Life can be TasteFULL

9 Σεπτεμβρίου, 2009

Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο – ένα χορταστικό πιάτο σε 15 λεπτά

Σπαγγέτι με λάδι, σκόρδο, καυτερή πιπεριά και μαϊντανό

Σπαγγέτι με λάδι, σκόρδο, καυτερή πιπεριά και μαϊντανό -aglio e olio

Πιστεύω πως αυτό είναι ένα από τα πιο απλά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, φτιαγμένο με ελάχιστα υλικά: σπαγγέτι, λάδι ελιάς, σκόρδο και peperoncini (καυτερή πιπεριά – ολόκληρη ή κοπανισμένη).

Απο το Βορρά μέχρι το Νότο της Ιταλίας έχει μαγειρευτεί με παραλλαγές και προσθήκη κι άλλων υλικών για περισσότερη γεύση:

  • στο Μιλάνο προσθέτουν ψίχουλα ψωμιού, να σωταριστούν μαζί με το σκόρδο και το τσίλι, στη Νάπολη προσθέτουν κάπαρη και τοματάκια ενώ στη Σικελία προσθέτουν αντζούγες
  • στη Γένοβα προσθέτουν ξύσμα λεμονιού και βασιλικό, πριν το τελικό ανακάτεμα των υλικών

Ο μαϊντανός προστίθεται στο τέλος για το χρώμα και τη φρεσκάδα ενώ η παρμεζάνα -και γενικότερα το τριμμένο τυρί- δεν συνηθίζεται σ’αυτό το πιάτο.

Υπάρχουν μυστικά εξαιρετικής εκτέλεσης για να γίνει gourmet αυτό το πιάτο. Θέλετε να τα μάθετε;

Τα μυστικά:

1. Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν σε αλατισμένο νερό, για να είναι νόστιμα από μόνα τους. Οι Ιταλοί δίνουν μάχες να πείσουν τον κόσμο ότι αλατισμένο νερό σημαίνει 10γρ αλάτι ανά 1 λίτρο νερό.

2. Το σκόρδο κόβεται σε λεπτές φετούλες και σωτάρεται ελαφρά, ώστε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει. Μερικοί Σικελοί συνηθίζουν να ρίχνουν τις φετούλες σκόρδου να βράσουν μαζί με τα μακαρόνια αντί να τις σωτάρουν.

3.  Στο αρωματισμένο λάδι -με σκόρδο, καυτερή πιπεριά και όποια άλλα υλικά έχουμε διαλέξει- προσθέτουμε νερό από αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια για να δημιουργηθεί μια σάλτσα που θα μεταφέρει τις γεύσεις πάνω στα μακαρόνια. Έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολύ λάδι. 2 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς ανα 100γρ άβραστα σπαγγέτι είναι αρκετά.

4. Αν δεν αντέχουμε πολύ την καυτερή πιπεριά, μπορούμε να σωτάρουμε στο λάδι ολόκληρες πιπερίτσες τις οποίες θα αφαιρέσουμε, πριν ενώσουμε το αρωματισμένο λάδι με τα μακαρόνια.

5. Βγάζουμε τα σπαγγέτι από το νερό 2 λεπτά πριν το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία τους. Όταν τα ρίξουμε στο τηγάνι με το λάδι και το νερό από την κατσαρόλα, θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται.

6. Στις απλές συνταγές «βροντοφωνάζουν» τα καλά υλικά. Διαλέξτε καλή πάστα (ή φτιάξτε τη δική σας!), καλό λάδι ελιάς, αρωματικό σκόρδο, φρέσκια ή αποξηραμένη καυτερή πιπεριά και ό,τι άλλο προσθέσετε φροντίστε να αξίζει τον κόπο να μπει στο πιάτο σας!

Υλικά:

  • 500γρ σπαγγέτι (βρασμένο σε 5 λίτρα νερό με 100γρ αλάτι)
  • 10 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά τσαγιού καυτερή πιπεριά αλεσμένη (σε κλίμακα καψίματος από 1 έως 10, του δίνω 7)
  • 5 μέτριες σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια

Προαιρετικά:

  • 5 κουταλιές της σούπας ψίχουλα ψωμιού
  • ξύσμα από 1 φρέσκο λεμόνι
  • 8 πλατειά φύλλα βασιλικού κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 10 κλαδάκια μαϊντανού ψιλοκομμένα (και το τρυφερό μέρος από το κοτσάνι)
  • τυρί τριμμένο (έβαλα κεφαλοτύρι Κεφαλληνίας)

Εκτέλεση:

Αν θέλουμε να φροντίσουμε τη λεπτομέρεια, όλα τα πιάτα με ζυμαρικό ξεκινούν βάζοντας τα άδεια πιάτα να ζεσταθούν στο φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό να βράσει (σκεπασμένη για να βράσει γρηγορότερα). Όταν βράσει προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε να μην κολλήσουν.

Βάζουμε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι – το οποίο να χωρέσει αργότερα τα βρασμένα σπαγγέτι. Κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια, τα προσθέτουμε στο λάδι, μαζί με τη καυτερή πιπεριά. Τρίβουμε  μπαγιάτικο ψωμί μιας ημέρας στο τρίφτη, μετράμε τη ποσότητα που θέλουμε και την προσθέτουμε στο λάδι.

Σωτάρουμε τα υλικά στο λάδι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά τόσο όσο να μαλακώσει το σκόρδο αλλά να μην πάρει χρώμα. Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι και περιμένουμε να βράσουν τα μακαρόνια.

Δύο λεπτά πριν τον απαιτούμενο χρόνο βρασμού, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε το τηγάνι στη θέση της. Προσθέτουμε 1 κούπα από το νερό του βρασίματος στο λάδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.

Θα δείτε τα ψίχουλα να «χυλώνουν» την σάλτσα. Προσθέτουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι, πιάνοντάς τα με λαβίδα (αν τα σουρώσετε, φροντίστε να κρατήσετε κι άλλη μια κούπα από το νερό, μπορεί να χρειαστεί).

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τα φύλλα βασιλικού, το τριμμένο τυρί και το υπόλοιπο μισό λάδι. Απαλά ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά ώστε να τυλιχθούν τα σπαγγέτι με τη σάλτσα. Όσο διαρκεί αυτό το ανακάτεμα, το νερό απορροφάται από τα μακαρόνια και μεταφέρει τις γεύσεις πάνω τους. Επίσης το τυρί λυώνει και τυλίγει με ελαφριά κρέμα τα μακαρόνια. Στο τηγάνι θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ή καθόλου υγρό.

Σερβίρουμε στα ζεστά πιάτα, προσθέτουμε το μαϊντανό και περισσότερο τυρί -αν θέλουμε. Επίσης ταιριάζει πολύ το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μερικοί προτιμούν να σωτάρουν τα ψίχουλα με λίγο λάδι μόνα τους μέχρι να χρυσίσουν και να τα προσθέτουν πριν το τελικό ανακάτεμα στα υλικά, ώστε να παραμείνουν τραγανά. Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει.

Advertisements

6 Σχόλια

  1. Εξαιρετικό πιάτο. Λεπτομερείς και πολύ κατατοπιστικές οι προτάσεις σου για την τέλεια εκτέλεσή του. Σ’ευχαριστούμε!!!

    Σχόλιο από Mary — 9 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 7:30 μμ

    • Πεντανόστιμο και πανεύκολο πιάτο! να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε!

      Σχόλιο από Vicky — 14 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 1:35 πμ

  2. Kαταπληκτική ιδέα , αυτή με τα σωταρισμένα ψίχουλα .
    Λοιπόν , σήμερα … το γεύμα μας θα είναι «Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο» …
    Κι ας είναι Κυριακή .

    Σχόλιο από silia — 13 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:32 πμ

    • Αντί για «κονσέρβα» αυτή μπορεί να είναι εύκολα η απάντησή στο «τι τρώμε σήμερα;» πραγματικά σε 15 λεπτά και με ελάχιστη προετοιμασία υλικών. Αν και όσοι αγαπούν -σωστά το είπες- δέχονται με ηρεμία να φάνε μια κονσέρβα αντί για μαγειρευτό φαγητό.

      Σχόλιο από Vicky — 14 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 1:39 πμ

  3. Μπράβο Βίκυ για την επιλογή σου… είμαι μισή ιταλίδα (από την πλευρά της μητέρας μου και συγκερκιμένα απο το Piemonte) και αυτό το πιάτο το έχω φάει αλλά και μαγειρέψει πάααααρα πολλές φορές ειδικά όταν δεν ξέρω τι να φτιάξω ή βιαζόμαι. Αν θες μπορώ να μοιραστώ αυθεντικές ιταλικές συνταγές που έκανε η μητέρα μου αλλά και η γιαγιά μου (δεν μαγειρεύανε ελληνικά πιάτα, παρά μετά απο αρκετά χρόνια που ζήσανε στην Ελλάδα) και να τις αναρτήσω στο blog….

    Σχόλιο από ελένη — 28 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 3:47 μμ

    • Σ’ευχαριστώ που θέλεις να μοιραστείς τις συνταγές της οικογένειας σου, με μεγάλη μου χαρά. Θα ανοίξω μια άλλη σελίδα «Μοιραστείτε τις συνταγές που αγαπάτε» αλλά μπορείς μόνο με κείμενο να γράψεις, δεν μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία.

      Σχόλιο από Vicky — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:34 πμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: