Life can be TasteFULL

13 Νοεμβρίου, 2009

Καπνιστός σολομός με μίνι κρέπες μυρωδικών και crème fraîche

004a

Μίνι κρέπες με καπνιστό σολωμό

Οργανώνοντας το δικό μου cocktail party, για να ευχαριστήσω για τις χαρές που έφερε αυτό το blog, σας προσφέρω την πρώτη γευστική μπουκιά.

Κομμάτια καπνιστού σολομού ακουμπισμένα απαλά πάνω σε crème fraîche, σε μια μίνι κρέπα. Έξτρα γεύση δίνουν η κάπαρη, το αγγουράκι τουρσί, κλαδάκια άνιθου και ξύσμα λεμονιού. Λίγη αλμύρα και λίγη οξύτητα κόβουν τη λιπαρότητα της σάρκας του ψαριού.

Αυτός είναι ένας δίσκος που μπορείτε να στήνετε πολύ εύκολα και πιστέψτε με πολύ οικονομικά. Και νομίζω πως οι περισσότεροι θα νοιώθαμε πως είμαστε εκλεκτοί καλεσμένοι αν μας πρόσφεραν μια τέτοια μπουκιά στο καλωσόρισμα. Στο δικό μου δίσκο χώρεσαν 100γρ καπνιστού σολομού, που κόστισαν 5€. Βγήκαν 25 μπουκίτσες πολυτελείς και ολοκληρωμένες στη γεύση.

Θα μπορούσατε να έχετε έτοιμο ένα τέτοιο δίσκο καλωσορίσματος στο σαλόνι σας μαζί με ένα αφρώδες παγωμένο prosecco, πριν περάσετε στην τραπεζαρία για το φαγητό (αν και ταιριάζουν τρελά με βότκα ή ένα καλό τσίπουρο ή ρακί). Ή θα μπορούσε να είναι το κύριο φαγητό με σαμπάνια, μια ειδική βραδιά με τον αγαπημένο σας. Μην εξαιρείτε τα παιδιά σας από το μενού εύκολα. Τα δικά μου αγαπούσαν πολύ τη διαδικασία επιλογής διαφόρων υλικών για να δημιουργήσουν την τέλεια -κάθε φορά- μπουκίτσα. Και έπιναν χυμό μήλου με sprite, σε ποτήρια σαμπάνιας.

Η μόνη προετοιμασία που θέλει είναι να φτιάξετε τις κρέπες. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε 1 ή 2 μέρες πριν, να τις αφήσετε να κρυώσουν σε σχάρα και να τις φυλάξετε πυργάκια σε τάπερ στο ψυγείο. Τις φέρνετε σε θερμοκρασία δωματίου ή -αν τις ξεχάσετε- τις τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και τις ζεσταίνετε στο φούρνο για λίγα λεπτά.

009a

Οι καθρέπτες είναι σουπλά αλλά τους χρησιμοποιώ σαν δίσκους

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα -αν δεν έχετε χρόνο- blinis από τα μεγάλα σουπερ μάρκετ. Είναι μικρά φουσκωμένα πιτάκια γιατί έχουν μαγιά στη ζύμη τους. Προτιμώ τις κρέπες, γιατί είναι πιο ανάλαφρες, δεν κυριαρχούν στη γεύση και δεν μπουκώνουν τόσο πολύ.

Στα συνοδευτικά του σολομού μπορείτε να συμπεριλάβετε: κάπαρη, μίνι αγγουράκια τουρσί, πολύ λεπτές φέτες λεμονιού (τρώγονται μαζί) ή μικρές φέτες για στίψιμο χυμού πάνω στο σολομό. Επίσης διάφανες φετούλες αγγουριού ή μπαστουνάκια, καθώς και φέτες βραστού αυγού (κομμένες σ’αυτό το καταπληκτικό εργαλείο με τις χορδές!).

Το βασικότερο συνοδευτικό για μένα είναι η crème fraîche. Είναι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά που έχει ελαφρά ξινίσει με τη βοήθεια των καλών βακτηριδίων που υπάρχουν στο buttermilk. Η γεύση της είναι ανάμεσα σε κρέμα και γιαούρτι, αλλά η σύστασή της βελούδινη και αέρινη. Ειλικρινά απορώ, πού εξαφανίστηκαν τα λιπαρά της! Στο σουπερ μάρκετ δεν υπάρχει και μέχρι σήμερα την υποκαθιστούσα με συνδυασμούς. Θέλει κι αυτή 2 νύχτες για να γεννηθεί και διατηρείται 10 μέρες άνετα στο ψυγείο σε βαζάκι. Η συνταγή ανεβαίνει τη Δευτέρα.

Υλικά για τις κρέπες (συνοδεύουν 200γρ σολωμό, περίπου 50 κομμάτια):

  • 2 αυγά
  • 120 γρ αλεύρι μαλακό
  • 300 ml γάλα (ή 200ml γάλα & 100ml buttermilk)
  • 25 γρ βούτυρο λυωμένο
  • 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτάλι γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά σούπας (ή περισσότερο) ψιλοκομμένος άνιθος ή μάραθος
  • 1 κουταλιά σούπας (ή περισσότερο) ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμυδάκια

Εκτέλεση:

Κτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα μυρωδικά, τα οποία προσθέτουμε στο τέλος.  Η ζύμη πρέπει να μείνει τουλάχιστον 1 ώρα για να δέσει το αλεύρι (ιδανικά μια νύχτα στο ψυγείο).

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά (από 1-9 στο 4). Δεν ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι αλλά σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και με αυτό αλείφουμε το τηγάνι. Το ίδιο κάνουμε και όταν ψήνουμε μεγάλες κρέπες. Με ένα κουτάλι του γλυκού ρίχνουμε αργά τη ζύμη, ώστε να έχει χρόνο να πιάσει κρούστα στο τηγάνι και να σχηματίσει σχετικά στρογγυλό σχήμα. Αν την ρίξετε γρήγορα, απλά θα απλωθεί όπου βρει.

Διατηρούμε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλά επίπεδα για να μην πάρουν έντονο καφέ χρώμα οι κρέπες. Το τηγάνι θερμαίνεται όσο μένει στη φωτιά, με αποτέλεσμα το 4 στο ξεκίνημα να μην καίει τόσο όσο το 4 στη μέση του μαγειρέματος. Γι’αυτό λέμε προσοχή στη φωτιά, ίσως να πρέπει να κατεβεί στο 3 από ένα σημείο και μετά. Μην ανησυχείτε:  σας το λέει το φαγητό. Οι κρεπούλες παίρνουν πολύ έντονο χρώμα γρήγορα.

Μόλις η κρέπα σταθεροποιείται από την πάνω πλευρά και έχει πάρει ελαφρύ χρώμα από την κάτω, την γυρίζουμε. Όταν πάρει ελαφρύ χρώμα και από αυτή την πλευρά την βγάζουμε και την ακουμπάμε σε σχάρα για να κρυώσει. Νομίζω πως οι κρέπες χρειάστηκαν  45 λεπτά ψήσιμο.

19 σχόλια

  1. Αγαπητη Βικυ σε βρηκα απο το μπλογκ της Αγγελικης.Εξαιρετικες οι ιδεες σου.Μου αρεσε πολυ το πλατω με τον σολωμο.Θα το φτιαξω οταν μαζευτουμε λιγοι φιλοι,μολις μας δωσεις και την συνταγη για την κρεμουλα.Ευχαριστω

    Σχόλιο από Γιαννα — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:03 πμ

    • Καλωσόρισες Γιάννα 🙂 καλά μαγειρέματα και καλές γιορτές!

      Σχόλιο από Vicky — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:27 μμ

      • επειδή είμαι λίγο τρελή με την κρεμ φρες,αν εννοούμε την ίδια, έχω βρει στο μεγάλο καρφούρ στην αλεξάνδρας και κηφισίας, μάρκα καρφουρ, αλλά έχει και βιολογική εκεί και σε καταστήματα βιολογικών, πάλι έχω δει. την παίρνω και φτιάχνω στρασβουργιανή tarte flambee, για να θυμάμαι τα φοιτητικά μου χρόνια!

        Σχόλιο από ειρήνη — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:50 μμ

      • Το πιο πιθανό είναι να εισάγει το carrefour γιατί είναι γαλλικής προέλευσης. Εχει και στα βιολογικά; αυτό είναι έκπληξη! Πως γίνεται η τάρτα σου; υπάρχει σελίδα να μοιραστεις συνταγές, αν θέλεις. Θα την βρεις στις σελίδες στη δεξιά στήλη, κάτω κάτω.

        Σχόλιο από Vicky — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:21 μμ

      • Αχ ωραία θα τη βάλω, αν και αποκλείεται να την περιγράψω καλά, δεν ξέρω ποσότητες, την κάνω με το μάτι και ανάλογα με το πόσος κόσμος φωνάζει από το σαλόνι ότι πεινάει! Είναι απίστευτο κόμφορτ φουντ που λένε και στο χωριό μου και πάει τρελά με μπύρες, αλλά και σιντρ, μηλίτη δηλαδή αφρώδη, ή και οποιοδήποτε αφρώδες, είναι ιδανική για βραδιές γυναικών, το έχω δοκιμάσει!! Πάντως στο καρφούρ έχει κανονική,στο κόκκινο κεσεδάκι, αλλά και λάιτ, στο μπλε που δεν την παίρνω, γιατί για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω εχει μεταλλαγμένο άμυλο μέσα! Και η βιολογική πάντως του καρφούρ είναι ωραία, αλλά και στα άλλα μαγαζιά με βιολογικά, αν την πετύχεις, είναι καλή!αρκετα η φλυαρία, αλλά με την κρεμ φρες έχω θέμα, μου αρέσει πολύ, αν και ξέρω ότι παχαίνει! χι!

        Σχόλιο από ειρήνη — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 6:30 μμ

      • Η light δεν πήζει γιατί δεν έχει τα απαραίτητα λιπαρά γι’αυτό της προσθέτουν άμυλο. Έλα, κάνε μια προσπάθεια με την τάρτα. Θα τη δοκιμάσω όπως μου πεις και θα τσεκάρω τις αναλογίες. Ήδη μου αρέσει όπως το έχεις περιγράψει!

        Σχόλιο από Vicky — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:29 μμ

  2. Αυτή την κρέμα την ψάχνω κι εγώ εδώ κι ένα χρόνο αλλά και στο carrefur που τη ζήτησα δεν την ήξερε κανείς.
    Θα περιμένω τη συνταγή σου.
    Όσο για το σολομό σου εξαιρετικός και ιδιαίτερος!!

    Σχόλιο από Ξανθή — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:40 μμ

    • Δεν θα χρειαστεί να ξαναψάξουμε. Απο τη Δευτέρα creme fraiche, sour cream, δικές μας για πάντα!

      Σχόλιο από Vicky — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:26 μμ

  3. Eίναι καθρέπτης αυτός στο σερβίρισμα Βίκυ μου ή κρύσταλλο; Πολλαπλή εξαιρετική ιδέα!

    Σχόλιο από Katerina — 13 Νοεμβρίου, 2009 @ 11:14 μμ

    • Καθρέπτης είναι ταγιαρισμένος. Τον πουλούσαν σαν σουπλα αλλά ποτέ δεν τον χρησιμοποίησα έτσι. Είναι πολύ εντυπωσιακός για σερβίρισμα ορεκτικών και καταπληκτικός για κεριά! αντανακλά τις λάμψεις τους. Αξίζει να έχουμε δύο ή τρία τέτοια κομμάτια. Κάνουν ξεχωριστή τη στιγμή χωρίς μεγάλη προσπάθεια!

      Σχόλιο από Vicky — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:40 μμ

  4. Πέρα από την γαστρονομική αξία αυτή καθαυτή και την φινέτσα,που είναι δεδομένες,βγάζεις μία καλοσύνη Βίκυ που με συγκινεί πάρα μα πάρα πολύ

    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

    Σχόλιο από Alex — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:18 πμ

    • Απο εσένα τα λόγια αυτά έχουν μεγάλη αξία. Σ’ευχαριστώ πολύ για τις καλές σου σκέψεις 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:42 μμ

      • Τι είναι αυτά που λες Βίκυ;;;

        Απλώς,είναι ειλικρινέστατα και βγαίνουν από τηνκαρδιά μου

        Σχόλιο από Alex — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:44 μμ

  5. Cocktail party? Υπέροχη ιδέα! Να γιορτάσουμε τις στιγμές που χαρήκαμε και αυτές που θα έρθουν! Μήπως πρέπει να φέρουμε και εμείς το κέρασμά μας?
    Πολύ μου άρεσαν τα κομμάτια του σολομού, όπως είναι ακουμπισμένα σε crème fraîche, ξαπλωμένα σε μια κρεπούλα να καθρεφτίζονται, γεμάτα αυτοπεποίθηση! Θα τα καμαρώσω στο σπίτι μου! Ευχαριστώ και περιμένω την ζύμωση της κρέμας για να ολοκληρωθεί η γνώση!

    Σχόλιο από Αγγελική Ν — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 1:19 πμ

    • Αγγελική μου, θα φέρετε το κέρασμά σας στο καινούργιο site. Θα μου γράψετε σχόλιο για τις εντυπώσεις σας! Θα έχουμε και φόρουμ για να συζητάμε για ό,τι μας ενδιαφέρει και θα είναι συγκεντρωμένα όλα. Προς το παρόν επέτρεψέ μου να σας προσφέρω τις μπουκίτσες που αγαπώ πολύ και πιστεύω πως εύκολα και οικονομικά μπορούν να γίνουν στα σπίτια μας και να μας κάνουν χαρούμενες και περήφανες!

      Σχόλιο από Vicky — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:47 μμ

      • Όπως αγαπάς! Ξαπλώνω και απολαμβάνω τις ιδέες σου!

        Σχόλιο από Αγγελική Ν — 14 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:18 μμ

  6. Aha! Πολύ καλό. Θα το δοκιμάσω με την επόμενη ευκαιρία. Thanks :]

    Σχόλιο από alex — 15 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:09 μμ

  7. Kαλημέρα Vicky μου.Πές μας εαν θέλεις και την κρέμα.Σ’ευχαριστώ.

    Σχόλιο από ΑΣΠΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ — 17 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:34 πμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: