Life can be TasteFULL

25 Σεπτεμβρίου, 2009

Έτοιμη σάλτσα τομάτας – από το βάζο στα μακαρόνια

Έτοιμη σάλτσα τομάτας - από το βάζο στο πιάτο

Έτοιμη σάλτσα τομάτας - από το βάζο στο πιάτο

Είπα να συμπληρώσω το αφιέρωμα στην τομάτα κάνοντας και το τελικό προϊόν : την έτοιμη σάλτσα, στην βασική της μορφή. Με κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό.

Μια marinara sauce, όπως την λένε οι Ιταλοί.

«Η σάλτσα των ναυτικών», γιατί είναι εύκολο να την φτιάξεις στο πλοίο και δεν χαλάει εύκολα, λόγω της οξύτητας της τομάτας.

«Η σάλτσα των φοιτητών» είναι στην ουσία, γιατί οι φίλες μου που σπουδάζουν ήδη παιδιά, ετοιμάζουν και στέλνουν βαζάκια έτοιμης σάλτσας για τα μακαρόνια, την πίτσα, τα nachos, τα αυγά και ό,τι άλλο τα εμπνεύσει η στιγμή.

Η μαγειρευμένη σάλτσα τομάτας είναι πολύ υγιεινό φαγητό, γιατί το λυκοπένιο της τομάτας αποδεσμεύεται πλήρως μόνο κατά το μαγείρεμα, με λάδι ελιάς.

Έτσι, ακόμα και πάνω σε τοστ να την τρώνε, μαζί με λίγο τυρί, έχουν προσφέρει στον εαυτό τους και γεύση και θρεπτική αξία.

Οι παραλλαγές στη βασική σάλτσα αρκετές. Αντί για βασιλικό, ρίγανη ή ματζουράνα. Μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι, σωτάρουμε μικρά κομματάκια καρότο και σέλερυ. Μαζί με την τομάτα προσθέτουμε κομματάκια κόκκινης γλυκιάς ή καυτερής πιπεριάς.

Υλικά:

  • 1 κιλό τομάτες  (ή μισό μπουκάλι έτοιμο πολτό φρέσκιας τομάτας)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ή 4) ψιλοκομμένο
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

προαιρετικά: 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια

Εκτέλεση:

Σωτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόδρο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι μαύρο ή άσπρο και αφήνετε να σωταριστεί.

Προσθέστε τις τομάτες σε όποια μορφή τις προτιμάτε, είτε κομμένες σε κυβάκια είτε περασμένες στο μύλο των λαχανικών. Αφαιρείτε την φλούδα τους πρώτα – βουτώντας τις για λίγο σε καυτό νερό.

Δυναμώστε τη φωτιά και ξαφρίστε -αν χρειάζεται- την σάλτσα. Χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να δέσει και να γίνει πιο πυκνή. Θέλει  απο 30′-45′ ανάλογα με τις τομάτες.  Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε τη, με ζάχαρη, αλάτι ή πιπέρι. Προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού και ανακατέψτε.

Γεμίστε τα καυτά βάζα με την καυτή σάλτσα, κλείστε με τα καυτά καπάκια και αναποδογυρίστε. Όταν κρυώσουν θα δείτε ότι τα καπάκια είναι ρουφηγμένα προς τα μέσα, σημάδι ότι έχει κλείσει αεροστεγώς η κονσέρβα και όταν την ανοίξετε θα ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ».

Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα

Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους.

Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Advertisements

12 Σχόλια

  1. Περιμένω σε λίγες ημέρες να έρθει απο το χωριό που έχει πάει η κα που με προμηθεύει με τα διάφορα και πάντα της εποχής λαχανικά για το σπίτι… κάποιες τελευταίες ντομάτες θα βρεθούν και σίγουρα θα επιχειρήσω να φτιάξω κάποια απο τις ντομάτες ή σάλτσα που μα έχεις περιγράψει…
    πάντως μπορώ να πω και να σε ευχαριστήσω, διότι μας έμαθες όλα τα μυστικά της ντομάτας και συγκεκριμένα της αποστειρωμένης ντομάτας! που τόσο πολύ πάντα ήθελα να φτιάξω…
    εύχομαι του χρόνου ο Θεός να μας έχει όλους καλά, και να μας φτιάξεις και την ντομάτα πελτέ που ανέφερες κάπου… 🙂

    Σχόλιο από ελένη — 25 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:43 πμ

  2. Καλησπέρα Βίκυ. Ερώτηση (χαζή?): Απο τη στιγμή που θα ανοίξουμε ένα βάζο σε πόσο καιρό πρέπει να το καταναλώσουμε. Για να κανονίσω σε τι μέγεθος βάζα θα τη βάλω. Είναι πολύ καλή λύση η σάλτσα γιατί οι έτοιμες όσο να το κάνεις έχουν μια παράξενη μυρωδιά. Να ‘σαι καλά.

    Σχόλιο από mariam — 25 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 7:32 μμ

    • Καμμιά ερώτηση δεν είναι χαζή. Υπάρχει κενό στην αναφορά, για να δημιουργείται η ερώτηση. Λένε ότι διατηρείται 6 μήνες στο ψυγείο. Εγώ δεν το εφαρμόζω και δεν μπορώ να το βεβαιώσω. Τη βάζω σε βάζα των 720ml και είναι ικανή ποσότητα για 500γρ σπαγγέτι (4 άτομα). Όταν ανοίξει, διατηρείται στο ψυγείο, κλεισμένη με καπάκι, για μια εβδομάδα. Η σωστή υγιεινή επηρεάζει το χρόνο και την κατάσταση. Δεν βάζεις μέσα της παρά μόνο καθαρό -κάθε φορά- κουτάλι. Καλή επιτυχία 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 25 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 10:39 μμ

  3. Όλες σου οι αναρτήσεις για τις ντομάτες με βοήθησαν πολύ. Θα φτιάξω οπωσδήποτε και τη σάλτσα! Καλό Σαββατοκύριακο!

    Σχόλιο από big mama — 25 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 10:08 μμ

  4. Βικυ καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, θα σε κουράσω όμως.
    1. Η σάλτσα σφραγισμένη διατηρείται μόνο στο ψυγείο και όχι στο ντουλάπι?
    2. Η σάλτσα εννοείς ότι διατηρείται 6 μήνες συνολικά ή ανοιγμένη στο ψυγείο, αλλά παρόλα αυτά εσύ την αφήνεις μόνο μια εβδομάδα?
    Υ.Γ. Βράζω την αποτυχημένη μαρμελάδα αυτή τη στιγμή -για να δούμε!- και μετά θα ξεκινήσω τη σάλτσα. Βοηθάει κι ο καιρός για κουζίνα σήμερα. Περιμένω την απάντησή σου κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Σχόλιο από mariam — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 8:51 πμ

    • Καλησπέρα mariam.
      1. Η σάλτσα σφραγισμένη διατηρείται εκτός ψυγείου σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
      2. Στα sites που έψαχνα αναφέρουν ότι η σάλτσα διατηρείται σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για 6 μήνες, χωρίς να κονσερβοποιηθεί σε βαζάκια. Εγώ λέω ότι την μοιράζω σε βαζάκια, κάθε βαζάκι που ανοίγω το φυλάω στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσω (σκεπασμένο με το καπάκι του) για 1 εβδομάδα. Δεν ξέρω αν αντέχει περισσότερο, γιατί το έχουμε φάει μέχρι τότε.
      Ελπίζω η μαρμελάδα να γίνει πιο κόσμια. Το δαμάσκηνο έχει πολύ πηκτίνη και η διαδικασία του φούρνου νομίζω την συγκέντρωσε όλη. Μείωσε τη ζάχαρη στα 600 γρ/ανα κιλό δαμάσκηνο, αν ξαναφτιάξεις.

      Σχόλιο από Vicky — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 6:03 μμ

  5. Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Με τις ποσότητες υλικών που δίνεις στη συνταγή φτιάχνεις ένα βάζο 720ml σάλτσας?

    Σχόλιο από mariam — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 6:09 μμ

    • Νομίζω πως ναι. Την έφτιαξα με τον έτοιμο πολτό τομάτας και δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρη. Για να είσαι σίγουρη, βάλε 1,5 κιλό τομάτας και αν δεν χωρέσει όλο στο βάζο, κάνε ένα ωραίο ντάκο (με τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω) για βραδυνό.

      Σχόλιο από Vicky — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 7:25 μμ

  6. Η μανία του άνδρα μου..έκανε τόσα γυάλινα με σάλτσες έτοιμες διαφόρων ειδών που όποιο ντουλάπι και αν ανοίξω βλέπω ντομάτα και σάλτσες.Όμως είναι μεγάλη ευκολία για εμάς τους εργαζόμενους καθώς και για γρήγορη λύση όταν κάποιοι έρχοναται αποροειδοποίητα για τραπέζι.

    Σχόλιο από Αχτίδα — 27 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 3:08 μμ

    • Τον καταλαβαίνω! Κι εμένα μου αρέσει να αξιοποιώ τα εποχιακά και να δημιουργώ απόθεμα για αργότερα. Και λύσεις σε δύσκολες μέρες.

      Σχόλιο από Vicky — 29 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 11:27 πμ

  7. omg kai 3 lol

    Σχόλιο από kjikjoi — 11 Νοέμβριος, 2009 @ 8:55 μμ

  8. πολυ ωραία συνταγη σας ευχαριστώ!!!!

    Σχόλιο από kjikjoi — 11 Νοέμβριος, 2009 @ 8:56 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: