Life can be TasteFULL

26 Οκτωβρίου, 2009

Κανελόνια με κιμά, ψητή μελιτζάνα, ανθότυρο και βασιλικό

Κανελόνια με κιμά και ψητές μελιτζάνες

Κανελόνια με κιμά και ψητές μελιτζάνες

Με ρώτησε μια φίλη γιατί τα κανελόνια της «ζαρώνουν» στο ψήσιμο και σκέφτηκα πως έχω πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσω τα έτοιμα κυλινδρικά κανελόνια. Εχω βολευτεί να χρησιμοποιώ τα φύλλα για λαζάνια και για κανελόνια. Τα γεμίζω με όποια γέμιση θέλω, χωρίς να έχω «χωροταξικό» πρόβλημα γεμίσματος του κυλίνδρου, και τα τυλίγω σε ρολό. Στριμωγμένα στο ταψάκι, μια χαρά κρατούν το σχήμα τους.

Η λύση για το ζάρωμα πιστεύω πως είναι να βράσουν τα κανελόνια και τα λαζάνια για 3-4 λεπτά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για γέμιση, ακόμα κι αν οι οδηγίες στο πακέτο λένε να τα χρησιμοποιήσουμε άβραστα.

Αυτά τα κανελόνια γίνονται με φύλλα λαζάνια που βράζουν πρώτα να μαλακώσουν και τυλίγονται μετά σε ρολό με τα υλικά της γέμισης. Σωταρισμένος κιμάς, ψητές φέτες μελιτζάνας στο γκριλ, ανθότυρος  και φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, που ακόμα έχουμε στις γλάστρες ή βρίσκουμε στα ψυγεία των σουπερ μάρκετ. Περιχύνονται με ωμή σάλτσα τομάτας, πασπαλίζονται με τυρί και ψήνονται στο φούρνο.

Τα υλικά της γέμισης μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα υλικά που έχετε διαθέσιμα. Ψητό κοτόπουλο, σπανάκι σωταρισμένο με μυρωδικά, μανούρι, με μια αραιή μπεσαμέλ αντί για τομάτα. Ή σωταρισμένα κολοκυθάκια με κιμά, cottage cheese και σάλτσα τομάτας. Ή ψιλοκομμένα λουκάνικα μαζί με τον κιμά, με πολύχρωμες ψητές πιπεριές, δυόσμο και σάλτσα τομάτας. Στην ουσία ό,τι έχει διαθέσιμα το ψυγείο σας, μπορούν να ενωθούν σε ένα χορταστικό πιάτο .

Υλικά για 5οο γρ έτοιμα φύλλα λαζάνια

Για τον κιμά:

  • 500 γρ.κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μια φορά
  • 2  ξερά κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
  • 5 κόκκους μπαχάρι σπασμένο στο γουδί
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερό δυόσμο
  • 2 κουταλιές σούπας σόγια σως
  • 1 κονσέρβα τομάτα κομμένη
  • Λίγη ζάχαρη και λίγο ξύδι

Για τη γέμιση:

  • Μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, σε φέτες 0,5 εκ (όσες τα φύλλα λαζάνια, περίπου 30)
  • 300 γρ ανθότυρο, μαλακωμένο με το πηρούνι, ενωμένο με  1 αυγό
  • Μπόλικα φύλλα βασιλικού

Για την σάλτσα τομάτας:

  • 6 μεγάλες φρέσκες τομάτες ξεφλουδισμένες
  • Ζάχαρη, αλάτι, λάδι

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τον κιμά:

Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο λάδι και σωτάρετε τον κιμά. “Σπάστε” τον με το πηρούνι. Αφήστε να καβουρντισθεί χωρίς να κουνάτε συνέχεια (έτσι κλείνει, κρατάει τα υγρά του και γίνεται ζουμερός). Προσθέστε τα  κρεμμύδια και  τα μπαχαρικά.

Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει ο κιμάς -σημάδι ότι εξατμίστηκαν τα υγρά, σβήστε με 3 κουταλιές σούπας σόγια σως, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε.

Προσθέστε την  τομάτα, λίγη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Αφήστε να βράσουν  σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να φύγουν τα πολλά υγρά. Ο κιμάς πρέπει να είναι σχετικά στεγνός.

Ετοιμάστε τις μελιτζάνες:

Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας σε μπολ με νερό για 30 λεπτά. Στίψτε τις απαλά, αλείψτε τις με πινέλο με μια μαρινάδα από 3 κουτ.σούπας λάδι, 3 κουτ.σούπας χυμό πορτοκάλι και 2 κουτ.σούπας σόγια σως, και ψήστε τις σε γκριλιέρα. Αφήστε στην άκρη, τη μια πάνω στην άλλη.

Ετοιμάστε την σάλτσα τομάτας:

Κόψτε τις τομάτες στη μέση, αφαιρέστε τα σπόρια τους, αλέστε τις στο blender  μαζί με λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και λάδι. Κρατείστε τη φρέσκια σάλτσα στην άκρη.

Ετοιμάστε τα λαζάνια:

Σε μπόλικο νερό, βράστε σε δόσεις τα φύλλα για 3 λεπτά το πολύ (τόσο όσο να μπορούν να διπλωθούν). Βγάλτε τα -προσεκτικά να μην σπάσουν – και ακουμπήστε τα σε καθαρή πετσέτα. Όταν γεμίσει, απλώστε νέα πετσέτα πάνω τους και συνεχίστε.

Τελικό στήσιμο:

Λαδώστε μεγάλο πυρέξ ή το ταψί του φούρνου. Απλώνετε ένα φύλλο λαζάνια, πάνω του απλώνετε κιμά, φέτα/ες μελιτζάνα, ανθότυρο και φύλλα βασιλικού. Διπλώνετε από τη στενή πλευρά σε ρολό και τοποθετείτε στο ταψί. Όταν τελειώσετε, περιχύνετε τα λαζάνια – κανελόνια πια, με τη φρέσκια σάλτσα τομάτας. Πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και ψήνετε στους 170 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Δεν χρειάζεται να σκεπάσετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

10 σχόλια

  1. Θα μπορουσαν ίσως να γίνουν και με φύλλα για κρέπες?

    Σχόλιο από mariam — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:43 μμ

    • Βεβαίως, μια χαρά. Η υφή είναι διαφορετική. Στα λαζάνια πιο συμπαγής, στις κρέπες πιο αφράτη. Η λογική είναι ίδια.

      Σχόλιο από Vicky — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 3:47 μμ

  2. Βίκυ μου,δεν το είχα σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο,θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!Τελικά στη κουζίνα η φαντασία παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο,έτσι δεν είναι??

    Σχόλιο από φουλα — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:35 μμ

    • Θέλει γνώση για να μην απογοητεύεσαι από το αποτέλεσμα αλλά και φαντασία για να εξερευνείς νέα πεδία και να φέρνεις τα πράγματα στα μέτρα σου😉

      Σχόλιο από Vicky — 27 Οκτωβρίου, 2009 @ 10:21 πμ

  3. Ο Ιταλός φίλος μας πάντοτε τα βράζει τα λαζάνια του (φαντάζομαι και τα κανελόνια) πριν τα χρησιμοποιήσει. Να σου πως για τα λαζάνια ποτέ δεν αισθάνθηκα πως θέλουν βράσιμο, γιατί γινόνται ωραία, αλλά αν προκειται να τα κάνεις όπως λες (που είναι και πολύ εύκολος τρόπος γιατί το να γεμίζει κανελόνια sucks που λενε και οι Αγγλοι) είναι απαραίτητο. Όλο κόλπα είσαι πάντως🙂

    Σχόλιο από FoodJunkie — 28 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:34 μμ

  4. Vicky μου τι μάρκα κανελόνια ή λαζάνια παίρνεις?

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 7:28 μμ

    • Barilla, λαζάνια παίρνω μόνο και τα τυλίγω για κανελόνια. Τα βράζω για 3′ και για τις δύο χρήσεις. Όταν τα έβαζα άβραστα για λαζάνια, μου τράβαγαν πολύ σάλτσα και έκαναν στεγνό το αποτέλεσμα.

      Σχόλιο από Vicky — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:45 μμ

  5. Σ’ευχαριστώ θα το δοκιμάσω.

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 6:31 μμ

  6. Βίκυ φοβερά τα κανελόνια! Μόλις τα δοκιμάσαμε με τον άνδρα μου, χαλάλι η χρονοβόρα ετοιμασία. Νομίζω ότι μπορείς άνετα να τα βγάλεις ακόμα και σε επίσημο τραπέζι. Σκέφτομαι την επόμενη φορά αντί για μελιτζάνα να βάλω κολοκυθάκι. Πιστεύεις ότι θα ταιριάζει; Καλό βράδυ!

    Σχόλιο από Ιωάννα — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:24 μμ

    • Σε δικά μου τραπέζια έχουν κλέψει καρδιές αυτά τα κανελόνια! Μπορείς να ετοιμάσεις το πυρέξ από την προηγούμενη μέρα, να το φυλάξεις σκεπασμένο στο ψυγείο και να το βάλεις για ψήσιμο λίγο πριν το τραπέζι. Μια χαρά θα πάνε και τα κολοκυθάκια και γενικά τα κανελόνια με αυτόν τον τρόπο είναι δεκτικά σε κάθε είδους γέμιση. Καλό βράδυ🙂

      Σχόλιο από Vicky — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 11:56 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: