Life can be TasteFULL

18 Απριλίου, 2009

Κατσικάκι με λιαστό κρασί και πετιμέζι – το λουκούμι!

Kατσικάκι με λιαστό κρασί και πετιμέζι

Kατσικάκι με λιαστό κρασί και πετιμέζι

Φοβάμαι πως δεν μπορώ να περιγράψω αυτό το φαγητό, όσο του αξίζει. Μπορώ όμως να σας το κάνω δώρο, για να το μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας και να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Έχει τη διαδικασία του, όμως όλα τα μυστικά τα περιγράφω, για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Και το γλυκό κρασί και το πετιμέζι είναι υλικά με έντονη γλυκύτητα αλλά με υπόξινη βάση. Ισορροπούν τα όξινα συμπληρώματα, λεμόνι-πορτοκάλι, περιορίζουν τη λιπαρότητα στη γεύση και ποτίζουν θεϊκά τις πατατούλες.

Για τα ψητά τοματάκια, τι να πω;  Γεύση που σε κάνει να παραμιλάς! Αν δεν δοκιμάσετε, δεν μπορείτε να με καταλάβετε!

Σας το είπα: «δεν βρίσκω λόγια για αυτό το φαγητό! «

Απαραίτητο σκεύος μια γάστρα. Αντικολλητική που να μπαίνει και στην εστία θα βόλευε καλύτερα.

Υλικά:

  • μισό κατσικάκι γάλακτος 2 κιλά περίπου
  • 1 κεφάλι φρέσκου σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ρίγανη, λάδι
  • 1 κούπα λιαστό κρασί
  • 1 κούπα νερό
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης κομμένη στα δύο (χωρίς σπόρους)
  • μερικά κλαδιά μάραθου
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1,5 κιλό πατατούλες φρέσκιες με τη φλούδα τους, πολύ καλά πλυμμένες
  • 10 τοματάκια με το κοτσανάκι τους
  • Πετιμέζι για το τέλος

Εκτέλεση:

Χωρίζω μερικές σκελίδες από το σκόρδο και τις βάζω μέσα στο κρέας (ανοίγοντας εγκοπές με μυτερό μαχαίρι). Πασπαλίζω με χοντρό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι, λάδι και τις δύο πλευρές του κρεάτος και τρίβω να πάνε παντού.

Ζεσταίνω καλά την αντικολλητική γάστρα πάνω στην εστία -χωρίς λάδι- και ψήνω το κρέας για λίγα λεπτά από τις δύο πλευρές για να θωρακίσω τους χυμούς του.

Σβήνω με το λιαστό κρασί, ξύνοντας με ξύλινη κουτάλα να ξεκολλήσουν οι καραμέλες από τον πάτο της γάστρας. Προσθέτω την κόκκινη πιπεριά, τα κλαδιά του μάραθου, το κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους, λίγο λάδι και τη μισή κούπα νερό.

Τοποθετώ το κρέας με την «καλή» πλευρά του προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα, έτσι ώστε όταν το αναποδογυρίσω αργότερα -όταν προσθέσω τις πατάτες- η «καλή» πλευρά -που θα είναι προς τα πάνω- να ροδοψηθεί και να πάει κατευθείαν στην πιατέλα σερβιρίσματος. Μην ξεχνάτε πως όταν ψηθεί είναι μαλακό σαν λουκούμι και δεν αντέχει πολλά γυρίσματα.

Σκεπάζω τη γάστρα και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου να ψηθεί για 45 λεπτά.

Σ’αυτή τη διάρκεια, βάζω νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν είναι σε σημείο βρασμού ρίχνω μέσα τις πατάτες ολόκληρες για να ζεματιστούν. Έτσι γίνονται πιο τρυφερές και δεν ανησυχώ για ό,τι μπορεί να υπάρχει στη φλούδα. Είναι σαν αποστείρωση. Στο φαγητό θα μπουν καθαρές και αχνιστές.

Ανοίγω προσεκτικά το σκέπασμα της γάστρας (οι ατμοί είναι επικίνδυνοι για σοβαρό έγκαυμα).

Βγάζω το κρέας σε ένα πιάτο, αφαιρώ τα κλαδιά του μάραθου (έχουν τραβήξει λίγη από τη λιπαρότητα και έχουν δώσει το άρωμά τους), προσθέτω τις πατατούλες, το χυμό πορτοκαλιού, την υπόλοιπη μισή κούπα νερό, λίγο ακόμα λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τις ανακατεύω καλά να τυλιχτούν στα υγρά. Ακουμπώ πάνω τους το κρέας με την «καλή» πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνω το κρέας με τα υγρά της γάστρας, σκεπάζω και ξαναβάζω στο φούρνο για μία ακόμα ώρα στους 180 βαθμούς.

Ανοίγω ξανά τη γάστρα, προσθέτω ολόκληρες τοματούλες, κουνάω τη γάστρα για να βεβαιωθώ ότι τα υγρά είναι αρκετά και δεν έχει κολλήσει το φαγητό. Βγάζω την κόκκινη πιπεριά σε ένα πιάτο, με ένα πηρούνι βγάζω την σάρκα της, την οποία βάζω ξανά στη γάστρα, και πετάω την φλούδα. Η σάρκα της πιπεριάς θα γίνει μέρος της σάλτσας.  Περιχύνω άλλη μια φορά το κρέας και τις πατάτες με τους χυμούς, σκεπάζω και ξαναβάζω στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμα.

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, περιχύνω με πετιμέζι (περίπου 1/4 κούπας). Αν είναι πυκνό, αραιώστε το με λίγο λιαστό κρασί.

Βγάλτε πρώτα το κρέας σε πιατέλα και με σπάτουλα σιλικόνης τυλίξτε τις πατατούλες μέσα στη σάλτσα, πριν τις ακουμπήσετε δίπλα στο κρέας. Όλη η υπέροχη σάλτσα θα τις τυλίξει και θα τις χρωματίσει, όπως αυτές στην φωτογραφία.

6 Σχόλια

  1. Δείχνει πραγματικά υπέροχο…κι εγώ χρησιμοποιώ πορτοκάλι στο ψητό αρνί ή κατσίκι και πραγματικά δίνει πολύ ωραίο άρωμα στο κρέας. Θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή σύντομα. Γειά στα χέρια σου…

    Σχόλιο από Elizabeth — 21 Απριλίου, 2009 @ 7:52 μμ

  2. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ. ΑΧ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΛΟΥΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥΣ, ΑΜ ΚΑΙ Η ΛΑΧΑΡΙΣΤΗ ΚΡΟΥΣΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΥΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟ. ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ. ΜΠΡΑΒΟ ΒΙΚΥ.

    Σχόλιο από ΚΟΣΤΑΣ ΝΤΕΡΕΚΑΣ — 21 Απριλίου, 2009 @ 10:47 μμ

  3. @Elizabeth Σ’ευχαριστώ πολύ
    @Κοstas Τι υπέροχη περιγραφή! Κι εγώ δεν έβρισκα λόγια… Τα είχα χάσει όμως γιατί το είχα φάει…και μετά δεν μιλάς!

    Σχόλιο από Vicky — 22 Απριλίου, 2009 @ 10:37 πμ

  4. Τώρα έπεσα στην συνταγή

    Νομίζω ότι με τέτοια και τόσο έντονα υλικά,το φαγητό αυτό είναι αδύνατο να ταιριάξει με ένα συνηθισμένο κόκκινο κρασί-πολύ λιγότερο δε,Ελληνικό.

    Χρειάζεται την ευρωστία και την γευστική υφή που μόνο ένα Ιταλικό Amarone de la Valpolicella μπορεί να δώσει!Προσωπική προτίμηση,Allegrini

    Σχόλιο από Alex — 30 Μαΐου, 2009 @ 3:41 μμ

  5. Βίκυ καλησπέρα….
    μέσα στην εβδομάδα θα φτιάξω το ¨λουκούμι¨, αλλά πρέπει να σε ρωτήσω κάποια πράγματα….
    Δεν έχω γάστρα ανοξείδωτη αλλά κεραμική, η οποία δεν μπαίνει πάνω στο μάτι και δεν μπορέις να την βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο..
    συνεπώς λέω πρώτα να φτιάξω ( και πες μου αν διαφωνείς ή συμφωνείς), τα προκαταρκτικά του κατσικιού σε τηγάνι ανοξείδωτο, μετά να το βάλω στην γάστρα και τέλος στον φούρνο που μόνο τότε όμως θα ανάψω…
    μήπως τα Χριστούγεννα ετοιμάζεiς τίποτα σεμινάρια στην Αθήνα μιας και πάντα επισκεπτόμαστε τους δικούς μας όταν κλέινουν τα σχολεία, και καταφέρω και να σε γνωρίσω αλλά και να παρακολουθήσω κανένα μαθηματάκι; 😉

    Σχόλιο από ελένη — 26 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 8:43 μμ

    • Σωστά τα σκέπτεσαι. Προετοίμασε το κρέας στο τηγάνι, όμως βάλτο σε ζεστή γάστρα και σε ζεστό φούρνο. Προθέρμανε τον φούρνο και την άδεια γάστρα μαζί. Βάλε το σωταρισμένο κρέας στη γάστρα. Ρίξε το κρασί στο τηγάνι να πάρεις τις καραμέλες που έχει κάνει το κρέας στο σωτάρισμα. Αν είναι καμμένες, μην το κάνεις, θα μεταφέρεις πικρή γεύση στο φαγητό. Πρόσθεσε το ζεστό κρασί στη γάστρα και συνέχισε τα στάδια.
      Αν έβαζες το ζεστό κρέας σε κρύα γάστρα και κρύο φούρνο, ο ατμός θα υγροποιείτο αμέσως και θα άνοιγε τους πόρους του κρέατος, αφήνοντας τους χυμούς του να κυλίσουν στη γάστρα. Έτσι θα γίνει πιο στεγνό το κρέας. Με τη ζεστή γάστρα το αποφεύγεις αυτό. Καλη επιτυχία.
      Δεν έχω κάτι κανονίσει για τα Χριστούγεννα, θα δούμε.

      Σχόλιο από Vicky — 27 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 2:17 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.