Life can be TasteFULL

7 Οκτωβρίου, 2009

Κόκκινες πιπεριές γεμιστές με ξινόχοντρο

Γλυκές κόκκινες πιπεριές γεμιστές με ξινόχοντρο

Γλυκές κόκκινες πιπεριές γεμιστές με ξινόχοντρο

Συνήθως γεμίζουμε τις πράσινες πιπεριές. Οι κόκκινες, όμως, έχουν άλλη γλύκα και πολύ πιο απαλή γεύση. Μπορείτε να γεμίσετε και πιπεριές φλωρίνης, εκτός από στρογγυλές. Διαλέχτε μικρές μακρόστενες πιπεριές. Η φλοίδα τους με το ψήσιμο μαλακώνει, αλλά αν σας ενοχλεί την αφαιρείτε στο πιάτο σας.

Η γέμιση αυτή τη φορά, κυριαρχείται από τη γεύση του ξινόχοντρου – τραχανάς με σπασμένο στάρι, κρητικό προϊόν. Όλη η γνώση για τον τραχανά, εδώ.

Ο τραχανάς ενώνεται με το σωταρισμένο κρεμμύδι, γυαλίζει με το λάδι, μαλακώνει με γάλα, το οποίο ρουφάει συνεχώς και γίνεται μια κρέμα που πήζει όσο μένει στην κατσαρόλα. Γεμίζετε τις πιπεριές όσο η γέμιση ρέει από το κουτάλι, διαφορετικά προσθέστε λίγο γάλα να ξανα-αραιώσει. Προσθέστε σταφίδες για τη γλύκα τους και δυόσμο για το άρωμα.

Εναλλακτικά ή σε συνδυασμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πληγούρι ή ρύζι.

Υλικά:

  • κόκκινες πιπεριές (όσα κομμάτια χωράει το ταψί σας)
  • 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας ξινόχοντρο για κάθε πιπεριά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/4 κούπας λάδι
  • γάλα, όσο πάρει (περίπου 500ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές (ή μαύρες)
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, αν σας αρέσει
  • αλάτι, πιπέρι, δυόσμο ξερό
  • Σάλτσα : 1 κουτί τομάτας σε κομμάτια, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίστε τις πιπεριές: αφαιρέστε τα καπάκια (κόψτε οριζόντια, βγάλτε τους σπόρους, κρατείστε τα στην άκρη) και, προσεκτικά, τους σπόρους μέσα στην πιπεριά. Πλύντε και στραγγίξτε.

Σωτάρετε το κρεμμύδι, σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και μέτρια φωτιά, με το λάδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε τον ξινόχοντρο και ανακατέψτε να τυλιχτεί με το λάδι και το κρεμμύδι. Προσθέστε γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας -σε χαμηλή φωτιά- για να μαλακώσει ο χόντρος, δηλ. το σπασμένο σιτάρι. Όσο πίνει το γάλα, προσθέτετε κι άλλο, ανακατεύοντας. Θα πρέπει να μαλακώσει τόσο ώστε να μπορείτε να δαγκώσετε εύκολα λίγο στάρι. Προσθέστε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Διορθώστε τη γεύση – αλάτι, πιπέρι. Αρωματίστε με ξερό δυόσμο. Η γέμιση πρέπει να ρέει από το κουτάλι για να γεμίσετε εύκολα τις πιπεριές. Αν έχει πήξει, ξαναπροσθέστε γάλα.

Γεμίστε τις πιπεριές, κλείστε με τα καπάκια, βάλτε τις στο ταψί. Αν τρέχει η γέμιση στις ξαπλωτές πιπεριές, ανασηκώστε τις λίγο ή στριμώξτε τις κάπως.

Ενώστε σε μπολ τα υλικά της σάλτσας, χωρίς να την ψήσετε. Περιχύστε κουταλιά κουταλιά τις πιπεριές και ρίξτε την υπόλοιπη στον πάτο του ταψιού. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 1 και μισή ώρα στους 180 βαθμούς. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο. Δοκιμάστε λίγη από τη γέμιση και τρυπήστε μια πιπεριά.

Η γέμιση θα πρέπει να είναι τρυφερή, σαν κρέμα αλλά σταθερή -δεν χύνεται, κόβεται. Όπου έχει αγγίξει την σάλτσα τομάτας έχει γίνει ροζ. Οι πιπεριές γυαλιστερές και μαλακές. Η σάλτσα δεμένη και χυλωμένη κατά τόπους, όπου έχει τρέξει λίγη γέμιση από τις ξαπλωτές πιπεριές.

Ξαναβάλτε στο φούρνο για 30′ να τραβήξει τα υγρά και, αν θέλετε, προσθέστε τριμμένο τυρί.

Το φαγάκι αυτό τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο, εξίσου καλά. Είναι πολύ ευέλικτο στα υλικά της γέμισης, τα οποία το διαφοροποιούν στη γεύση αλλά και στην υφή. Η γεύση αλλάζει αν ο τραχανάς είναι γλυκός ή ξινός. Η υφή είναι πιο κρεμώδης με τον τραχανά και πιο σπυρωτή με το πληγούρι και το ρύζι. Η τεχνική, όμως της γέμισης με γάλα -αντί της γνωστής γέμισης με τομάτα- είναι διαφορετική, νόστιμη και θρεπτική για τον χειμώνα.

6 σχόλια

  1. υπέροχη η παρουσίαση όπως πάντα !! και τι φαγάκι !!!!!!!

    καλη σου μέρα Βικάκι

    Σχόλιο από maria bellou — 7 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:46 πμ

    • Καλημέρα 🙂 Πολύ θα ήθελα να είχα σήμερα ένα ταψάκι!

      Σχόλιο από Vicky — 7 Οκτωβρίου, 2009 @ 12:09 μμ

  2. Πολύ νόστιμο φαγητό, το έφτιαξα εχθές, ο δυόσμος και η σταφίδα του δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση. Την επόμενη φορά λέω να το δοκιμάσω με πληγούρι πρέπει όμως να το έχω μουλιάσει πρώτα;
    Καλημέρα!

    Σχόλιο από Ιωάννα — 9 Οκτωβρίου, 2009 @ 11:04 πμ

    • Δεν χρειάζεται, Ιωάννα, θα μαλακώσει με το γάλα. Το πληγούρι φουσκώνει πιο εύκολα από τον ξινόχοντρο (σπασμένο στάρι). Καλό Σ/Κ.

      Σχόλιο από Vicky — 9 Οκτωβρίου, 2009 @ 4:06 μμ

  3. Τις έφτιαξα χτες , εύκολες , χρωματιστές , νοστιμότατες – μέχρι ο γιος μου έφαγε! Για όποια θέλει να αφαιρέσει το φλούδι βγαίνει πολύ εύκολα μετά το ψήσιμο.Βίκυ , τώρα πρέπει να δώσεις και ξινόχοντρο με κατσικάκι , έτσι για να ολοκληρώσουμε με τα γκουρμέ από την Κρήτη.

    Σχόλιο από Γιώτα — 15 Οκτωβρίου, 2009 @ 5:37 μμ

    • Πολύ καλή ιδέα! το βάζω στη λίστα

      Σχόλιο από Vicky — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:04 πμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: