Life can be TasteFULL

23 Σεπτεμβρίου, 2009

Τοματάκια κονσέρβα – η γλύκα του καλοκαιριού στο βάζο

Τοματάκια κονσέρβα σε γυάλινο βάζο

Τοματάκια κονσέρβα σε γυάλινο βάζο

Όπως καταλάβατε, το Σάββατο βρήκα εξαιρετικά πράγματα στη λαϊκή. Είναι μεταβατική εποχή ο Σεπτέμβρης και οι παραγωγοί -πριν αλλάξουν τις καλλιέργειές τους- μαζεύουν τρυφερούς καρπούς, μικρούς και μεγάλους. Ετσι βρήκα μικρά τοματάκια με απίστευτα μικρά σποράκια, που δεν χρειάζονται καν να τα βγάλω. Ό,τι πρέπει για κονσέρβα με ολόκληρα τοματάκια.

Επίσης, βρήκα καταπληκτικές μικρές κόκκινες  γλυκές πιπεριές, τις οποίες προετοιμάζω για δυό παρασκευές, μπουκιά και συγχώριο!

Τα τοματάκια έχουν τα μυστικά τους:

  • διαλέξτε σφικτά και μικρά τοματάκια. Σφικτά, για να μην μαλακώσουν πολύ στην επεξεργασία και μικρά, για να είναι πιο εύκολο να βράσουν μέχρι το κέντρο τους, χωρίς να μαλακώσει πολύ η εξωτερική τους επιφάνεια.
  • ξεφλουδίστε τις τομάτες, χωρίς να τρυπήσετε το κοτσανάκι τους – να μείνουν ολόκληρες
  • ετοιμάστε τις αμέσως μόλις τις αγοράσετε. Έτσι θα τις αξιοποιήσετε στην καλύτερη στιγμή τους

Αν διαλέξετε πομοντόρια, τα οποία έχουν πιο σφικτή σάρκα αλλά και πιο μεγάλους σπόρους, μπορείτε να κάνετε το ακόλουθο κόλπο: αφού έχετε ξεφλουδίσει τις τομάτες, κόψτε γενναιόδωρο κομμάτι από το κοτσάνι ώστε να αποκαλυφθούν τα «τσεπάκια» με τους σπόρους. Με ένα κουταλάκι αφαιρέστε τους. Ξεπλύνετε τις τομάτες και προχωρείστε στο βράσιμο.

Τόσο καθαρή πρέπει να είναι η επιφάνεια όταν είναι έτοιμη για τα βάζα

Τόσο καθαρή πρέπει να είναι η επιφάνεια όταν είναι έτοιμη για τα βάζα

Αν διαλέξετε μικρά τοματάκια – γίνεται και με cherry – ξεφλουδίστε τα (βουτήξτε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, βάλτε τα αμέσως σε κρύο νερό για να σφίξουν, ξεφλουδίστε τα και αφήστε τα σε μπολ χωρίς νερό) χωρίς να τα τρυπήσετε.

Βάλτε τα τοματάκια (ή τα καθαρισμένα πομοντόρια) σε μεγάλη κατσαρόλα. Καλύτερα να δουλεύετε με μικρές ποσότητες (μέχρι 2 κιλά τη φορά) για να μην ταλαιπωρούνται με τον συνωστισμό! Ετσι, το βράσιμο γίνεται πιο σωστό (περιορίζοντας την ποσότητα των βακτηριδίων που πρέπει να εξοντωθούν) και τα τοματάκια θα αποστειρωθούν και θα συντηρηθούν μια χαρά όλο το χειμώνα.

Προσθέστε πολτό τομάτας στην κατσαρόλα, αλέθοντας άλλες τομάτες στον μύλο των λαχανικών, μέχρι να σκεπαστούν τα τοματάκια.

Βάλτε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Έτσι μαζεύεται ο πρώτος αφρός, τον οποίο αφαιρείτε, και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά περίπου για 15 λεπτά. Ετσι κάθε τοματάκι έχει βράσει μέχρι το κέντρο του και αποβάλλει κάθε βλαβερή ουσία -για την κονσέρβα- η οποία μαζεύεται στην επιφάνεια σαν ένας κατακόκκινος κολλώδης αφρός. Ξαφρίζετε επιμελώς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο για να καθαρίσει και να αποστειρωθεί η τομάτα σας.

Προσθέστε αλάτι και ζάχαρη -αν χρειάζεται για να βελτιωθεί η γεύση.

Μικρά τοματάκια χωρίς μεγάλα σποράκια!

Μικρά τοματάκια χωρίς μεγάλα σποράκια!

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζετε το βρασμό για άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να είναι απόλυτα καθαρή η επιφάνεια από αφρό. Στο τέλος η επιφάνεια θα πρέπει να είναι όπως στη φωτογραφία. Τόσο καθαρή. Προσθέστε -αν θέλετε – καθαρά φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Μοιράστε πρώτα τα τοματάκια στα αποστειρωμένα και καυτά βάζα σας, χωρίς να τα πιέζετε. Βάλτε τα στο φούρνο, μέχρι να δώσετε μια ακόμα βράση στο πολτό τομάτας που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Δυναμώστε τη φωτιά, ξαφρίστε αν χρειάζεται ακόμα και γεμίστε τα βάζα με το καυτό υγρό. Σκεπάστε με τα καπάκια, αναποδογυρίστε και αφήστε τα να κρυώσουν.

Μόλις έχετε αποκτήσει μικρά ολόγλυκα τοματάκια που θα φέρνουν το καλοκαίρι στα πιάτα του χειμώνα.

Σημείωση: Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα

Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους.

Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Advertisements

6 Σχόλια

  1. τι χρήση (εκτός από σάλτσα) θα πρότεινες για τα υπέροχα ντοματάκια σου?

    Σχόλιο από greenroofs — 24 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 5:21 μμ

    • Δύσκολες ερωτήσεις βάζεις! Φυλάμε την τομάτα ολόκληρη όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε σε κομμάτια και όχι σε πολτό. Επειδή η γεύση τους είναι πολύ φρέσκια, έστω κι αν είναι σε κονσέρβα, θα τα σωτάριζα ολόκληρα να τυλιχτούν στο καυτό λάδι, με σκόρδο και φρέσκια ρίγανη και θα τα σερβίριζα μαζί με μπριζόλα, ψητό ψάρι ή το αυτονόητο, ζυμαρικά. Θα τα ψιλόκοβα -αφού τα έχω σωτάρει- και θα έφτιαχνα μια σάλσα για νάτσος ή θα έφτιαχνα μια ζεστή σαλάτα στο τηγάνι με ολόκληρα τοματάκια, κρεμμύδι και σταφίδες μουσκεμένες στο βαλσάμικο. Σου άρεσε κάποια πρόταση;

      Σχόλιο από Vicky — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 12:29 μμ

      • Και οι 2 προτάσεις σου ακούγονται υπέροχες! Ευχαριστώ. Υποθέτω ότι και οι γεμιστές πιπεριές σου με ντομάτα και φέτα θα γινόταν μια χαρά και με κονσερβαρισμένα τοματάκια.

        Σχόλιο από aspros — 30 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 9:49 πμ

  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΦΕΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΙΣΩ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΗΔΗ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΙΣΩ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΦΥΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΚΑΡΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
    ΧΑΡΑ

    Σχόλιο από ΧΑΡΑ — 27 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 1:38 μμ

    • Χαίρομαι πολύ για σας, τις τομάτες σας και το υπέροχο ντουλάπι που θα δημιουργήσετε με τις προμήθειες! Δεν έχω κάνει αντίστοιχη δουλειά με κολοκυθάκια και μελιτζάνες, αν και έχω διαβάσει σχετικές συνταγές. Να το ψάξω λίγο και να σου πω. Σκέψου λίγο και την πιθανότητα να ψήνεις μελιτζάνες στο φούρνο και να φυλάς την καθαρισμένη σάρκα τους στον καταψύκτη. Μπορείς να κάνεις μελιτζανοσαλάτα, μελιτζανοκεφτέδες, πουρέ μελιτζάνας. Θα μου άρεσε εμένα.

      Σχόλιο από Vicky — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:25 πμ

      • ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΙΚΥ! ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ, ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ Η ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΘΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΩ ΜΕ ΧΑΡΑ. ΦΙΛΙΑ

        Σχόλιο από Ανώνυμος — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 10:29 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: