Life can be TasteFULL

31 Αύγουστος, 2009

Tomato chutney με λιαστές τομάτες – γευστικός συνοδός σε gourmet πρωϊνό

Tomato chutney με κατσικίσιο τυρί και ένα τέλεια τηγανισμένο αυγό

Tomato chutney με κατσικίσιο τυρί και ένα τέλεια τηγανισμένο αυγό

Αν ψάχνετε μια γλυκόξινη, πικάντικη μαρμελάδα να συνοδέψει τα πρωϊνά σας αυγά, αναζητήστε την στα chutney (τσάτνι).

Με Ινδική και κατόπιν Βρετανική προέλευση, τα chutney είναι πολύ αγαπητά και δημοφιλή εδέσματα. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: γλυκά και καυτά, αλλά και στις δύο, οι Ινδοί χρησιμοποιούν πολλά μπαχαρικά, που κάνουν σύνθετη τη γεύση.

Στην Ευρώπη το chutney έχει επικρατήσει σε πιο απλή μορφή, σαν μια παρασκευή από φρούτο-ζάχαρη-ξύδι με κάποια μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά έχουν προσαρμοστεί στα αγαπημένα κάθε χώρας, όπως και τα φρούτα άλλωστε και έτσι μια παρασκευή προσαρμόζεται σε πιο προσφιλή γούστα ανάλογα με τη χώρα.

Το τσάτνι που σας δίνω σήμερα γίνεται με λιαστές και φρέσκες τομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη. Δικά μας υλικά. Η τεχνική είναι σαν να φτιάχνεις μια σάλτσα, μόνο που περιέχει ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Το αυγό μου σας αρέσει; κατάλευκο ασπράδι, με κατακίτρινο αλλά καλά ψημένο κρόκο.

Υλικά:

  • 250 γρ. λιαστές τομάτες, σε κομμάτια – είτε αποξηραμένες είτε διατηρημένες σε λάδι
  • 1 κούπα φρέσκια τομάτα σε κυβάκια (χωρίς φλούδα και σπόρους)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1/4 κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα νερό
  • λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Tomato chutney με κατσικίσιο τυρί πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί

Tomato chutney με κατσικίσιο τυρί πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί

Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μια κουταλιά λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις τομάτες.

Σωτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια μαλακώσουν περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύδι, το νερό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Δυναμώστε τη φωτιά να έρθει σε βρασμό και μετά χαμηλώστε, σκεπάστε με το καπάκι και σιγοβράστε για μισή ώρα περίπου.

Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν μαλακώσει και οι γεύσεις να έχουν ενωθεί. Αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε να βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μοιάζει με μαρμελάδα. Όταν τραβάτε την κουτάλα στη μέση της κατσαρόλας οι δύο πλευρές δεν ενώνονται γρήγορα.

Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Ψήστε φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, απλώστε το chutney, προσθέστε λίγο κατσικίσιο τυράκι και σερβίρετε.

Advertisements

9 Σχόλια

  1. Τολμηρός συνδυασμός αλλά σίγουρα θα τον δοκιμάσω! Πως γίνεται ένα «τέλεια τηγανισμένο αυγό»;

    Σχόλιο από aspros — 1 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 8:33 πμ

    • Τέλεια τηγανισμένο θεωρείται ένα αυγό όταν το ασπράδι του παραμένει λευκό, χωρίς φουσκαλίτσες, και ο κρόκος έχει ψηθεί στο βαθμό που θέλουμε. Ενας από τους τρόπους να το ετοιμάσεις είναι σε αντικολλητικό τηγάνι, με πολύ λίγο λάδι, σε πολύ χαμηλή φωτιά.

      Σχόλιο από Vicky — 1 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:41 μμ

      • Ναι, είναι υπέροχο έτσι! Ευχαριστώ.

        Σχόλιο από aspros — 2 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 8:42 πμ

  2. Σαν λίγο βαρύ δεν το νοιώθεις για ..πρωινό;για μεσημέρι θα το έτρωγα ευχαρίστως, έφαγα μια φορά σουπιές με λιαστές ντομάτες και δεν μπορείς να φανταστείς τι όμορφες ήταν Τις κάνει ο άνδρας της φίλης μου Δρομάκι στο μαγαζί τους στη Καβάλα.

    Σχόλιο από Αχτίδα — 1 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 2:16 μμ

    • Εξαρτάται τι τρώει κανείς για πρωϊνό. Αν το συγκρίνεις με τον συνηθισμένο συνδυασμό «αυγά με μπέϊκον ή λουκάνικα» είναι πολύ ελαφρύτερο! Η γεύση του δεν είναι έντονη σαν σάλτσας. Περισσότερο σαν γλυκόξινη μαρμελάδα, η οποία ταιριάζει πολύ με το αυγό και το τυρί και δίνει γευστικό ενδιαφέρον στο πιάτο.
      Σουπιές με λιαστές τομάτες; ενδιαφέρον ακούγεται.

      Σχόλιο από Vicky — 1 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:38 μμ

  3. Πάρα πολύ ωραίο.Μπράβο σου!!!

    Σχόλιο από Νεκτάριος — 2 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 12:14 πμ

  4. Εμένα αυτά τα πλούσια πρωινά μου δημιουργούν μια ιδιαίτερη ευφορία όταν τα τρώω σπίτι. Μου θυμίζουν διακοπές.

    Σχόλιο από Ελένη — 5 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 1:05 μμ

  5. Βίκυ, διατηρείται κι αυτό σε αποστειρωμένα βάζα με την ίδια πάντα λογική και για πόσο καιρό?

    Σχόλιο από mariam — 26 Οκτώβριος, 2009 @ 11:08 μμ

    • Ναι, διατηρείται νομίζω για 6μηνες. Δεν έχω προλάβει να το τεστάρω για περισσότερο καιρό. Τελειώνει…

      Σχόλιο από Vicky — 27 Οκτώβριος, 2009 @ 10:05 πμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: