Life can be tasteFULL

31 Οκτωβρίου, 2009

Κυδωνόπαστο – ένα delicatessen από τα χέρια σας

Kυδωνόπαστο 1

Κυδωνόπαστο

Το κυδωνόπαστο είναι σπάνιο delicatessen στις μέρες μας. Γίνεται από τη ψημένη σάρκα του φρούτου, η οποία πολτοποιείται, ενώνεται με ζάχαρη και σιγοψήνεται μέχρι να φύγει η υγρασία.

Θέλει καλό χέρι για το ανακάτεμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Η πάστα του φρούτου φορμάρεται σε μικρούς κορμούς ή σε στρογγυλά κεφαλάκια και αναβαθμίζει κατακόρυφα ένα δίσκο τυριών. Ταιριάζει πολύ με μια ώριμη γραβιέρα Νάξου, μαζί με καρύδια.

Αν ανασύρετε παιδικές μνήμες, κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια, βουτήξτε τα σε κρυσταλλική ζάχαρη και φυλάξτε τα ζελεδάκια σας σε μεταλλικό κουτί.

Το κυδωνόπαστο γίνεται με όσα κυδώνια έχετε. Μια και μπαίνετε στον κόπο, όμως, κάντε μια ικανή ποσότητα, για να συνοδέψει το χειμώνα σας ή για να κάνετε δώρο στους φίλους σας. Με τα κοτσάνια, τα φλούδια και τα κουκούτσια θα φτιάξετε άλλο ένα ποίημα, πελτέ κυδώνι, το οποίο λατρεύουν τα λευκά, λιπαρά τυριά, όπως το brie και το camembert.

Υλικά:

  • 15 κυδώνια με λεία φλούδα, βαρειά στο χέρι και αρωματικά
  • Ζάχαρη (θα μετρηθεί αργότερα)

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε τα κυδώνια, αφαιρώντας τα κοτσάνια, τα σκληρά μέρη και τα φλούδια (με ό,τι έχετε βγάλει μπορείτε να φτιάξετε κυδώνι πελτέ). Τα κυδώνια καθαρίζονται ευκολότερα όταν είναι αφράτα, δηλαδή στον καιρό τους (Οκτώβρη, Νοέμβρη).

Βάλτε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια γάστρα και ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

Αλέστε τα φρούτα στο blender ώστε να γίνουν πολτός. Για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα έχει περάσει κανένα σκληρό κομματάκι μέσα στο κυδωνόπαστο, η σίγουρη λύση είναι να περάσετε τα ψημένα φρούτα από σίτα. Όμως θέλει υπομονή και δυνατό χέρι.

Μετρήστε τον πολτό σε ποτήρια και βάλτε τον σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε ίδια ποσότητα ποτηριών ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε μια ώρα να λυώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μέλι αντί για ζάχαρη. Το κυδωνόπαστο αποκτά διαφάνεια με το μέλι.

Αρχίστε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην πιάσει το μίγμα στον πάτο. Συνεχίστε το ανακάτεμα, χαμηλώνοντας αν χρειαστεί τη φωτιά, μέχρι το μίγμα να ελαττωθεί σε όγκο, να σκουρύνει σε χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αν θέλετε, σ’αυτό το σημείο, προσθέστε ασπρισμένα αμύγδαλα.

Είναι έτοιμο για φορμάρισμα. Λαδώστε ελαφρά , μικρά στρογγυλά φορμάκια και γεμίστε με το μίγμα.

Έτσι θα φτιάξετε στρογγυλά κυδωνόπαστα σαν μικρά κεφαλάκια τυρί. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μικρά μακρόστενα φορμάκια σιλικόνης για να φτιάξετε μικρούς κορμούς κυδωνόπαστου.

Αφήστε να στεγνώσει για 2 μέρες περίπου και ξεφορμάρετε. Τυλίγετε σε διάφανη ζελατίνα και τα φυλάτε μακριά από ζέστη και φως όλο το χειμώνα ή τα δωρίζετε στους φίλους σας. Διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος, εκτός ψυγείου, τυλιγμένα σε ζελατίνα για 1 χρόνο.

About these ads

5 σχόλια

  1. Αχ, αχ, όλο γκουρμεδιές είσαι! Έχω καταπληκτικά κυδώνια από το κτήμα της φίλης μου, αλλά δεν ξέρω αν θα τα κάνω κυδωνόπαστο ή γλυκό κυδώνι ή κάτι άλλο που να το τρώμε περισσότερο (chutney κυδώνι ας πούμε). Πάντως με τα τυριά είναι σούπερ, άλλωστε οι Ισπανοί πάντα σερβίρουν membrillo (ισπανικό κυδωνόπαστο) με τα σκληρά τυριά τους, ιδιαίτερα το manchego.

    Σχόλιο από FoodJunkie — 31 Οκτωβρίου, 2009 @ 12:43 μμ

  2. Έφτιαξα πριν λίγες μέρες βράζοντας τα κυδώνια, η ιδέα του ψησίματος πολύ ενδιαφέρουσα.
    Όμως φέτος δεν βρίσκω κυδώνια, και θέλω να φτιάξω ξανά όπως κι άλλα γλυκά με κυδώνι.

    Σχόλιο από Ξανθή — 31 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:30 μμ

  3. Βίκη καλημέρα και καλό μήνα. Σε διαβάζω ανελλιπώς, η σελίδες σου είναι οι πιο εκλεπτυσμένες και οι συνταγές σου “γκουρμέ-παραδοσιακές”. Ο λόγος όμως που σου γράφω είναι άλλος. Στην φωτογραφία σου το φόντο είναι ένας πέτρινος τοίχος. Η πέτρα αυτή μου θυμίζει Τζιά όπου έχω το εξοχικό μου.Εχεις κάποια σχέση με το νησί ή απλά έτυχε να βρεθείς εκεί; Φιλιά πολλά. Keep on cooking.
    ΤΖΕΝΗ

    Σχόλιο από ΤΖΕΝΗ — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:15 πμ

    • Καλό μήνα Τζένη, σ’ευχαριστώ που εκφράζεις την άποψή σου. Η φωτογραφία είναι από την Κρήτη, από ένα ξενοδοχείο στο Μιραμπέλο, στον Αγ.Νικόλαο, όπου πάω τακτικά τα καλοκαίρια. Καλά μαγειρέματα και σε σένα

      Σχόλιο από Vicky — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 4:08 μμ

  4. Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά. Επίσης κυδώνι ως γλυκό του κουταλιού είναι σούπερ.

    Σχόλιο από cosgr — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:09 μμ


Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

The Rubric Theme. Create a free website or blog at WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 36 other followers

%d bloggers like this: