Life can be TasteFULL

2 Οκτωβρίου, 2009

Τρυφερά pancakes – γι’ αυτούς που αγαπάτε!

Pancakes με πετιμέζι - τρυφερά και πεντανόστιμα!

Pancakes με πετιμέζι - τρυφερά και πεντανόστιμα!

Αυτό το γλυκάκι δεν είναι μόνο για τις στιγμές που απλά λαχταράτε κάτι γλυκό. Είναι για τα κυριακάτικα πρωϊνά με τον καλό σας, για τις στιγμές που θέλετε να φέρετε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στα παιδιά σας, για τις στιγμές που θέλετε να θυμίσετε πόσο γλυκειά μπορεί να είναι η ζωή.

Βάλτε αστεράκι σ’αυτήν την συνταγή. Τόσο εύκολη που μπορείτε να την θυμάστε απέξω, τόσο απλή και τόσο σίγουρη στο αποτέλεσμα.

Τρυφερά, φουσκωτά, μυρωδάτα pancakes, έτοιμα σε 30 λεπτά. Περιχυμένα με το σιρόπι που σας αρέσει:  πετιμέζι, μέλι, καραμέλα, σοκολάτα, βυσινάδα ή με καραμελωμένα μήλα και αχλάδια ή με την αγαπημένη σας μαρμελάδα.

Κι αν θέλετε να κάνετε πιο εύκολη την προετοιμασία, φτιάξτε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ, χωρίς το baking powder. Προσθέστε το, το πρωϊ, ανακατέψτε καλά, περιμένετε 5 λεπτά και ξεκινήστε το ψήσιμο. Μήπως τελικά δεν είναι τόσο δύσκολα και για ένα καθημερινό πρωϊνό; ιδιαίτερα όταν κάποιος στο σπίτι γιορτάζει;

Υλικά:

Στεγνά υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές σούπας baking powder
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 1 φακελάκι βανίλια

Υγρά υλικά:

  • 2 κούπες buttermilk (ή γάλα)
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς

Εκτέλεση:

Κοσκινίστε το αλεύρι και ενώστε τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ. Ενώστε τα υγρά σε ένα άλλο μπολ και ανακατέψτε.

Προσθέστε τα υγρά στα στεγνά. Ανακατέψτε με το σύρμα για να διαλυθούν οι σβώλοι του αλευριού.

Αφήστε για 5 λεπτά. Θα δείτε να σχηματίζονται φουσκάλες και το μίγμα να δείχνει πιο πυκνό. Μην ανακατέψετε ξανά.

Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, άδειο, σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να είμαστε σίγουρες ότι έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα.

Ρίχνετε λίγο λάδι στο κέντρο του τηγανιού. Ρίχνετε 1/2 κούπα ζύμης στο κέντρο και την αφήνετε να απλώσει μόνη της (χωρίς να κουνάτε το τηγάνι όπως στις κρέπες). Αφήνετε να σταθεροποιηθεί και να ψηθεί από την μια μεριά και την γυρίζετε από την άλλη. Καταλαβαίνετε πότε πρέπει να γυρίσετε, όταν η επιφάνεια έχει γεμίσει φουσκαλίτσες και έχει κάπως σταθεροποιηθεί.

Προσέξτε τη φωτιά, να είναι μέτρια προς χαμηλή (η δικά μου εστία πάει μέχρι το 9 και έψηνα στο 3), γιατί η ζύμη έχει ζάχαρη και κινδυνεύει να καραμελώσει και να καεί.

Η πλευρά που ψήνεται πρώτη έχει ομοιόμορφο χρώμα γιατί έχει ακουμπήσει όλη η επιφάνεια στο τηγάνι. Η δεύτερη πλευρά -επειδή έχει ήδη κάνει φουσκαλίτσες όταν την τουμπάρετε- ροδίζει κατά τόπους.

Κάθε μια που βγάζετε από το τηγάνι, ακουμπήστε σε μια σχάρα για να φύγει ο ατμός χωρίς να την υγράνει.

Ρίχνετε λίγο λάδι στο τηγάνι πριν ξεκινήσετε ξανά με νέα ζύμη.

Τρώγονται καλύτερα ζεστές αλλά μια χαρά είναι και κρύες. Αλείψτε με λίγη μερέντα, τυλίξτε τις ρολό (σε αλουμινόχαρτο) και στείλτε τις σχολείο.

21 σχόλια

  1. ονειρο !!!!

    καλημέρα

    Σχόλιο από maria bellou — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:51 πμ

    • Καλημέρα Μαρία. Δοκίμασέ τα το Σ/Κ και πες μου εντυπώσεις.

      Σχόλιο από Vicky — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:57 μμ

  2. Καλημέρα! Ωραία και αφράτα τα pancakes. Σίγουρα μια πράξη τρυφερή για όσους αγαπάμε.

    Σχόλιο από FoodJunkie — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 10:56 πμ

    • Και για σένα που είσαι σε ιδιαίτερα τρυφερή φάση αυτήν την περίοδο! Εύχομαι όλα να πηγαίνουν τέλεια 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:57 μμ

  3. Καλημέρα! Μια ερώτηση… Πόσα pancakes γίνονται με αυτή τη δοσολογία?

    Σχόλιο από mtzef — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 12:43 μμ

    • Αν θυμάμαι καλά, βγήκαν 8 pancakes με διάμετρο 16 εκ περίπου.

      Σχόλιο από Vicky — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:51 μμ

  4. Μάλλον θα τις φτιάξω το απόγευμα όταν ο γιός μου θα επιστρέψει απο τον στίβο…
    Βίκυ είσαι όλο τρομερές ιδέες… 😉
    να σου βάλω ένα μάλλον δύσκολο (για εμένα τουλάχιστον)… σουφλέ τυριών 🙂

    Σχόλιο από ελένη — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:52 μμ

    • Το δέχομαι 🙂 περίμενε κι έρχεται!

      Σχόλιο από Vicky — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:59 μμ

  5. Βίκυ μια ερώτηση… buttermilk και sour cream που βρίσκω; Έχει ο ΑΒ αν γνωρίζεις;

    Σχόλιο από ελένη — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:33 μμ

    • Buttermilk έχει ο ΑΒ,δίπλα στα γάλατα, ακόμα και στα μικρά καταστήματα. Sour cream έχει μόνο στα μεγάλα καταστήματα, δίπλα στις κρέμες γάλακτος (νομίζω πως φέρνει μια γαλλική μάρκα, πωλείται σε κεσεδάκι)

      Σχόλιο από Vicky — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 3:12 μμ

  6. merci’ 🙂

    Σχόλιο από ελένη — 2 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:13 μμ

  7. Καλησπέρα, διαβάζω το μπλογκ σας και μου αρέσει πολύ! έχω μια κορούλα 6 μηνών και αναρωτιέμαι…καμιά ιδέα για baby food πέρα από πουρέ αχλάδι, μήλο; η γλυκοπατάτα κάνει;; άσχετη ερώτηση, αλλά μου ρθε, γιατί λέω πότε θα μεγαλώσει το διαολάκι να του φτιάχνω pancakes!!

    Σχόλιο από ειρήνη — 3 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:32 μμ

    • Ο καταλληλότερος να απαντήσει είναι ο παιδίατρος. Αλλά, με την εμπειρία μου, να σε βοηθήσω να διαμορφώσεις τις ερωτήσεις; Τα παιδιά μου είχαν εξοικιωθεί με τις γεύσεις από πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να μην είχα ποτέ πρόβλημα φαγητού. Οι κανόνες βέβαια, μέχρι να μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται το φαγητό ήταν γνωστοί, σταθεροί και απαράβατοι. Θέλει σταθερότητα για να κατευθύνεις τα παιδιά στα κρίσιμα στάδια εξοικίωσης με το φαγητό.
      Να μην μακρυγορώ: στο στάδιο της κόρης σου, τα παιδιά μαθαίνουν νέες γεύσεις -σε πουρέ γιατί δεν μασάνε ακόμα- και θα πρέπει να της γνωρίζεις μια μια τις νέες γεύσεις, για να παρακολουθείς πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Μία νέα γεύση κάθε εβδομάδα είναι σωστός ρυθμός και σε μικρή ποσότητα, η οποία να αυξάνεται σταδιακά, αν αρέσει στο παιδί. Μία κουταλιά είναι αρκετή για την πρώτη φορά κάθε νέας γεύσης. Ρώτησε λοιπόν, αν μπορείς να δίνεις πουρέ από λαχανικά, δηλ. γλυκοπατάτα, πατάτα, σέλερυ, καρότο, αρακά, φινόκιο και αφού έχεις την αποδοχή της κάθε γεύσης από το παιδί- σε συνδυασμούς. Όλα τα λαχανικά μπορούν να είναι εύπεπτα αν αφαιρέσεις τις ίνες τους : τα μαγειρεύεις σε πολύ μικρά κομματάκια με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Τα περνάς στο μύλο, στις μικρές τρύπες και αυτό που θα πάρεις θα είναι ένας πολύ φυσικός πουρές, με χρώμα και γεύση.
      Επίσης, στους 7 μήνες αναπτύσσεται η συνήθεια του μασίματος. Αν το παιδί εξοικειωθεί με τη διαδικασία μασίματος θα περάσει πολύ γρήγορα και χωρίς πρόβλημα στα φαγητά σε κομματάκια, αντί για πουρέ. Θυμάμαι πως έδινα ένα μεγάλο καρότο στα παιδιά μου -σίγουρη πως δεν μπορούσαν ούτε να το καταπιούν ούτε να κόψουν κομμάτι και να πνιγούν- και ήμουν δίπλα τους, όσο αυτά προσπαθούσαν να το ροκανίσουν. Πολύ καλή γυμναστική στα ούλα τους και προετοιμασία για τα δοντάκια τους. Αυτή ήταν η 2η ερώτηση για τον παιδίατρο.
      Να χαίρεσαι τον θησαυρό σου και να προχωρήσεις τώρα, που είσαι ήδη μέσα στα γάλατα, πάνες, εμβόλια, ξενύχτια και στην επόμενη παραγγελία στον πελαργό 😉

      Σχόλιο από Vicky — 6 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:57 μμ

      • ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τη μεγάλη απάντησή σου!! μου αρέσει πολύ να μάθω στη μικρή νέες γεύσεις και να τρώει φρέσκο και σε ποικιλία φαγητό και αυτό θα κάνω! ήδη της έδωσα αβοκάντο λιωμένο, άμα έβλεπες πώς με κοιτούσε!! χαχα φιλιά

        Σχόλιο από ειρήνη — 16 Οκτωβρίου, 2009 @ 10:56 πμ

  8. Υπέροχο και εύκολο γλυκό, ό,τι πρέπει για μια χαλαρή Κυριακή, το έφτιαξα σήμερα και όπου να’ναι θα εξαφανιστεί! Φιλιά

    Σχόλιο από Ιωάννα — 11 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:17 μμ

    • Με τι το σερβίρισες; μαρμελάδα, μέλι, τι άλλο;

      Σχόλιο από Vicky — 11 Οκτωβρίου, 2009 @ 10:26 μμ

      • Θα σας πρότεινα να τα σερβίρετε και με «ταχίνι με κακάο»… μια πολύ υγιεινή και εξαιρετικά νόστιμη παραλλαγή!

        Σχόλιο από mtzef — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 11:20 πμ

  9. Με nutella, δοκίμασα και με μαρμελάδα σύκο που είχα φτιάξει από το καλοκαίρι αλλά νομίζω ότι η σοκολάτα του πάει πιο πολύ, ξυπνάει μνήμες παιδικές. Καλή σου μέρα!

    Σχόλιο από Ιωάννα — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:27 μμ

  10. […] healthy and yummy. Check the box for cooking instructions. For variety, I sometimes help her make Vicky’s pancakes that are much thicker and fluffier. Try them!  I’m offering you  the recipe in […]

    Πίνγκμπακ από Weekend post: Fluffy pancakes « Mydinnertoday's Blog — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 9:21 πμ

  11. Vicky πολύ νόστιμα τα pancakes. Τα έκανα για πρωϊνο στο Σαββατο και τα παιδιά μου ξετρελλάθηκαν. Κι εγώ το ίδιο. Τις έφαγα με νουτέλα και ήταν απίθανες. Η κόρη μου τις έφαγε με σπιτική μαρμελάδα φράουλα & βερίκοκο. Πολύ ωραία συνταγή, εύκολη και γευστική. Ευχαριστούμε.

    Σχόλιο από Mαρία — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 11:22 πμ

    • Μάθε την απέξω τη συνταγή και κάνε την όπου πηγαίνεις -σε ανιψάκια, ξαδελφάκια-, φώναξε συμμαθητές της κόρης σου σπίτι ή πήγαινέ τα σχολείο και κάνε τους γιορτή στο διάλειμμα. Θα σε λατρέψουν κι εσένα και η κόρη σου θα γίνει η πιο αγαπητή στην τάξη της!

      Σχόλιο από Vicky — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:18 μμ


RSS feed for comments on this post.

Φτιάξε δωρεάν site ή blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: