Life can be TasteFULL

21 Αυγούστου, 2009

Αυγά καγιανά με κόκκινη πιπεριά και ώριμες τομάτες

Αυγά καγιανάς με κόκκινη πιπεριά και ώριμες τομάτες

Αυγά καγιανάς με κόκκινη πιπεριά και ώριμες τομάτες

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό! Δεν πιστεύω πως υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που δεν έχει στις γευστικές του/της αναμνήσεις μια γιαγιά ή μια μαμά να φτιάχνει «αυγά καγιανά» ή «αυγά με τομάτα» στα γρήγορα, σαν ένα απρογραμμάτιστο φαγητό.

Τα υλικά είναι βασικά σε κάθε κουζίνα και δεν ξέμενε κανείς από αυτά: αυγά, φρέσκια τομάτα, λάδι. Και με ό,τι παραπάνω είχε κανείς το πλούτιζε το πιάτο: πιπεριές, ελιές, ζυμωτό ψωμί, παξιμάδια…

Κι εγώ τις ίδιες αναμνήσεις έχω, φυσικά. Η δική μου μαμά έβαζε και κόκκινη πιπεριά στη σάλτσα τομάτας και μερικές φορές και κομματάκια πράσινης καυτερής πιπεριάς. Όταν σερβίριζε, πασπάλιζε με φρέσκια ρίγανη και μοσχοβόλαγε ο τόπος!

Το μυστικό στον καλό καγιανά είναι να ψήσετε καλά τη σάλτσα τομάτας ώστε να στεγνώσει όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να την αφήσετε να καεί βέβαια (σκουραίνει πάρα πολύ). Έτσι δεν θα βγάλει τα υγρά της μέσα στα αυγά και το σύνολο θα μπορέσει να ψηθεί σωστά (για να μην μυρίζουν τα αυγά) και να σερβιριστεί χωρίς να βγουν ζουμιά στο πιάτο.

Υλικά:

  • 3 κούπες τομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια (χωρίς σπόρια και ζουμιά)
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές,  σε ροδέλες
  • 6 αυγά
  • Ελιές, ρόκα και παξιμάδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίξτε λάδι να καλύψει ελαφρά τον πάτο. Προσθέστε τις τομάτες και τις πιπεριές και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν οι τομάτες, να κατεβάσουν τα υγρά τους.

Σκοπός δεν είναι να γίνει ενιαίος πολτός, θέλουμε να κρατήσουμε τα κομματάκια της τομάτας εμφανή. Γι’αυτό ανακατεύετε όσο χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κολλήσει (ή καίγεται) στον πάτο. Οι τομάτες -επειδή έχουν πολλά σάκχαρα- πιάνουν εύκολα στο τηγάνι. Κρατείστε τη θερμοκρασία μέτρια και το τηγάνι ξεσκέπαστο, να εξατμίζονται τα υγρά. Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε τη (αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, ό,τι πιστεύετε ότι χρειάζεται).

Χτυπήστε τα αυγά με σύρμα ή με πηρούνι. Πριν τα ρίξετε στο τηγάνι, βεβαιωθείτε ότι τα υγρά της τομάτας έχουν εξατμιστεί και προσθέστε λίγο ακόμα λάδι.

Ρίξτε τα αυγά και με ένα ξύλινο κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης, αρχίστε να κάνετε μικρά κυκλάκια σ’όλο το τηγάνι για να ανακατεύετε απαλά τα αυγά με τη σάλτσα, ενω αυτά ψήνονται.

Συνεχίστε μέχρι να τα δείτε να σταθεροποιούνται και να αρχίσουν να γίνονται σπυρωτά. Εδώ σταματάτε το ανακάτεμα και τα αφήνετε να ψηθούν ακόμα λίγο (είναι το στάδιο που χάνουν τη «μυρωδιά του αυγού»).

Προσθέστε φρέσκια ρίγανη ή φυλλαράκια φρέσκιας ματζουράνας ή κομμένο σε λωρίδες φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό.

Μερικές φορές, τα παιδιά μου ζητούσαν να βάλω τα παξιμαδάκια μέσα στο τηγάνι για να μαλακώσουν, με τα όποια υγρά της τομάτας είχαν μείνει. Μερικές φορές βάζαμε και φέτα στο τέλος να ζεσταθεί.

Σερβίρετε και περιχύστε με φρέσκο ελαιόλαδο. Το ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό είναι άρτυμα, δίνει παραπάνω γεύση!

9 σχόλια

  1. Εναλλακτικά – εφόσον δεν υπάρχει πιπεριά στο ψυγείο – μπορεί κανείς να βάλει λίγη κανέλα λίγο μετά αφου ρίξει τα αυγά. Σπάει την «αυγουλίλα» και δίνει εξαιρετικό άρωμα. Δοκιμασμένο! 🙂

    Σχόλιο από Παναγιώτης Παπαχατζής — 21 Αυγούστου, 2009 @ 9:20 πμ

  2. Σωστή πρόταση. Κι η αδελφή μου βάζει μπαχάρι τριμμένο, που το κάνει πιο πικάντικο και ισορροπεί εξίσου την μυρωδιά των αυγών. Αν και για μένα το μυστικό είναι να δέσει καλά η τομάτα ώστε να μην βγάλει υγρά στο αυγό και μείνει άψητο. Το φαγητό προσφέρεται για μπαχαρικά που αρέσουν στη γεύση του καθενός.

    Σχόλιο από Vicky — 23 Αυγούστου, 2009 @ 10:10 μμ

  3. να είχαμε κανα αυγουλάκι τώρα…

    Σχόλιο από aspros — 25 Αυγούστου, 2009 @ 6:51 μμ

  4. Εμμ… Mάλλον μεσογειακό παρά ελληνικό πρέπει να είναι. Το φτιάχνουν στο Λίβανο (bayde bi banadoura), το φτιάχνουν στην Τουρκία (menemen)….
    Μου αρέσει η Τούρκικη εκδοχή περισσότερο απ’όλες. Ακόμα και σήμερα στην Πόλη θα το βρείτε στο μενού σε καφέ-εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακό Τούρκικο πρωινό.

    Σχόλιο από okyrhoe — 27 Αυγούστου, 2009 @ 4:34 μμ

    • Σ’ευχαριστώ για τις νέες πληροφορίες. Είναι ένα πιάτο της Ανατολικής Μεσογείου, απ’ότι φαίνεται. Μπράβο στους Τούρκους που υποστηρίζουν τα παραδοσιακά πιάτα της κουζίνας τους στο πρωϊνό. Έτσι υποστηρίζεται και διαχέεται η γευστική κουλτούρα μιας χώρας.

      Σχόλιο από Vicky — 31 Αυγούστου, 2009 @ 10:56 μμ

  5. Αρέσει πολύ αυτή η συνταγή στην οικογένειά μας για πρωινό το Σ/Κ. Τη φτιάξαμε χτες. Αυγοντόματο την έλεγα, δεν ήξερα ότι λέγεται αυγά καγιανά. Καλή η πρόταση με το μπαχάρι, το πρόσθεσα χτες που δεν είχα πιπεριά και όντως βελτιώθηκε η γεύση. Θα τη δοκιμάσω και με πιπεριά το άλλο Σ/Κ. Οσο για το δέσιμο με τις ντομάτες συμφωνώ Βίκυ ότι είναι το μυστικό. Εδώ που ζω συχνά βρίσκω στο ψυγείο μου ντομάτες που έχουν πάρα πολύ νερό. Υπάρχει ένα δίλημμα. Αν τις μαγειρέψεις μέχρι που να φύγουν όλα τα υγρά μπορεί να μείνεις με σάλτσα που έχει φλούδες από ντομάτες. Δεν ξέρω αν έχεις καμιά ιδέα επ’ αυτού. Αν μου τύχουν τέτοιες ντομάτες προσθέτω λίγη τριμμένη φρυγανιά. Δεν ξέρω αν θα ‘ταν καλή ιδέα να προσθέσω λίγο αλεύρι αντί για φρυγανιά.

    Σχόλιο από Eleni Miltsakaki — 5 Οκτωβρίου, 2009 @ 3:56 μμ

    • Δοκίμασε μια φορά να προετοιμάσεις τις τομάτες ως εξής: ξεφλούδισέ τις (βουτάς σε καυτό νερό για 1 λεπτό), κόψε τις σε μεσαία καρέ, πασπάλισε με λίγο χοντρό αλάτι, βάλ’τις σε στραγγιστήρι (με μπολ από κάτω να μαζεύει υγρά) και άφησε στο ψυγείο όλη νύχτα να βγάλουν τα υγρά τους. Το επόμενο πρωϊ (ας είναι Σάββατο ή Κυριακή) κάνε την συνταγή με αυτή την τομάτα. Αν δεν σου αρέσει, δοκίμασε να κάνεις καγιανά με ολόκληρα τοματάκια San Marzano (κονσέρβα), που θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας. Κόφτα σε καρέ, στράγγισε τα πολλά υγρά, σωτάρισε με λάδι κλπ. Η φρυγανιά και το αλεύρι θα δώσουν μια αίσθηση κρέμας στο πιάτο, που θα αλλοιώσει το χαρακτήρα του. Πες μου αν σας άρεσε μια από τις δύο λύσεις. Είναι πολύ θρεπτικό φαγάκι για τα παιδιά.

      Σχόλιο από Vicky — 7 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:27 μμ

      • Βίκυ, ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή! Τώρα την είδα. Για κάποιο λόγο δεν πήρα το feed όταν έπρεπε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ 🙂

        Σχόλιο από mydinnertoday — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:07 μμ

  6. […] recipe for a special weekend breakfast but hey, today, it will be dinner!   Vicky has posted a recipe for this dish, which I vary only in that I saute onion  before I cook the tomatoes. I like the stronger taste. […]

    Πίνγκμπακ από Eggs with tomatoes « Mydinnertoday's Blog — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:45 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: