Life can be TasteFULL

18 Σεπτεμβρίου, 2009

Fondant au chocolat – το σοκολατένιο ηφαίστειο

Fondant au chocolat - ψημένο για 12' στους 180 βαθμούς

Fondant au chocolat - ψημένο για 12' στους 180 βαθμούς

Αυτό είναι ένα γλυκό της αγάπης. Είτε είσαι ερωτευμένος με το πρόσωπο που θα το δοκιμάσει είτε είσαι ερωτευμένος με την ίδια τη σοκολάτα, όταν αυτό το γλυκό εμφανίζεται στο τραπέζι δίνει ένα ξεκάθαρο μύνημα.

Έρχεται στο τραπέζι καυτό, με ελαφρά σπασίματα στην επιφάνεια του  και περιμένει το βύθισμα του κουταλιού για να ξεχυθεί η σοκολατένια λάβα του στο πιάτο.

Αρωμάτισα τη σοκολάτα με ουϊσκι αυτή τη φορά και ήταν σαν να το έπινα με κάθε κουταλιά.

Αυτό το γλυκό είναι συγκλονιστικά εύκολο, ακόμα και για τραπέζια. Ετοιμάζετε το μίγμα από νωρίς, το βάζετε στα φορμάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο. Όταν έρθουν οι καλεσμένοι, βγάλτε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν τελειώσετε το κύριο πιάτο, πεταχτείτε στην κουζίνα και βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο. Μέχρι να μαζευτούν τα πιάτα, θα έχετε έτοιμα μικρά σοκολατένια ηφαίστεια που θα φέρουν χαμόγελα ευτυχίας στους φίλους σας.

Το καθοριστικό σημείο επιτυχίας αυτής της συνταγής είναι η πραγματική θερμοκρασία του φούρνου. Υπάρχει σχεδόν πάντα απόκλιση της ζητούμενης και της πραγματικής θερμοκρασίας. Στις περισσότερες παρασκευές δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Όχι όμως σ’αυτήν τη συνταγή!

Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο φούρνου και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του πάνελ ώστε να πετύχετε θερμοκρασία 180 βαθμών μέσα στο φούρνο. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι το γλυκό σας θα πετύχει.

Υλικά (για 8 φορμάκια):

  • 200 γρ. σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας (60 % και πάνω)
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι μαλακό ή αμύγδαλα σε σκόνη
  • 3 κουταλιές σούπας ουϊσκι ή λικέρ πορτοκάλι
  • βούτυρο και κακάο για το πασπάλισμα των μπολ

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σε μπεν μαρί, λυώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μόλις λυώσει το μίγμα, το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να ενωθεί. Προσθέτουμε το λικέρ ή το ουϊσκι και ανακατεύουμε. Να θυμόμαστε πάντα να προσθέτουμε στη λυωμένη σοκολάτα πρώτα τη λιπαρή ουσία (βούτυρο ή κρέμα γάλακτος ή γάλα) πριν προσθέσουμε το αλκοόλ, για να μην κόψει.

Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το μίγμα σοκολάτας.

Βουτυρώνουμε ελαφρά τα πυρεξάκια και πασπαλίζουμε με κακάο. Αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε στον πάγκο να πέσει όσο είναι περιττό.

Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μίγμα στα 3/4.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Στα 10 λεπτά η επιφάνεια θα σας φαίνεται μαλακή στο άγγιγμα. Μην το φοβηθείτε. Αν το βγάλετε και το αφήσετε 1 λεπτό στο πάγκο, σφίγγει όσο χρειάζεται και μπορεί να ξεφορμαριστεί μια χαρά. Είναι περισσότερο ρευστό από της φωτογραφίας.

Στα 12 λεπτά η επιφάνεια είναι πιο σταθερή στο άγγιγμα και έχει φουσκώσει λίγο περισσότερο. Το φούσκωμα δεν μας απασχολεί σ’αυτήν τη παρασκευή γιατί είναι προσωρινό (εφόσον το εσωτερικό είναι υγρό, θα καθήσει σίγουρα).

Ο γιός μου το προτιμά ψημένο στα 10′ και παγωμένο! Του αρέσει την επόμενη ημέρα γιατί η κρέμα σοκολάτας είναι μαλακή και δροσερή.

Είτε το σερβίρουμε στο μπολάκι είτε το ξεφορμάρουμε σε πιάτο.

Ξεφορμάρισμα: Μόλις  βγάλουμε το φορμάκι, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στο τοίχωμα να χαλαρώσει. Κρατώντας ένα καθαρό πανάκι σιλικόνης στο δεξί μας χέρι, τουμπάρουμε το πυρεξάκι πάνω του να ξεφορμαριστεί το γλυκό. Βγάζουμε το μπολ. Τουμπάρουμε ξανά προσεκτικά το fondant στο πιάτο που θα το σερβίρουμε.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος και κόκκινα φρούτα, αν έχουμε.

18 σχόλια

  1. απλά …. Θ Ε Ι Κ Ο!!!!!!
    είναι το ωραιότερο που έχω φάει!!!!
    Τ Ε Λ Ε Ι Ο!!!!!

    Σχόλιο από Elena — 19 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 10:05 μμ

    • Χαίρομαι πολύ! 🙂 🙂 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 21 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 3:00 μμ

  2. Έχω τρελαθεί,πάω σούπερ για τα υλικά και το ετοιμάζω.Μαζί με μία μπάλλα παγωτό λέει πολλά…….

    Σχόλιο από anastasia kalaitzidou — 21 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 2:02 μμ

    • Δώσε προσοχή στη θερμοκρασία και στο χρόνο ψησίματος. Μαλακό χειρισμό όταν ξεφορμάρεις, επίσης. Περιμένω εντυπώσεις 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 21 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 2:44 μμ

  3. Αμάν ρε συ Vicky! Τι μας κάνεις; 🙂

    Σχόλιο από Charalampos — 21 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 3:49 μμ

    • Σας δίνω εργαλεία να σαγηνεύσετε τις Σειρήνες σας 😉

      Σχόλιο από Vicky — 21 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 6:55 μμ

  4. θα δοκιμαστει αμεσα!…στη φωτο ειναι θεικο παντως..

    Σχόλιο από cook — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 4:43 μμ

  5. καλως σας βρηκα!θα τα λεμε!
    ΥΓ:τι να κανω που δεν εχω θερμομετρο?να το αφησω για αργοτερα ή να δοκιμασω ετσι?

    Σχόλιο από cook — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 6:32 μμ

    • Να δοκιμάσεις έτσι! το θερμόμετρο βοηθάει για να μην χρειάζεται να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε μόνες μας. Είναι μπούσουλας. Λοιπόν, ζέστανε το φούρνο, άστο 10 λεπτά και τσέκαρε: έχει μια μαλακή κρούστα και δεν έχει ανέβει πάνω από το χείλος. Αν το ακουμπήσεις, νομίζεις πως θα σπάσει η επιφάνεια. Όταν το βγάλεις έξω θα αρχίσει να σταθεροποιείται. Αστο λίγο, πέρασε ένα μαχαίρι γύρω γύρω προσεκτικά και ξεφορμάρισε. Αν δεν είσαι σίγουρη, σερβίρισέ το στο μπολάκι με λίγη κρύα κρέμα γάλακτος. Ξέρεις: σπας στη μέση, ρίχνεις κρέμα και τρως…

      Σχόλιο από Vicky — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 6:50 μμ

  6. πολύ ευχαριστω για τη βοηθεια!οταν το φτιαξω θα σου πω εντυπωσεις 🙂

    Σχόλιο από cook — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 6:59 μμ

  7. μόλις το φάγαμε….ΤΕΛΕΙΟ… σοκολατένιος ΘΑΝΑΤΟΣ… πολύ ευχαριστώ για τη θαυμάσια συνταγή 🙂
    (στα 12 λ. ήταν ΟΚ και ξεφορμαρίστηκε μια χαρά…)

    Σχόλιο από cook — 27 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 2:25 μμ

    • Αντε και καλό χειμώνα να περάσουμε! Μόλις πιάνει παγωνιά, η ανάταση ψυχής είναι 20λεπτά μακριά 😉

      Σχόλιο από Vicky — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 12:05 μμ

  8. Vicky yperoxo to glyko!!!To eftiaxa kai petyxe!!! eyxaristo poly gia tin istoselida. exeis teleies syntages! Bessy apo to Ypoyrgeio Paideias

    Σχόλιο από BESSY — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:22 πμ

    • Σ’ευχαριστώ πολύ Bessy! Ενημέρωσε για το site τις φίλες και συναδέλφους σου 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:55 μμ

  9. Βίκυ ότι και να σου πω ανούσιο θα είναι
    έχω δοκιμάσει μερικές από τις συνταγές σου και ότι και να πω είναι πολύ λίγο
    Σε ευχαριστούμε οικογενειακώς
    Αν μπορείς σε παρακαλώ μία συνταγή για λεμονόπιτα για ένα αγαπημένο φίλο που την λατρεύει αλλά ότι του έφτιαξα μέχρι σήμερα δεν τον πήγε στα ουράνια
    Φιλιά γλυκά και μία αγκαλιά τεράστια σαν την καρδιά σου
    Κωνσταντίνα

    Σχόλιο από Κωνσταντίνα — 25 Οκτωβρίου, 2009 @ 11:59 πμ

    • Σ’ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα για όσα καλά μου λες και γιατί μπαίνεις στον κόπο να μου γράψεις, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για εμάς τους Έλληνες. Έχω στα προγραμματισμένα φαγητά τάρτα λεμονιού, με τριφτή ζύμη και κίτρινη αρωματική κρέμα. Είναι αυτό που ζητάς;
      (Ο Παρλιάρος έχει κάνει λεμονόπιτα, τσέκαρέ την http://www.megatv.com/glykesalximies/page.asp?catid=15523&subid=20531#synt , επεισόδιο 7. Μόνο που έχει 10 αυγά.)

      Σχόλιο από Vicky — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 4:35 μμ

  10. Βίκυ μου σε ευχαριστώ εγώ πολύ για την άμεση απάντησή σου:) μου γλυκαίνεις την καρδιά με την αμεσότητα σου και το κέφι σου

    Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο φίλος αυτός όταν λεει λεμονόπιτα, το πολυ πολύ να του αλλάξουμε τα γούστα του με τη δική σου λεμονόπιτα

    Περιμένω με ανυπομονησία για τη συνταγή σου

    Υπέροχο το Ηφαίστειο σοκολάτας και τα σχόλια από τα παιδιά και τους φίλους ήταν μμμμμμμμμμμμμμμμ μιαμ μιαμ μμμμμμμμμμμμμμ τσιομπ τσιομπ μμμμμμμμμμμ :)))))))))
    Νομίζω αυτά τα επιφωνήματα τα λένε όλα!!!!!!

    Σχόλιο από Κωνσταντίνα — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:34 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: