Life can be TasteFULL

21 Οκτώβριος, 2009

Muffins με πιπεριές και τυρί – πολύχρωμες μπουκίτσες για party

Muffins με πιπεριές και φέτα

Muffins με πιπεριές και φέτα

Αγαπώ τα muffins και στις γλυκές και στις αλμυρές τους εκδοχές, γιατί είναι η εύκολη μορφή κέϊκ που μπορούμε να φτιάξουμε. Δεν θέλουν μίξερ, απλά να βραχούν τα υλικά και να διαλυθεί το αλεύρι. Δεν θέλουν κόπο, δύο μπολ μόνο, ένα για τα υγρά και ένα για τα στεγνά υλικά.

Αν έχετε αντικολλητική φόρμα, λαδώστε τις θήκες  και ψήστε έτσι. Αν δεν είναι αντικολλητική, βάλτε μέσα στις θήκες χάρτινα φορμάκια και μετά το μίγμα.

Η αρχική συνταγή, απο το περιοδικό Taste of home, προσθέτει πολύχρωμες πιπεριές στο βασικό μίγμα και φρέσκα κρεμμυδάκια. Εγώ έβαλα πράσινη πιπεριά, λίγη φέτα και τα στόλισα με μια ιδέα από τις κόκκινες γλυκόξινες πιπεριές, έτσι για την εμφάνιση. Χρησιμοποίησα τις φόρμες για μινι μάφινς και έβγαλα 24 χρυσοψημένα αλμυρά σχεδόν κεκάκια, τα οποία έστειλα -με τα «ευχαριστώ» μου- στα παιδιά που φτιάχνουν με πολύ φροντίδα το νέο tastefull site.

Πειραματιστείτε με τις γεύσεις που προτιμάτε για τη γέμιση. Κρατείστε τη ποσότητα της γέμισης στη μια κούπα υλικών και το μίγμα ζύμης, ως έχει. Βάλτε αστεράκι στη συνταγή και να έχετε πάντα buttermilk στο ψυγείο. Σε ξαφνική επίσκεψη φίλων, σε βραδιά μπάλας, για να εντυπωσιάσετε τον αγαπημένο σας ή τα παιδιά σας, αυτό το μεζεδάκι θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες.

Υλικά:

Για τη γέμιση

  • 1/2 κούπα λάδι ή βούτυρο
  • 1/3 κούπας φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλλες
  • 1/3 κούπας κόκκινες πιπεριές σε κύβους
  • 1/3 κούπας κίτρινες πιπεριές σε κύβους

Για το μίγμα ζύμης

  • 2 αυγά
  • 2/3 κούπας buttermilk ή sour cream
  • 1 και 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 και 1/2 κουταλιά γλυκού baking powder
  • 1/4 κουταλιάς γλυκού σόδα
  • 3/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά γλυκού ξερό βασιλικό
Φορμάκια για μίνι μάφινς

Φορμάκια για μίνι μάφινς

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τα υλικά της γέμισης, σωτάροντας τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές στο βούτυρο ή στο λάδι.

Σε ένα μπολ ρίξτε το buttermilk και προσθέστε τα αυγά. Κτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί ο κρόκος και το ασπράδι με το σύρμα. Προσθέστε το μίγμα της γέμισης.

Σε άλλο μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα στεγνά υλικά με το ίδιο σύρμα. Προσθέστε τα υγρά στα στεγνά υλικά. Ανακατέψτε τόσο όσο να διαλυθεί το αλεύρι -να μην έχει κόμπους- με απαλές κινήσεις. Αυτό γίνεται για να μην «ξυπνήσουμε» το δίκτυο της γλουτένης και αρχίσει να δένει το ψιχουλιαστό μίγμα του κέϊκ και το μετατρέψει σε λαστιχωτό.

Έτοιμα για δωράκι

Έτοιμα για δωράκι

Γεμίζετε τα φορμάκια σχεδόν μέχρι πάνω. Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.

Αντικαταστείστε, αν δεν έχετε:

1 κούπα Buttermilk = 1 κούπα γιαούρτι ή 1 κούπα γάλα + 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

1 κούπα sour cream = 1 κούπα γιαούρτι ή 1 κούπα κρέμα γάλακτος + 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, με buttermilk γίνονται πιο διαιτητικά και πιο ψωμένια, με sour cream γίνονται πιο μπισκοτένια (έχει περισσότερο βούτυρο).

Advertisements

8 Σχόλια

  1. Νομίζω πως το buttermilk είναι το ξινόγαλα που μοιάζει και με γάλα και με γιαούρτι αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Μπορεί επίσης κανείς να δοκιμάσει και Αριάνι αλλά είναι λίγο αλμυρούτσικο. Συμφωνώ για τα αλμυρά Μuffins, είναι τέλεια λύση για τσίμπημα. Γίνονται ωραία και με αχλάδι, καρύδι και γκοργκοντζόλα, αλλά τα μπλε τυριά δεν αρέσουν σε όλους!

    Σχόλιο από FoodJunkie — 21 Οκτώβριος, 2009 @ 2:52 μμ

    • Ναι, το ξινόγαλα είναι και κανονικά παραγόταν όταν από το γάλα αφαιρούσαν το βούτυρο. Στις μέρες μας είναι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με ειδική μαγιά -όχι μπύρας- που του δίνει ελαφρά ξινή γεύση και σύσταση αραιού γιαουρτιού, ρέει στο ποτήρι. Άραγε, το Αριάνι τι διαφορά να έχει με το buttermilk;
      Εμένα μ’αρέσουν τα μπλε τυριά, ιδιαίτερα το roquefort.

      Σχόλιο από Vicky — 21 Οκτώβριος, 2009 @ 8:59 μμ

  2. Πολύ ωραίο Βίκυ! Τέλειο! Θα μπορούσε άραγε να βάλει κανείς μέσα και κάποιο αλμυρό τυρί; Κασέρι ας πούμε ή γραβιέρα Κρήτης;

    Σχόλιο από Valia — 22 Οκτώβριος, 2009 @ 8:42 πμ

    • Νομίζω πως ναι, αν και ότι έχει κίτρινο τυρί είναι προτιμότερο να τρώγεται ζεστό. Δοκίμασε με λεπτοτριμμένο στεγνό κίτρινο τυρί (το κασέρι με προβληματίζει λίγο). Πες μου πως είναι, αν το δοκιμάσεις

      Σχόλιο από Vicky — 23 Οκτώβριος, 2009 @ 9:21 πμ

  3. καλημέρα, πανέμορφα και νοστιμότατα !!!

    φιλια

    Σχόλιο από maria bellou — 22 Οκτώβριος, 2009 @ 12:09 μμ

  4. Σαν ένα από τα … παιδιά που φτιάχνουν το tastefull website, ομολογώ πως τα muffins ήταν πραγματικά ονειρεμένα. Υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στο γλυκόξινο της πιπεριάς και στο αλμυρό. Εμείς (τα παιδιά καλέ) πάντως ενθουσιαστήκαμε. Τα εκτιμήσαμε τόσο που καθυστερούμε επίτηδες την υλοποίηση του website, για να έρθει και άλλη παρτίδα. Λέτε;

    Σχόλιο από aspros — 25 Οκτώβριος, 2009 @ 2:35 μμ

  5. Μόλις έφαγα το πρώτο… και είναι πολύ νόστιμο! 🙂

    Ωστόσο ξέχασα να βάλω το τυράκι (μάλλον ξέχασες κ εσύ να το γράψεις στη «γέμιση»).

    Όπως και να έχει συγχωρείσαι, το blog σου είναι καταπληκτικό!

    Καλό βράδι 🙂

    Σχόλιο από Γιώργος — 15 Νοέμβριος, 2009 @ 12:19 πμ

    • Το τυράκι ήταν παραλλαγή της βασικής συνταγής! μια ιδέα για το πως να προσαρμόζεις τις συνταγές σε ό,τι έχεις διαθέσιμο και σου αρέσει! Χάρηκα που σου άρεσε 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 16 Νοέμβριος, 2009 @ 12:05 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: