Life can be TasteFULL

5 Αύγουστος, 2009

Αντράκλα ή γλυστρίδα – η τέλεια σαλάτα για τα καλοκαιρινά γεμιστά

Αντράκλα με ατζούρι, κρεμμύδι και κάπαρη

Αντράκλα με ατζούρι, κρεμμύδι και κάπαρη

Ποιά σαλάτα μπορεί να συνοδεύσει τις γεμιστές τομάτες;

Φαντάζομαι ότι δεν θα σκεφτόσαστε μια χωριάτικη σαλάτα. Ψημένη και φρέσκια τομάτα δεν θα ήταν ιδανικός συνδυασμός.

Θα μπορούσε να ήταν μια πράσινη σαλάτα, μαρούλι ή άλλες πρασινάδες, αλλά δεν έχουν τον χαρακτήρα που χρειάζεται για να σταθούν δίπλα στην σύνθετη γεύση των γεμιστών.

Για μένα, η ιδανική σαλάτα για τα καλοκαιρινά γεμιστά είναι η αντράκλα ή γλυστρίδα, που φυτρώνει εύκολα στις γλάστρες και πωλείται ακριβά στα σουπερ μάρκετ.

Η γεύση της – δροσερή και ελαφρά ξινή- παρέα με την σπιρτάδα του κρεμμυδιού, την φρεσκάδα του ατζουριού και την αλμύρα της κάπαρης γεμίζει δροσιά το στόμα και ισορροπεί τη γεύση του λαδερού φαγητού.

Είχα δοκιμάσει σαλάτα με πολλή αντράκλα στη πλατεία Ταξιαρχών, στην Τσαγκαράδα, στο Πήλιο, όπου ο σεφ του εστιατορίου «Αγνάντι» χρησιμοποιούσε και τα τρυφερά κοτσάκια -όχι μόνο τα φύλλα- από την αντράκλα που ξεχείλιζε στις τεράστιες πήλινες γλάστρες της πλατείας. Έχω κρατήσει την φωτογραφία από την περσινή μου επίσκεψη. Από τότε χρησιμοποιώ κι εγώ όλο το τρυφερό κλαδάκι της αντράκλας, όχι μόνο τα φύλλα.

Υλικά:

  • 1 ματσάκι αντράκλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι γλυκό, σε λεπτά φετάκια
  • 1 μεγάλο ατζούρι, κομμένο στη μέση και μετά σε λοξά φετάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
  • dressing : 2κουταλιές της σούπας ξύδι και 3 κουταλιές της σούπας λάδι, χτυπημένα
Γλυστρίδα σαλάτα με ντομάτα, κάπαρη και κρουτόν

Γλυστρίδα σαλάτα με ντομάτα, κάπαρη και κρουτόν από το "Αγνάντι"

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και πλένετε την αντράκλα. Κρατάτε τα τρυφερά κλαδάκια και πετάτε τα υπόλοιπα. Κόβετε σε κομμάτια μήκους 2-3 εκ. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα ξαναπλένετε, για να ξεπλυθούν τα μαύρα σποράκια της αντράκλας που βρίσκονται στην κορυφή του κάθε βλασταριού.

Αν τα κρατήσετε, σκορπίστε τα στη γλάστρα σας και σε λίγο θα απολαμβάνετε τη δική σας παραγωγή. Θέλει μπόλικο νερό, να θυμάστε να την ποτίζετε.

Βάλτε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπόλ : την κομμένη αντράκλα, τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες ατζούρι, την κάπαρη. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και το χτυπημένο λαδόξυδο. Ανακατέψτε απαλά να τυλιχθει με το λαδόξυδο και σερβίρετε. Μπορείτε να την αφήσετε να τραβήξει μισή ώρα το πολύ, μετά θα μαραθούν τα φύλλα της.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Λοιπον ακολούθησα την συμβουλή σου και ενθουσιάστηκα!!! Δεν περίμενα ποτέ τόσο καλό συνδυασμό. Και η γεμιστή μελιτζάνα ήταν καλή με την σαλάτα. Σε ευχαριστώ

    Σχόλιο από katia — 13 Αύγουστος, 2009 @ 4:23 μμ

  2. Χαίρομαι που ενθουσιάστηκες! Είναι πολύ δροσερή σαλάτα και δεν την συνηθίζουμε. Για μένα, καμμιά άλλη δεν συνοδεύει τόσο καλά τα γεμιστά.

    Σχόλιο από Vicky — 23 Αύγουστος, 2009 @ 10:26 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: