Life can be TasteFULL

7 Αύγουστος, 2009

Χουρμάδες γεμιστοί με μασκαρπόνε και φυστίκια Αιγίνης

Χουρμάδες γεμιστοί με μασκαρπόνε και φυστίκια Αιγίνης

Χουρμάδες γεμιστοί με μασκαρπόνε και φυστίκια Αιγίνης

Είχα δει τον Ηλία Μαμαλάκη στην Κρήτη να ετοιμάζει χουρμάδες γεμιστούς με ανθότυρο και μέλι και σκεφτόμουν πόσες παραλλαγές θα μπορούσα να δοκιμάσω με τόσο εύπλαστη πρώτη ύλη.

Ο χουρμάς έχει σαφέστατα γλυκειά γεύση και αμυλώδη, όχι όμως τόσο γλυκειά που να μην ταιριάζει και με αλμυρούς συνδυασμούς. Αρκεί οι επιλογές υλικών να είναι εξίσου διακριτικές.

Θα μπορούσα να τα σερβίρω σαν ορεκτικά, γεμίζοντάς με ένα λευκό κρεμώδες τυρί, τυλίγοντας με λεπτότατες φέτες προσούτο και περνώντας τα στιγμιαία κάτω από το καυτό γκριλ. Ελαφρά αλμυρό, ελαφρά κρεμώδες, ελαφρά γλυκό. Λίγη ένταση από σπασμένο μαύρο πιπέρι ή ξύσμα φρέσκου λεμονιού στο τυράκι θα έκανε μεγάλη διαφορά.

Αυτή τη φορά, έφτιαξα γλυκές μπουκίτσες για επιδόρπιο. Την ώρα του καφέ, αντί για μεγάλο γλυκό, έβγαλα γεμιστούς χουρμάδες πασπαλισμένους με πράσινα φυστίκια Αιγίνης. Τους γέμισα με μασκαρπόνε, μια πυκνή βελούδινη κρέμα με ήπια γεύση που αναδεικνύει τα αρώματα που του προσθέτεις. Διάλεξα να το αρωματίσω με σπασμένα σποράκια κάρδαμου και λεπτοτριμμένη φλούδα φρέσκου λεμονιού. Ήταν απόλαυση η κάθε μπουκιά!

Υλικά:

  • Χουρμάδες Medjool (μεγάλοι, τρυφεροί, πολύ καλή γεύση)
  • Κρέμα mascarpone (έτοιμη ή σπιτική)
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Μερικά σποράκια κάρδαμου (μόνο τα εσωτερικά μαύρα σποράκια σπασμένα στο γουδί)
  • Φυστίκια Αιγίνης (ξεφλουδισμένα, στεγνωμένα και μέτρια κομμένα με το μαχαίρι)

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε να ετοιμάσετε τα φυστίκια πρώτα (μια μέρα πριν, αν θέλετε να τα ξεφλουδίσετε).

Το ξέρετε ότι τα φυστίκια Αιγίνης ξεφλουδίζονται όπως και τα αμύγδαλα; οι Τούρκοι το ξέρουν, γι’αυτό οι μπακλαβάδες τους με φυστίκι έχουν αυτό το καταπληκτικό πράσινο παπαγαλί χρώμα! Τα βάζετε σε νερό που βράζει, τα αφήνετε λίγο και δοκιμάζετε να δείτε αν βγαίνει εύκολα η φλούδα τους. Μετά τα απλώνετε σε ταψάκι να στεγνώσουν όλη νύχτα. Την επομένη τα περνάτε για λίγο σε χαμηλό φούρνο (70 βαθμούς) ή τα αφήνετε στον πρωϊνό ήλιο. Όταν έχουν γίνει τραγανά, κόψτε τα σε μέτρια κομμάτια (να μην γίνουν σκόνη).

Ανοίξτε τους χουρμάδες με μια σχισμή κατά μήκος και αφαιρέστε το κουκούτσι.

Ετοιμάστε το μίγμα της κρέμας, προσθέτοντας το τριμμένο κάρδαμο και το ξύσμα λεμονιού. Δεν σας δίνω αναλογίες. Δοκιμάστε σε μια μικρή ποσότητα αν σας αρέσει ο συνδυασμός και αν ναι, πόση ένταση από τα αρωματικά θέλετε να δώσετε στην κρέμα.

Τοποθετείστε τη κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίστε τους χουρμάδες. Κάθε χουρμά που γεμίζετε, βουτήξτε τον στα κομμένα φυστίκια. Αυτά θα κολλήσουν πάνω στην κρέμα.

Τοποθετείστε σε πιατέλα, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και διατηρείστε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μέσα στην ημέρα που ετοιμάζονται.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. μιαμ μιαμ…πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο με χουρμάδες, αλλά μοιάζει νοστιμότατο!

    Σχόλιο από christalenergy — 10 Αύγουστος, 2009 @ 1:04 μμ

  2. Είναι, το δοκίμασα εγώ. Εξαιρετικές μπουκίτσες, με πολύ στυλ!

    Σχόλιο από Vicky — 23 Αύγουστος, 2009 @ 10:23 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: