Life can be TasteFULL

12 Αύγουστος, 2009

Μελιτζανάκι τουρσί – βασική προμήθεια για τον χειμώνα

Γεμισμένο μελιτζανάκι, έτοιμο να μπει στο ξύδι

Γεμισμένο μελιτζανάκι, έτοιμο να μπει στο ξύδι

Αστείος μου φαίνεται ο τίτλος! Βλέπω τα 4 βαζάκια (720ml) που ετοίμασα με 1,5 κιλό μελιτζανάκι και αναρωτιέμαι σε πόσες εβδομάδες θα έχουν τελειώσει. Για ποιό χειμώνα μιλάω;;

Παραδοσιακά το μελιτζανάκι γίνεται τουρσί ή γλυκό τον Σεπτέμβρη, όταν οι παραγωγοί θυσιάζουν τον καρπό που έχει μόλις δέσει και δεν τον αφήνουν να γίνει μεγάλη μελιτζάνα για φαγητό.

Επίσης τον Σεπτέμβρη έχει περάσει η πολλή ζέστη του καλοκαιριού και η θερμοκρασία στο σπίτι είναι πιο δόκιμη για να ωριμάσει και να διατηρηθεί το τουρσί.

Όμως, πέτυχα στη λαϊκή, μικρά στρογγυλά μελιτζανάκια και αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω το αγαπημένο τουρσί του παππού μου, που το έχω καταχωρήσει στα δύσκολα και δεν το επιχειρώ συχνά.

Αυτή τη φορά ακολούθησα τη διαδρομή: βράσιμο σε αλατισμένο νερό, γέμισμα, παραμονή στο ξύδι για 4μέρες, σύντομο βάπτισμα στο βραστό ξύδι, τοποθέτηση σε αποστειρωμένα βαζάκια, γέμισμα με λάδι.

Μικρό, στρογγυλό μελιτζανάκι σε πλήρη ωρίμανση

Μικρό, στρογγυλό μελιτζανάκι σε πλήρη ωρίμανση

Αυτό το έκανα γιατί με δυσκολεύει να έχω μεγάλα δοχεία στο ψυγείο που να καταλαμβάνουν χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτιμώ να αποστειρώνω και να φυλάω μόνο όσα βάζα έχω ανοίξει στο ψυγείο. Τα υπόλοιπα τα φυλάω, σε σκοτεινό και δροσερό χώρο, ή τα χαρίζω.

Υλικά:

  • 1 κιλό μελιτζανάκι
  • 4 καρότα κομμένα με μικρούς κύβους
  • Μακριά κλαδάκια σέλινο (ένα κλωνάρι για κάθε μελιτζανάκι)
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 πιπεριές πράσινες κέρατο, σε μικρά κυβάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μικρά κυβάκια
  • 1/2 κούπα μαϊντανό, μέτρια κομμένο
  • 1/2 κούπα φύλλα από το σέλινο, μέτρια κομμένα
  • Ξύδι (σχεδόν 700ml)
  • Λάδι (σχεδόν 3 κούπες)
  • Αλάτι για το νερό του βρασίματος και το αλάτισμα των λαχανικών
Παραμονή στο ξύδι για 4 ημέρες

Παραμονή στο ξύδι για 4 ημέρες

Εκτέλεση:

Κάνετε σχισμές στα μελιτζανάκια κατά μήκος, σταυρωτά. Δημιουργείτε έτσι τσεπούλες να μπει η γέμιση.

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτετε 2 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι.

Ρίχνετε τα κλωνάρια του σέλινου να βράσουν για 1 λεπτό. Θα πρέπει να γίνουν ευλύγιστα για να τυλίξουν τα μελιτζανάκια. Τα αφήνετε στην άκρη.

Ρίχνετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε για 3λεπτά. Κρατείστε τα εντελώς βυθισμένα στο νερό, σκεπάζοντάς τα με ένα πιάτο, για να μην αποκτήσουν καφετιές κηλίδες (το τμήμα που είναι έξω από το νερό καφετίζει). Σε 5λιτρη κατσαρόλα, τα έβρασα σε 2 δόσεις. Τα βγάζετε σε σουρωτήρι να κρυώσουν.

Σε μεγάλο μπολ ενώστε όλα τα υλικά της γέμισης (όλα τα κομμένα λαχανικά). Αλατίστε ελαφρά και ανακατέψτε καλά. Γεμίστε τις σχισμές στα μελιτζανάκια. Τυλίξτε και στερεώστε ένα κοτσάνι του σέλινου γύρω απο κάθε μελιτζανάκι.

Τοποθετείστε τα σε μεγάλο δοχείο, κοντά το ένα στο άλλο, και γεμίστε με ξύδι από κρασί. Αφήστε τα να τραβήξουν -ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το ξύδι και το πόσο ξυδάτα σας αρέσουν- από 2 έως 4 ημέρες.

Μελιτζανάκι τουρσί στο λάδι - έτοιμο για αποθήκευση ή δώρο

Μελιτζανάκι τουρσί στο λάδι - για αποθήκευση ή δώρο

Με τη ζέστη που έχουν τα σπίτια, τον μήνα Αύγουστο, οι ζυμώσεις συνεχίζονται στο τουρσί ακόμα κι αν βρίσκεται σε όξινο περιβάλλον. Αν δείτε φυσαλλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια, είναι σήμα κινδύνου. Θα πρέπει να αποστειρώσετε το τουρσί, με ένα ακόμα στάδιο επεξεργασίας.

Έβγαλα τα μελιτζανάκια από το ξύδι -σε ένα ταψί- και έβαλα το ξύδι σε κατσαρόλα να βράσει για 2 λεπτά για να σκοτωθούν όποιοι μικροοργανισμοί είχαν αναπτυχθεί. Το ξάφρισα κιόλας. Μετά έριξα σε δόσεις τα μελιτζανάκια μέσα στο βραστό ξύδι και τα άφησα για 2 λεπτά το πολύ. Τα έβγαλα σε καθαρή πιατέλα.

Διόρθωσα τα κλωναράκια του σέλινου που είχαν χαλαρώσει ή βγεί και κάθε ένα μελιτζανάκι που έφτιαχνα το τοποθετούσα σε αποστειρωμένα βάζα, το ένα κοντά στο άλλο. Γέμισα τα βάζα με λάδι ελιάς και τα έκλεισα με τα καυτά καπάκια τους.

Αν ήθελα να πάω ένα βήμα παραπέρα, θα έκανα και υγρή αποστείρωση των βάζων, βάζοντας τα σε κατσαρόλα με νερό που τα καλύπτει στα 3/4, να βράσουν για 15 λεπτά. Αλλά σταμάτησα πιο πριν. Το καπάκι τραβήχτηκε προς τα κάτω και -παρότι το λάδι ήταν κρύο- τα υπόλοιπα καυτά (βάζο, καπάκι, μελιτζάνες) δείχνουν να πέτυχαν την αποστείρωση.

Μελιτζανάκι τουρσί - ένα delicatessen από τα χέρια σας

Μελιτζανάκι τουρσί - ένα delicatessen από τα χέρια σας

Το λάδι παίρνει όλα τα αρώματα από τα λαχανικά και όταν τελειώσουν τα μελιτζανάκια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ορεκτικό ντιπ (βουτήξτε μπουκίτσες ψωμιού), στις σαλάτες, στα όσπρια και στο μαγείρεμα, φυσικά.

Τα μελιτζανάκια είναι δυνατός μεζές για τσίπουρο, ρακή, ούζο. Είναι γεμάτα άρωμα και ένταση, από το ξύδι, που έχει γλυκάνει όμως από τη συντήρηση στο ελαιόλαδο.

Advertisements

7 Σχόλια

  1. Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια. Έφτιαχνε η νονά μου, η οποία ήξερε καλά την τέχνη του. Πόσο μου άρεσε αυτό το τουρσάκι! Δυστυχώς εδώ στη Ζάκυνθο, δεν φέρνουν μικρά μελιτζανάκια. Χρόνια ψάχνω για γλυκό ή τουρσί και δεν φέρνουν. Και μόνο που τα βλέπω στην τελευταία φωτό, μου έτρεξαν τα σάλια! Να είσαι καλά!

    Σχόλιο από kiki — 12 Αύγουστος, 2009 @ 7:50 μμ

    • Δεν έχει παραγωγούς μελιτζάνας στη Ζάκυνθο; κάποιος που να έχει μποστάνι; ζήτα 2 κιλά, περίπου 80 κομμάτια θα είναι. Αν το θέλεις πολύ είμαι σίγουρη πως θα βρεις λύση. Πάντως κι εμένα η τελευταία φωτογραφία με κάνει να το ζητάω. Πήρε και πολύ ωραίο χρώμα!

      Σχόλιο από Vicky — 23 Αύγουστος, 2009 @ 10:22 μμ

  2. Τουρσάκι και ρακάκι! Μμμμ!!!

    Σχόλιο από aspros — 13 Αύγουστος, 2009 @ 8:32 πμ

    • Το έχεις δοκιμάσει, φαντάζομαι. Τέλειο, ναι! 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 23 Αύγουστος, 2009 @ 10:19 μμ

  3. τ ε λ ε ι ο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Σχόλιο από γιωτα — 28 Αύγουστος, 2009 @ 6:54 μμ

  4. βρηκα σημερα μικρα μελιτζανακια στην λαικη του νεου ηρακλειου και πηρα 2 κιλα για γλυκο και 2 κιλα για τουρσι εχω αρχισει να φτιαχνω την συνταγη σου. επειδη ειμαι ανθρωπος που δινω παραγγειλα στον λαικατζη να μου φερει και την αλλη παρασκευη. μου ειπε οτι αν βρει,( γιατι ειναι πολυ δυσκολα)θα μου φερει.αν εχεις συνταγη για γλυκο σε παρακαλω να μου την δωσεις.

    Σχόλιο από γιωτα — 28 Αύγουστος, 2009 @ 7:01 μμ

    • Σου προτείνω να κάνεις αυτή τη συνταγή (http://www.acrobase.gr/showthread.php?t=563)
      Υλικά

      35 μελιτζανάκια μικρά
      1 κιλό ζάχαρη
      35 γαρίφαλα
      αμύγδαλα ασπρισμένα
      χυμό από 5 λεμόνια
      2 κουταλιές μέλι

      Εκτέλεση

      Κόβετε τα κοτσανάκια από τα μελιτζανάκια, αφαιρείτε όλη τη φλούδα και τα χαράζετε κατά μήκος σε δύο σημεία. Τα ρίχνετε αμέσως σε νερό με το χυμό των λεμονιών για να μη μαυρίσουν. Βάζετε νερό να κοχλάσει, ρίχνετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε λίγο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε για λίγα λεπτά σε δοχείο με κρύο νερό.
      Τα σουρώνετε, τα σφίγγετε στην παλάμη σας για να φύγουν τα νερά και τα απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Στα σημεία που έχετε χαράξει, βάζετε αμύγδαλα. Στο σημείο που ήταν το κοτσανάκι καρφώνετε ένα γαρίφαλο. Βάζετε τη ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό να βράσουν, σε ανοιχτή κατσαρόλα.
      Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνετε τα μελιτζανάκια και τα αφήνετε να βράσουν (ξαφρίζοντας αν χρειαστεί) μέχρι να δέσει εντελώς το σιρόπι.
      Όταν είναι έτοιμο ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και το μέλι. Ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση το κατεβάζετε από τη φωτιά.
      Το βάζετε σε βάζα μόλις κρυώσει.

      Σχόλιο από Vicky — 31 Αύγουστος, 2009 @ 10:50 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: