Life can be TasteFULL

28 Οκτωβρίου, 2009

Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρος

016a

Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρος

Έχω μεγαλώσει σε σπίτι που ο παππούς μου έφτιαχνε τυρί και γιαούρτι από το γάλα που έπαιρνε από τις κατσίκες του και κάνω μεγάλη χαρά, όταν μπορώ – εδώ στην πόλη- να παράγω προϊόντα από τα βασικά υλικά και να δημιουργώ ένα μίνι σύστημα οικονομίας μέσα στο σπίτι μου.

Το γιαούρτι ήταν το πρώτο από τα δύο, που έφτιαξα, χωρίς την τεχνογνωσία του παππού αλλά με την ηλεκτρική συσκευή με τα γυάλινα βαζάκια μερίδας, στα οποία βάζεις το μίγμα από το γάλα που θέλεις μαζί με ένα έτοιμο αληθινό γιαούρτι για μαγιά, τα αφήνεις μια νύχτα και το πρωϊ έχεις έτοιμα πηγμένα γιαουρτάκια, τα οποία τα παιδιά μου τιμούσαν δεόντως γιατί τα φτιάχναμε παρέα.

Το τυρί άργησα να το δοκιμάσω. Ξεκίνησα πρώτη φορά όταν είχα ένα ληγμένο γάλα το οποίο θεωρούσα σπατάλη να πετάξω. Το ζέστανα με λίγο λευκό ξύδι, μάζεψα με τρυπητή κουτάλα τα πήγματα, τα έβαλα σε ένα βουάλ πανί από μπομπονιέρα, το έδεσα στη βρύση του νεροχύτη -όπως έκανε ο παππούς- να στραγγίσει και έβγαλα ένα κεφαλάκι χλωρό τυρί, έτοιμο για κατανάλωση. Με λίγο αλάτι χοντρό και φρέσκο λάδι ήταν ποίημα πάνω σε μια φέτα ψωμί! Αυτή τη φορά, παππού, πήγα λίγο παρακάτω. Πείραξα τη γεύση και έφτιαξα το σχήμα.

Η αλήθεια είναι πως ότι γάλα χρησιμοποιήσεις τέτοια γεύση τυριού θα πάρεις.

  • Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό ή κατσικίσιο.
  • Αν βάλεις πλήρες γάλα θα είναι πιο βελούδινο το τυράκι.
  • Αν βάλεις αποβουτυρωμένο θα γίνει πιο σπυρωτό στην υφή.
  • Αν βάλεις αλάτι θα γίνει αλμυρό.
  • Αν βάλεις λίγη ζάχαρη, ψιλοκομμένη φλούδα από γλυκό πορτοκάλι και σπασμένα φυστίκια Αιγίνης θα γίνει το πιο γκουρμέ τυράκι που θα μπορούσατε να σερβίρετε σαν πρωϊνό ή σαν επιδόρπιο!

Σκεφτείτε λίγο τα διαθέσιμα υλικά και τα αρώματα που μπορείτε να δώσετε στο γάλα και θα δείτε πως μπορείτε να φτιάχνετε τη δική σας μοναδική γευστική παραλλαγή.

Αντί για ξύδι, μπορούμε να βάλουμε λεμόνι ή γιαούρτι ή buttermilk, γενικά κάτι όξινο που θα κόψει το γάλα. Ξύδι ή λεμόνι, 1/2 φλυτζάνι του καφέ, όπως λέει ο Θεόδωρος. Γιαούρτι ή buttermilk 1 κούπα, δηλαδή 250ml.

Χρησιμοποίησα γάλα της Αμερικανικής Σχολής -το οποίο μαζεύει την κρέμα του στην επιφάνεια- αν και έχει 3,5-4% λιπαρά όσο και το πλήρες γάλα και buttermilk. Όσο πιο πολύ αφήσετε να στραγγίσει το τυράκι, τόσο πιο στεγνό και σπυρωτό γίνεται. Δοκιμάστε το αρχικά μόνο με στράγγιγμα 15′ και μετά αποφασίστε αν θέλετε λιγότερο ή περισσότερο. 1 λίτρο γάλα δίνει 1 κούπα φρέσκο τυρί (όσο βλέπετε στη φωτογραφία).

Διατηρείται σκεπασμένο αεροστεγώς στο ψυγείο για μερικές μέρες. Το τρώτε έτσι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή το χρησιμοποιείτε σαν γέμιση στα ραβιόλια ή στα λαζάνια ή όπου αλλού χρησιμοποιείτε ανθότυρο.

Υλικά:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 250 ml buttermilk

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα και το buttermilk σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει στον πάτο. Αν έχετε θερμόμετρο, θέλουμε να φτάσει στους 80 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν έχετε, θα  το δείτε να αχνίζει και να φουσκώνει ελαφρά αλλά όχι να κοχλάζει.

Θα πρέπει να έχει αρχίσει να σχηματίζει πήγματα – λευκά κομμάτια- και να ξεχωρίζει ο ορός γάλακτος -υδαρές θολό υγρό. Στρώνουμε ένα πυκνοϋφασμένο πανί σε ένα σουρωτήρι με μπολ απο κάτω να μαζεύει τα υγρά. Με την τρυπητή κουτάλα που είναι σαν σίτα, ψαρεύουμε τα πήγματα μέσα από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε στο πανί (μέσα στο σουρωτήρι). Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουν κολλήσει πήγματα στον πάτο ξύνοντας με την κουτάλα. Δένουμε με ένα σπάγκο το πανί και το κρεμάμε στη βρύση για 15′. Έτσι βγάζουμε ένα στρογγυλό κεφαλάκι τυριού.

Για να φτιάξουμε ένα πιο βολικό σχήμα για το σερβίρισμα, ακολούθησα άλλο τρόπο:

  • Σε βαθύ πιάτο της σούπας έβαλα ένα μεταλλικό κύκλο χωρίς πάτο, διαμέτρου 10εκ (απο αυτούς που χρησιμοποιούν οι chefs για να σερβίρουν σε πυργάκι το φαγητό).
  • Ακούμπησα το πανί και έριξα μέσα το πηγμένο τυρί. Δεν το έκλεισα από πάνω.
  • Για τα επόμενα 15′, κάθε τόσο άδειαζα προσεκτικά το υγρό που στράγγιζε στο πιάτο.  Προς το τέλος είχα δώσει και μια κλίση στο πιάτο ακουμπώντας το πάνω σε ένα μαχαίρι.
  • Το έβαλα στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το σχήμα του.
  • Μετά το αναποδογύρισα σε ένα πιατάκι, το στόλισα με ξερά ανθάκια θυμαριού για άρωμα, το σκέπασα με μεμβράνη και το άφησα να περιμένει το πρωϊνό μας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Φέρτε τα παιδιά στην κουζίνα και δείξτε τους πως γίνεται τυρί από το γάλα. Έτσι θα μάθουν πιο εύκολα να τρώνε το άσπρο τυρί. Μάθετέ τους και το σπιτικό γιαούρτι. Είναι τόσο μαγική η διαδικασία μεταμόρφωσης του ρευστού γάλατος σε κρέμα γιαουρτιού!

Και φυσικά, τον ορό γάλακτος μην διανοηθείτε να τον πετάξετε. Εχει τόσα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Η γεύση του είναι λίγο ξινή αλλά κάνει θαυμάσια σούπα είτε με τραχανά είτε με ρύζι γλασέ. Είτε τον φυλάτε στο ψυγείο και τον καταναλώνουν όσοι γυμνάζονται, μετά από έντονη άσκηση! Άμεσα αφομοιώσιμα αμινοξέα.

29 σχόλια

  1. Απίστευτο!! Έτσι εύκολα κι απλά?? Ο μικρός μου (τρόπος του λέγειν μικρός) τρελλαίνεται για ανθότυρο. Θα το φτιάξουμε μαζί. Κι όπως του αρέσει να ανακατεύεται στη κουζίνα κάποια στιγμή θα το φτιάχνει και μόνος του. Να ‘σαι καλά. Καλημέρα.

    Σχόλιο από mariam — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:22 πμ

    • Για τους Ιταλούς η φρέσκια ρικότα με ζάχαρη είναι από τα πρώτα αγαπημένα γλυκά των παιδιών. Πως μας έφτιαχναν οι δικές μας γιαγιάδες ψωμί βρεγμένο με νερό πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα; Έτσι κι αυτοί!

      Σχόλιο από Vicky — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 5:32 μμ

  2. Ενα υποπροϊόν της διαδικασίας παρασκευής τυρίου είναι και η μυζήθρα.
    Τον ορό γάλακτος (στο χωριό μου τον λένε τρόγαλο) τον βάζετε σε κατσαρόλα και τον βράζετε κανονικά, σιγά-σιγά θα εμφανίσει στην κορυφή του μια πέτσα, όταν αρχίσει να κοχλάζει καταβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Στραγγίζετε όλο το υγρό της κατσαρόλας σε μια γάζα ή σε ένα πυκνό τουλπάνι και τα βάζετε να στραγγίσουν στον νεροχύτη. Αυτό που θα μαζέψετε είναι η μυζήθρα σας. Καλή όρεξη ;-))

    Σχόλιο από Evangelia — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:31 πμ

  3. τι να πω βρε παιδί μου με εσένα !!! παλι ζωγράφισες, σε συνταγή και σε παρουσίαση! αυτα τα λουλουδακια του θυμαριου με αποτελείωσαν !!!!! τυράκι δεν ξέρω αν θα φτιάξω αλλά το ποστ σου το απόλαυσα παρα πολύ !!!

    τα συγχαρητήρια μου !!

    Σχόλιο από maria bellou — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 10:37 πμ

    • Σ’ευχαριστώ Μαρία μου. Κι εγώ ταξίδεψα με το ποστ σου για το Βίκο και τα Ζαγοροχώρια, κι ένας Θεός ξέρει πόσο θα’θελα να ήμουν στα Ιωάννινα αυτές τις μέρες!

      Σχόλιο από Vicky — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:18 μμ

  4. Συγχαρητήρια! Δεν είναι μόνο ότι τα παρουσιάζεις τόσο όμορφα, είναι και ότι πράγματα που σε όλους εμάς φαίνονται τόσο δύσκολα, εσύ τα κάνεις να φαίνονται πανεύκολα!

    Σχόλιο από big mama — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 12:28 μμ

    • Πολύ χαίρομαι! Γιατί έτσι προχωράμε όλοι παρέα βήμα-βήμα. Το φρέσκο τυράκι πάντως είναι πανεύκολο και σηκώνει δημιουργικά ψαξίματα!

      Σχόλιο από Vicky — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:04 μμ

  5. Μόνο 15 λεπτά στράγγισμα;!
    Παλιότερα είχα φτιάξει, αλλα η συνταγή έλεγε για ολονύχτιο στραγγισμα αν θυμάμαι καλά, κάτι που με έκανε να μην το ξαναδοκιμάσω. Αλλα για 15 λεπτά δεν το συζητώ, αξίζει να το ξαναδοκιμάσω.
    Buttermilk που βρίσκω και μήπως να το ζητήσω κάπως αλλιώς;

    Σχόλιο από despinak — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 4:59 μμ

    • H συσκευασία γράφει buttermilk ξυνόγαλα, πωλείται στον ΑΒ δίπλα στα γάλατα.

      Σχόλιο από Vicky — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 5:29 μμ

  6. Λοιπόν όταν είπα θα το φτιάξω το εννοούσα. Πριν λίγο το προσπάθησα αλλα κάτι συμβαίνει.
    Έβαλα ένα λίτρο γάλα αμερικάνικης γεωργικής σχολής, μισό φλυτζάνι (ελληνικού καφε) λεμόνι γιατί δεν βρήκα buttermilk και τα έβαλα να ζεσταθούν. Άρχισε να κάνει πηχτώνει αρκετά, αλλα μετά από λίγο εξαφανίστηκαν τα κομάτια που είχαν δημιουργηθεί. Το έβγαλα από τη φωτιά μόλις φούσκωσε αλλα εμεινε απλώς ένα κάπως πηχτό γάλα.
    Μήπως φταίει το αλάτι που έριξα;
    Μπορώ να το σώσω; 🙂

    Σχόλιο από Δέσποινα — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:03 μμ

    • Αφησέ το να κρυώσει, λογικά θα έχει κόψει. Ο Θόδωρος λέει να ζεστάνουμε πρώτα το γάλα και μετά να ρίξουμε το λεμόνι. Αλλά δεν νομίζω να μην κόψει αν τα βάλεις και τα δύο μαζί. Έχεις συρμάτινη κουτάλα ή πανάκι πυκνής ύφανσης; έλα πες ότι έγινε!

      Σχόλιο από Vicky — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:25 μμ

  7. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
    Κάτι έγινε τελικά, απλά βγήκε λιγότερη ποσότητα. Στραγγίζει στο τουλπάνι του.
    Δεν πειράζει μαθαίνω. Μάλλον έπρεπε να το βγάλω από τη φωτιά νωρίτερα. Το έβρασα περισσότερο απ’ότι έπρεπε.
    Θα το ξαναφτιάξω συντομα, έτσι κι αλλιώς είναι τόσο εύκολο. Σ’ευχαριστώ και πάλι.

    Σχόλιο από Δέσποινα — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:38 μμ

  8. το buttermilk που θα το βρω? υπαρχει καποια συγκεκριμενη ονομασια στην αγορα?

    Σχόλιο από me — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 11:22 μμ

    • H συσκευασία γράφει ΔΡΟΣΑΤΟ buttermilk ξυνόγαλα, είναι της ΦΑΓΕ, πωλείται στον ΑΒ δίπλα στα γάλατα.

      Σχόλιο από Vicky — 30 Οκτωβρίου, 2009 @ 12:48 πμ

  9. Έχω φτιάξει κάτι σαν το τυρί που περιγράφεις Vicky! Το ήξερα σαν Πανίρ και το έφτιαξα με γάλα και χυμό lime! Χωρίς αλάτι είναι πιο κρεμώδες. Το αλάτι το κάνει νόστιμο, μα το αφυδατώνει περισσότερο. Το έχουμε χαρεί με διάφορες παραλλαγές: φρέσκο σκέτο, με μέλι, με πάπρικα και μαγειρεμένο σε τάρτες με σπανάκι.
    Θα δοκιμάσω και με buttermilk! Πρέπει να είναι πολύ ωραίο το αποτέλεσμα! Ευχαριστώ για τις ιδέες!

    Σχόλιο από Αγγελική Ν — 30 Οκτωβρίου, 2009 @ 5:25 μμ

    • Αγγελική, το σχόλιό σου με έβαλε να ψάξω. Το πανίρ γίνεται με τον ίδιο τρόπο, μόνο που στο σουρωτήρι συνηθίζουν να βάζουν ένα βάρος πάνω στο τυρί για 15′, για να βγάλει περισσότερα υγρά και να είναι πιο σφικτό. Το πανίρ, λοιπόν, είναι μια πρεσαριστή ρικότα. Ωραία ιδέα το lime, θα δίνει και άρωμα στο τυρί. Κι αν βάζαμε και ξύσμα lime, την ώρα που ρίχνουμε τα πήγματα στο πανί; φρέσκο τυρί-καμβάς δημιουργίας!!!

      Σχόλιο από Vicky — 1 Νοεμβρίου, 2009 @ 7:11 μμ

      • Βίκυ μου, η συνταγή έλεγε για βάρος αλλά δεν το έκανα γιατί στο φρέσκο τυρί μου αρέσει να μην είναι σφικτό. Έβαλα και ξύσμα σε μια δοκιμή και μας άρεσε πολύ για πρωινό! Δοκίμασέ το!
        Έχω βάλει μέσα στο τυράκι μέχρι και μπλουμπέρις! Πραγματικός καμβάς! Φαντασία να έχεις!
        Έφτιαξα την πρότασή σου, με buttermilk, σήμερα! Φαίνεται τέλειο! Θα δοκιμαστεί με κρασάκι, λίγα καρύδια, αχλάδι γλυκό και σπιτικό ψωμί σε λίγο!

        Σχόλιο από Αγγελική Ν — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 7:47 μμ

      • Μ’αρέσεις πολύ γιατί γράφεις και μαγειρεύεις με ενθουσιασμό! Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω γνωρίσει τόσες εξαιρετικές μαγείρισσες!

        Σχόλιο από Vicky — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:48 μμ

  10. Θα το δοκιμάσω μόλις έχω χρόνο γιατί αυτές τις μέρες είμαι φουλ από διάφορες ασχολίες!!
    Μάλιστα πολύ μου άρεσε αυτή η παραλλαγή με πορτοκάλι φιστίκια κλπ.

    Σχόλιο από Ξανθή — 30 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:27 μμ

  11. Το έφτιαξα χτες βράδυ σε διπλή δόση πανεύκολα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ένα το άφησα σκέτο για το γιό μου. Το άλλο το χώρισα στα τρία κι άρχισα τα πειράματα. Ένα με ξύσμα πορτοκαλιού και ψιλοκομμένα καρύδια, ένα με ξύσμα πορτοκαλιού και ψιλοκομμένο άνιθο και ένα με ξύσμα λεμονιού και μικρά κομματάκια ξερού σύκου.
    Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΑ! Θα ακολουθήσουν κι άλλες δοκιμές, κυρίως γλυκιές, και βλέπουμε. Καλό μεσημέρι σε όλους σας.

    Σχόλιο από mariam — 31 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:05 μμ

    • Αααα, ξέχασα! Αυτό με το καρύδι και το πορτοκάλι πάει εξαιρετικά με ζεστό ψωμί και λίγο μέλι από πάνω. Χαίρεται ξανά..

      Σχόλιο από mariam — 31 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:08 μμ

      • Μπράβο Μαράκι! ξεχειλίζεις από ιδέες. Τυχερό το σπιτικό σου!

        Σχόλιο από Vicky — 1 Νοεμβρίου, 2009 @ 7:13 μμ

  12. TI ENNOEIΣ BUTERMILK?

    Σχόλιο από NINA TΣΑΒΟΥ — 1 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:54 μμ

    • Τελικά το διάβασα πιο πάνω και όλα καλα………………

      Σχόλιο από NINA TΣΑΒΟΥ — 1 Νοεμβρίου, 2009 @ 6:06 μμ

  13. πως μπορούμε να φτιάξουμε γιαούρτι Βίκυ μας?

    Σχόλιο από ninatsavou — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 1:02 μμ

    • Πανεύκολα με την ηλεκτρική συσκευή. Μπελαλίδικα με τον παραδοσιακό τρόπο γιατί θέλεις τσανάκες, κουβέρτες και χώρο διαθέσιμο που δεν νομίζω να έχουμε στα σπίτια μας.

      Σχόλιο από Vicky — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 4:10 μμ

      • Για το γιαούρτι «βολεύτηκα» με μια ισοθερμική τσάντα (αυτή που χρησιμοποιούμε για να κρατάμε κρύα τα τρόφιμα που μεταφέρουμε το καλοκαίρι) που ίσα που χωράει το πυρέξ μου. Ούτε τσανάκες, ούτε κουβέρτα, ούτε πολύ χώρος στην κουζίνα…

        Σχόλιο από Αγγελική Ν — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 7:55 μμ

      • Τέλεια ιδέα! Δεν έχω φτιάξει γιαούρτι εκτός της μικρής ηλεκτρικής συσκευής, αν και έχω διαβάσει πως κάποιοι το κάνουν σε πυρέξ στο φούρνο τους. Αν έχεις όρεξη, γράψε σαν σχόλιο πως το φτιάχνεις.

        Σχόλιο από Vicky — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:50 μμ

      • Γιαούρτι στην Αθήνα έφτιαχνα και εγώ στην συσκευή με τα μικρά βαζάκια. Μα, εδώ δεν έχω… Έτσι λοιπόν έκανα ότι γράφει στην Μικρή κουζίνα, στη συνταγή για το γιαούρτι με το θερμόμετρο, δες το λιγκ «http://mikrikouzina.blogspot.com/2009/01/blog-post_23.html». Μόνο επειδή βαριέμαι κουβέρτες κλπ έβαλα το πυρέξ σκεπασμένο, ζεστό, στην ισοθερμική τσάντα…Από κει και πέρα η ζύμωση έγινε σε 6 ώρες και τα υπόλοιπα γίνονται όπως αναφέρονται στην συνταγή. (Και εγώ χαίρομαι που σε διαβάζω! …με φέρνεις σε αμηχανία με τα καλά σου λόγια :-))

        Σχόλιο από Αγγελική Ν — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:50 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: