενώ είχαν μαγειρευτεί στο σωστό χρόνο. Η γεύση τους ήταν μεστή, συμπυκνωμένη σαν της λιαστής τομάτας!

Η πρακτική της συντήρησης των λαχανικών για το χειμώνα, όταν δεν υπήρχε καταψύκτης, ήταν κατά κύριο λόγο το στέγνωμα στον ήλιο. Τις μπάμιες τις περνούσαν σε κλωστή -κολιέ- και αφού τις βουτούσαν σε ξύδι και αλάτι τις κρέμαγαν στον ήλιο για 2-3μέρες να στεγνώσουν καλά. Τις φύλαγαν σε πάνινες σακούλες στα κελάρια και τις φούσκωναν σε νερό για 1 ώρα, πριν τις μαγειρέψουν με χειμωνιάτικο κόκορα κρασάτο.

Δεν φτάνουμε ως εκεί πιά, ο καταψύκτης υπάρχει σε χρήση για τον χειμώνα. Όμως όσο ο ήλιος είναι κοντά μας, δοκιμάστε να κάνετε τις μπάμιες λιαστές.  Έχουν χαρακτήρα!

Υλικά (για 6 μερίδες):

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κοτόπουλο
  • 1 κιλό μπάμιες φρέσκιες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα κρασί λευκό ή 1/3 κούπας σόγια σως
  • 500 γρ φρέσκιες τομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 κοκκινη πιπεριά σε ροδέλες
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τέλος

Εκτέλεση:

Πλύντε πρώτα τις μπάμιες, στεγνώστε, αφαιρέστε το καπάκι κωνικά -με προσοχή να μην τις τρυπήσετε (δεν πειράζει κι αν τρυπήσετε μερικές, θα στεγνώσουν). Το καπάκι συνήθως είναι σκληρό, γι’αυτό το αφαιρούμε. Απλώστε σε λαμαρίνα, ραντίστε με ξύδι και αλάτι χοντρό, ανακατέψτε και αφήστε στον ήλιο για 6 ώρες να στεγνώσουν, σκεπασμένες με ένα τούλι.

Τινάξτε τις απλά, μην τις ξεπλύνετε με νερό και σωτάρετέ τις σε δόσεις με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποίησα ένα μεγάλο γουόκ αυτή τη φορά, για να έχουν το χώρο τους, με σκοπό να το βάλω στο φούρνο σαν γάστρα. Είναι βαρύ από κεραμικό και ατσάλι και διαπίστωσα τελικά πως μπορώ άνετα να μαγειρέψω σ’αυτό φαγητά που θέλουν σιγανό ψήσιμο για αρκετή ώρα, πάνω στο μάτι.

Αφήστε τις σωταρισμένες μπάμιες στην άκρη και ασχοληθείτε με το κοτόπουλο. Πλύντε και αφαιρέστε την πέτσα του, κόψτε σε κομμάτια, σωτάρετέ τα στο υπόλοιπο λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι σε κυβάκια και αφήστε μέχρι να «γυαλίσει». Σβήστε με το κρασί ή την σώγια σως (δίνει πιο σκούρο χρώμα και πολύ ωραία γεύση στο κοτόπουλο). Προσθέστε την πιπεριά και λίγη από την τομάτα. Σκεπάστε και αφήστε να ψηθεί 30 λεπτά.

Ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε τις μπάμιες πάνω από το κοτόπουλο χωρίς να ανακατέψετε. Προσθέστε την υπόλοιπη τομάτα. Ρίξτε λίγη ζάχαρη και πιπέρι. Ξύδι και αλάτι έχει ήδη το φαγητό. Σκεπάστε και συνεχίστε το ψήσιμο στο 1, για άλλη μία ώρα. Θα έχει μελώσει, χωρίς να λυώσει.

Σερβίρετε με φρέσκο μαϊντανό, τυρί φέτα και τραγανό ψωμί.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Εγώ αυτό το φαγητό πάντα το λάτρευα…. μμμμμ…. πεντανόστιμο

    Σχόλιο από ελένη — 2 Αύγουστος, 2009 @ 10:02 μμ

  2. Αντί για soya sauce γιατί όχι λίγο… πετιμέζι! Πρόκειται στην ουσία για την ελληνική soya sauce!

    Σχόλιο από Σπύρος — 10 Αύγουστος, 2009 @ 2:09 πμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: