Life can be TasteFULL

25 Ιουλίου, 2009

Baba Ghanoush – η μελιτζανοσαλάτα της Μ.Ανατολής

Baba Ghanoush - μελιτζανοσαλάτα, καπνιστή με ταχίνι

Baba Ghanoush - μελιτζανοσαλάτα, καπνιστή με ταχίνι

Baba (μπάμπα) σημαίνει μπαμπάς. Ghanoush (γκανούσσ) σημαίνει κακομαθημένος. Αυτός, λοιπόν, ο ανατολίτης μπαμπάς ήταν κακομαθημένος γιατί ήθελε κάθε μέρα να ξεκινάει το φαγητό του με μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, σαν ορεκτικό. Το να έχεις ψημένες μελιτζάνες στη φωτιά, κάθε μέρα, φαντάζομαι δεν ήταν μια απλή ιστορία. Το να θέλεις κάθε μέρα στο τραπέζι σου αυτό το ορεκτικό το καταλαβαίνω απόλυτα.

Η καπνιστή γεύση της μελιτζάνας αποκτά σώμα με το ταχίνι, τονίζεται ανάλαφρα με λίγο σκόρδο και ισορροπεί με το λεμόνι και το αλάτι. Λάδι ελιάς μπορείτε να βάλετε μόνο από πάνω, για να τυλίξει την πιτούλα που θα συνοδεύσει αυτή τη γεύση στον ουρανίσκο σας!

Για μας είναι πανεύκολο να έχουμε καπνιστές μελιτζάνες, κάθε μέρα. Η πιο εύκολη λύση είναι το bbq, είτε ηλεκτρικό είτε γκαζιού. Ψήνονται κατά παράδοση και στα μάτια της κουζίνας (παλαιού τύπου και γκαζιού, όχι στις κεραμικές εστίες) μία -μια, με υπομονή γυρίζοντας συχνά. Ψήνονται και κάτω από το γκριλ του φούρνου.

Υλικά:

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα

πιο ελαφριά :

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιές σούπας ταχίνι
  • 2 κουταλιές σούπας λεμόνι
  • αλάτι (μια πρέζα)

πιο έντονη :

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλιές σούπας ταχίνι
  • 4 κουταλιές σούπας λεμόνι
  • αλάτι (μια πρέζα)

Διακόσμηση:
Κόκκινο πιπέρι καγιέν (καίει) ή πάπρικα (δεν καίει), λάδι ελιάς, ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση:

Αφήστε να καεί η φλούδα της μελιτζάνας στο ψήσιμο για να αποκτήσει καπνιστή γεύση. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και μετά ξεφλουδίστε. Κόψτε την πάνω σε ξύλο κοπής σε κομμάτια (για να μην μείνουν οι ίνες ολόκληρες).

Συνεχίστε την εργασία σε ένα μεγάλο γουδί. Δίνει πιο καλή υφή στην σαλάτα από το μπλέντερ. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάζετε κάθε τόσο τη γεύση, για να είστε σίγουροι πόσο  ακόμα να προσθέσετε από κάποιο συστατικό.

Ρίξτε τη μελιτζάνα στο γουδί. Προσθέστε το σκόρδο. Συνθλίψτε και ανακατέψτε. Προσθέστε το λεμόνι, το ταχίνι και δουλέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνει κρεμώδης. Προσθέστε το αλάτι.

Σερβίρετε σε ρηχό πιάτο, αφήνοντας λακουβίτσες στην επιφάνεια όπου θα ρίξετε το ελαιόλαδο. Στολίζετε με όποια υλικά σας αρέσουν. Συνοδεύστε με ψημένες πίτες, ή μπαστουνάκια λαχανικών ή σερβίρετε δίπλα σε σουβλάκια ή άλλο ψητό κρέας.

6 σχόλια

  1. Μμμμ…ακούγεται πεντανόστιμο…συγχαρητήρια για την πολλή όμορφη δουλειά που κάνεις εδώ…

    Σχόλιο από Valia — 5 Αυγούστου, 2009 @ 10:45 πμ

    • Σ’ευχαριστώ Βάλια! η γεύση της είναι πολύ ντελικάτη, να την δοκιμάσεις.

      Σχόλιο από Vicky — 5 Αυγούστου, 2009 @ 3:56 μμ

  2. Το ταχινι δεν την κανει γλυκία εεε? να μου πεις έχει το σκορδακι και το λεμονακι της οποτε… ποπο φαινεται τελεια… thks

    Σχόλιο από maria x. — 6 Αυγούστου, 2009 @ 11:53 πμ

    • Καθόλου γλυκειά. Υπερισχύει η γεύση της καπνιστής μελιτζάνας. Αν την ψήσεις στο φούρνο δεν αποκτά αυτή τη γεύση ούτε μένει τόσο άσπρη. Το ταχίνι δένει με το λεμόνι και δίνει σώμα στον αραιό πολτό της μελιτζάνας. Είναι πολύ «καθαρή» η γεύση της και -αν τη δοκιμάσεις- θα την αναζητάς!

      Σχόλιο από Vicky — 6 Αυγούστου, 2009 @ 3:28 μμ

  3. Οπως το ειπάτε , εχετε απολυτο δικιο ειναι καταπληκτικη και παρα παρα πολυ εύκολη. Αν και δεν ειχα μεγαλο γουδι και την ελιωνα με δοσεις – ειναι πανευκολη.. και πολυ διαφορετικη.
    thnks xxx

    Σχόλιο από maria x. — 7 Αυγούστου, 2009 @ 10:58 πμ

    • Τώρα που ξέρεις τη βασική γεύση, μπορείς να πειραματιστείς με τα μπαχαρικά. Επέλεξε αυτά που σου αρέσουν και πρόσθετε ένα καθε φορά. Κύμινο, κάρρυ, καυτερή πιπεριά, σούμακ, carraway.

      Σχόλιο από Vicky — 7 Αυγούστου, 2009 @ 11:16 πμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: